• "Szeretjük" megszegni az orvos utasításait

    Szerző: WEBBeteg/Szinapszis

    A magyar felnőtt lakosság közel harminc százaléka szegi meg akut betegség során az orvos utasításait, és a betegek kevesebb, mint fele megy vissza kontrollvizsgálatra orvosához - derül ki a Szinapszis Kft. legújabb, a WEBBeteg kérésére készített felméréséből.

    A magyar felnőtt lakosság mindössze 66 százaléka nem módosítja akut betegség esetén az orvos által előírt kezelést.

    Hirdetés

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A Szinapszis Kft. rendszeresen méri a magyar lakosság egészségtudatosságát, egészségügyi témákban való jártasságát. A kutatás során 1000, véletlenszerűen kiválasztott embert kérdeztek meg. A minta életkor, nem, régió és településtípus alapján reprezentálta a 18 év feletti magyar lakosságot.

    Életkor tekintetében jellemzően az idősebbek ragaszkodnak jobban a szakember útmutatásához. Míg a kereset nem befolyásolja az orvosi útmutatás betartását, addig érdekes tény, hogy az egészségügyi témák iránt érdeklődők bátrabban módosítják a szakember által javasolt terápiát. Megállapítható az is, hogy a fővárosiak körében nagyobb azok aránya, akik megszegik az orvosi utasításokat.

    A megkérdezettek kevesebb, mint fele (47 százalék) megy csak vissza kontrollra egy-egy akut betegség, pl. megfázás után orvosához.

    Zömében az idősebb, alapfokú végzettséggel rendelkezők veszik legkomolyabban a kontrollvizsgálat fontosságát, bár az egészségügy iránt érdeklődők körében is nagyobb az aránya a kontrollra járóknak az átlagnál.

    A 18 és 25 év közöttiek 17 százaléka soha, 21 százalékuk csak ritkán megy vissza egy akut betegség után orvosához. A rendszeres gyógyszerszedők körében viszont jóval magasabb a kontrollra járók aránya, 57 százalékuk minden alkalommal visszamegy orvosához.

    A gyógyszert szedők egynegyede nem tartja be az orvosi utasításokat

    A magyar felnőtt lakosság 45 százaléka szed valamilyen gyógyszert folyamatosan, egynegyedük azonban nem tartja be az orvos utasításait. A fiatalabbak (26-35 év közöttiek) körében még rosszabb az utasítást megszegők aránya: a fiatalok 44 százaléka szegi meg az utasításokat és csak 28 százalékuk egyeztet erről orvosával.

     További kutatások


    Külön figyelmet igényel, hogy sajnos a krónikus betegek körében sem jobb az utasítást betartók aránya az átlagosnál, csak 73 százalékuk tartja be maradéktalanul az orvosi javaslatot, míg az utasítást megszegők mindössze 15 százaléka egyeztet erről orvosával.

    A folyamatosan gyógyszert szedők 81 százaléka megy vissza orvosához az általa szedett készítménnyel kapcsolatosan a szakember által adott időpontban. Ebben a betegkörben is jellemző továbbá, hogy a 26-35 év közötti, jellemzően felsőfokú képzettségűek, illetve lakóhely szerint a fővárosiak veszik legkevésbé komolyan az orvosi kontroll fontosságát.

    (WEBBeteg)

    Legutóbb frissült: 2009.05.29 09:23
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A grépfrútfogyasztás hatása a gyógyszerekre

    Nem is gondolnánk, hogy sokszor a gyógyszeres terápiák beállítása azért fullad kudarcba, mert táplálkozásunk olyan mértékben módosítja a gyógyszerek hatását a farmakokinetikai tényezők megváltoztatásán keresztül, ami már nem teszi lehetővé, hogy a készítmények kifejtsék terápiás hatásukat.

    Ön betartja? A gyógyszerszedés szabályai

    Nem véletlen, hogy a gyógyszerek nagy része csak orvosi vényre adható ki. Nem mindegy ugyanis, hogy egy adott hatóanyag milyen formában jut be a szervezetbe, illetve nagyon fontos az adagolás módjának szakszerű meghatározása is: az orvos által előírt alkalmakkor, a megadott mennyiséget a megadott módon kell bevenni.

    A hypochondria akár paranoiáig is fajulhat

    A hypochondria az egyik legrégebb óta ismert betegség, már az ókori feljegyzésekben is találkozunk leírásaival. A köznapi emberek gyakran csak túlzott hiúságként tartják számon, ám a hypochondria komoly betegség is lehet.

    A szaunázás kockázatai - Alkoholfogyasztás, gyógyszerszedés és fiatalkor

    A krónikus betegségek mellett a szauna csak megfelelő elővigyázatossággal használható, vagy teljes mértékben kerülendő. Lássuk, mire figyeljenek a szaunázás során a gyerekek, az alkoholt fogyasztók és a gyógyszert szedők.

    Grépfrútlével ne vegyen be gyógyszert!

    A grépfrút és a pomelo népszerű gyümölcsök, a belőlük készült italok és szörpök a reggeli ételek gyakori összetevői. Ha gyógyszert is szedünk, akkor fontos tudni, hogy a két gyümölcs gátolhatja bizonyos készítmények felszívódását.

    Mik azok a teratogén szerek?

    A teratosz görög szó, szörnyszülöttet jelent. Az orvostudományban teratogénnek nevezzük mindazokat a hatásokat, amelyek veleszületett fejlődési rendellenességeket okoznak. Ezek lehetnek többek között betegségek (pl.: kezeletlen cukorbetegség), külső ártalmak (pl.: radioaktív sugárzás), vegyszerek és bizonyos gyógyszerek.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.