• Szigorú horvát dohányzásellenes törvény

    Szerző: Független Hírügynökség

    Pénteken a zágrábi törvényhozás is elfogadta a kormány szigorú dohányzás elleni törvényét. A jogszabály megtiltja a cigarettázást minden zárt közösségi helyen. Ez alól egyedül a pszichiátriai intézmények kivételek.

    A tervek szerint az éttermeknek, bároknak és kávézóknak, valamint a dohányiparnak fél évük lesz arra, hogy alkalmazkodjanak az előírásokhoz. A többi helyen pedig hamarosan életbe lép a tiltás. Amint a közlönyben is megjelenik a jogszabály, 8 napon belül hatályba is lép déli szomszédunknál.

    Hirdetés

    A kormánypárt helyettes vezetője azt mondta, hogy a törvény életbe lépésével évente 3000 nemdohányzó életét óvják meg. Andrija Hebrang hozzátette: egyetlen más előírás sem véd meg egyszerre ennyi embert.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az éttermek, kávézók és bárok 2009 májusáig kaptak moratóriumot. Ezután csak a teraszokon lehet rágyújtani. Illetve a vendéglátóhelyek kialakíthatnak külön dohányzó helyiséget, ám abban sem ételt sem italt nem lehet fölszolgálni. Aki nem tartja be az előírásokat, komoly büntetésre is számíthat.

    Ha egy vendég rágyújt, akkor 1000 kunára (körülbelül 35 ezer forint) büntethetik majd őket, de a vendéglátósok sem ússzák meg olcsón: 10 és 20 ezer kuna ( 350 ezertől 700 ezer forint) közti büntetésre számíthatnak ha mégis engedélyezik a dohányzást.

    A munkahelyeken a munkaadónak kell gondoskodnia arról, hogy a dohányzó alkalmazottainak legyen hol rágyújtaniuk. Hogy mekkora helyiség kell ehhez, azt a füstölgők számától tennék függővé.

    A törvény egyúttal azt is előírná, hogy cigarettásdobozokon fel kell hívni a vásárlók figyelmét a dohányzás ártalmaira. A felmérések szerint a horvátok mintegy 30 százaléka füstöl rendszeresen.

    (Független Hírügynökség)

    Legutóbb frissült: 2008.10.17 18:34
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Az otthon veszélyei: a harmadlagos dohányfüst

    Az, hogy a dohányzás gyakorlatilag minden szervünket közvetve károsítja, mindenki számára nyilvánvaló. Ugyanakkor kevésbé ismert, hogy a cigarettázás zárt térben a berendezési tárgyainkon, a bútorokon is nyomot hagy.

    Cigaretta - 4000 kémiai vegyület egyetlen szálban

    A cigarettásdobozokon feltüntetett vegyi anyagok csak töredékét jelentik annak, ami valójában a dohányosok szervezetébe jut. Körülbelül 4000 különböző kémiai vegyület található ugyanis egy cigarettában, amelynek csak az egyike a függőség kialakulásáért felelős drog, a nikotin.

    Kipróbálta a cigit? Valószínűleg újra rá fog gyújtani!

    Brit, amerikai, ausztrál és új-zélandi adatok elemzésével azt találták, hogy az emberek 60,3 százaléka kipróbálta a dohányzást, közülük 68,9 százalékra becsülték azok arányát, akiknél napi szokássá vált a cigarettázás.

    A passzív dohányzás káros következményei - Orvosi tények

    Nincs még 40 éve, hogy a világ egyáltalán ráébredt arra: a dohányzás ártalmas. Azóta egyre több és egyre nagyobb ívű kutatások és kísérletek sora készül a legnépszerűbb szenvedély káros hatásainak felfedezésére.

    Ne gyújts rá, és nyerj éveket!

    Egyetlen szál cigaretta is 11 perccel rövidíti meg az életet, a rendszeres dohányzás pedig mínusz 14 évet jelent. Erre figyelmeztet november 17-én a füstmentes világnap.

    Egységes csomagolást kapnak a cigaretták

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a WHO Dohányzás-ellenőrzési Keretegyezményének titkársága (WHO FCTC) szerint a dohánytermékek egységes csomagolásának bevezetésére tett közelmúltbeli erőfeszítések életeket menthetnek azzal, hogy csökkentik a dohánytermékek iránti keresletet.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.