• Így áll március elején a koronavírus-helyzet

    Szerző: Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat

    Az ECDC adatai alapján 2020. március 3-án globálisan 1 595 új COVID-19 megbetegedést jelentettek, ezzel 90 663-ra nőtt az esetszám, valamint 78 új halálozást jelentettek, és ezzel a halottak száma 3 124-re emelkedett.

    2019 decemberében a kínai Wuhanból ismeretlen eredetű tüdőgyulladás járványt jelentettek a WHO felé. A megbetegedések hátterében egy új koronavírust igazoltak a kínai egészségügyi hatóságok, amely emberről emberre képes terjedni. 2020. január 30-án a WHO nemzetközi horderejű járványügyi szükséghelyzetet hirdetett ki az új koronavírus járvány miatt.

    Az ECDC adatai alapján 2020. március 3-án globálisan 1 595 új COVID-19 megbetegedést jelentettek, ezzel a 90 663-ra nőtt az esetszám, valamint 78 új halálozást jelentettek, és ezzel a halottak száma 3 124-re emelkedett.

    Kínából 80 261 megbetegedést (ebből új 235)jelentettek (a hongkongi és makaói eseteken kívül), közülük 2 946 beteg (ebből új 64) meghalt.

    Hirdetés

    Európában 56 halott

    Kínán (beleértve Hongkongot és Makaót is) kívüli területekről 74 országból/területről (ideértve a nemzetközi közlekedési járatról jelentett megbetegedéseket Japánban) összesen 10 402 igazolt megbetegedést jelentettek. A Kínán kívüli országokban összesen 178 halálesetet regisztráltak. Iránban 66, Olaszországban 52, Dél-Koreában 34 haláleset fordult elő. Nemzetközi közlekedési járaton (Japánban) 6, Japánban 6, az Amerikai Egyesült Államokban 6, Franciaországban 3. Egy-egy halálesetet jelentettek San Marinóból, Ausztráliából, Tájföldről, a Fülöp-szigetekről és Tajvanról.

    Európa 33 országából (Franciaország (178), Németország (157), Finnország (6), Olaszország (1 835, Oroszország (3), Spanyolország (114), Svédország (15), Nagy-Britannia (40) és Belgium (8), Svájc (30), Horvátország (8), Ausztria (18), Dánia (5), Norvégia (25), Románia (3), Görögország (7), Észak-Macedónia (1), valamint Litvánia (1), Észtország (1), Belorusz Köztársaság (1), San Marino (8), Hollandia (18), Grúzia (3), Izland (6), Cseh Köztársaság (5), Azerbajdzsán (3), Monacói Hercegség 81), Örményország (1), Luxemburg (1), Portugália (2), Andorra (1)) összesen 2507 igazolt COVID-19 megbetegedésről érkezett jelentés. Az Olaszországból jelentettek többsége azonban nem akut megbetegedés, hanem az elvégzett laboratóriumi vizsgálatok alapján COVID-19 vírusra pozitív személy. Európában 2020. március 3-ig a halottak száma 56.

    Koronavírus márciusban

    A tájékoztató az Európai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (ECDC) 2020. március 3-i és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. március 02-i adatai alapján készült.

    Bővebben az új koronavírusról:

    (Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ))

    Módosítva: 2020.03.04 09:36, Megjelenés: 2020.03.04 09:36
   • Cikkajánló

    Koronavírus-járvány

    Koronavírus-járvány

    koronavirus.gov.hu

    Egészségügyi védőeszközök és a kezelésnél hatásos gyógyszer is érkezett hazánkba.

    Csecsemők

    Csecsemők

    Dr. Balogh Andrea

    Mi állhat a fájdalmak hátterében, a különböző hasi problémák mögött?

    Koronavírus - így alakul megyénként

    Közzétették a koronavírus-fertőzés alakulását Magyarországon megyékre bontva.

    Globális vállalással, önkéntes szolgálat elindításával és pénzadománnyal segíti a Pfizer a járvány elleni küzdelmet

    A világ egyik vezető gyógyszeripari vállalataként a Pfizer is elkötelezetten támogatja a COVID-19 fertőzés elleni harcot. A világméretű járvány kezelésének segítésére a gyógyszeripari cég elindította új, COVID-19 Egészségügyi Szolgálat Programját, mely az egészségügyi szakképesítéssel rendelkező kollégáknak ad lehetőséget, hogy országukban önkéntesként segítsék az egészségügyi ellátás fenntartását.

    Milyen betegeket fenyeget leginkább a koronavírus?

    A koronavírus-fertőzés az átlagosnál jobban fenyegeti a gyengébb védekezőképességgel rendelkezőket, így az időseket és a krónikus betegségben szenvedőket. De pontosan milyen krónikus betegségek esetén kell fokozott kockázattal számolni?

    Lelki egészségünket is fenyegeti a koronavírus

    Még a világjárvány kezdeti időszakában járunk. Magyarországon március 4-én jelentették hivatalosan az első koronavírus-fertőzést, és március 15-én az első halálesetet. Mégis, mintha hosszú idő telt volna el a kezdetek óta. Megváltozott az időérzékelésünk is...

    A dohányzás szerepe a COVID-19 súlyosságában

    A dohányosok esetében nagyobb a rizikója, hogy az új koronavírus okozta megbetegedés (COVID-19) súlyosabb formája alakul ki, közölte a belga Rák ellenes Alapítvány (Foundation against Cancer) március 20-án egy a New England Journal of Medicine szakfolyóiratban publikált tanulmányra alapozva.

    Miért terjed ennyire agresszíven az új koronavírus?

    A jelenleg világot érintő SARS-CoV-2 általi koronavírus-járvány gyorsan és saját szempontjából sikeresen terjed. Rendkívül sok ember megfertőződött és elsősorban az idősek vagy a krónikus betegségben szenvedők közül sokan haltak meg. De miért terjed ennyire gyorsan és agresszíven a vírus?

    Kimehetünk a szabad levegőre vagy sem a járvány idején?

    A "Maradj otthon!" felhívás nem jelenti azt, hogy friss levegőre és mozgásra ne lenne szükségünk, azonban be kell tartani néhány alapvető szabályt, amennyiben kimozdulunk a falak közül.

    Új típusú koronavírus - Mit tudunk eddig róla?

    A 2019-nCoV névre keresztelt új típusú koronavírust első alkalommal a kínai Wuhan városban detektálták. A legtöbb fertőzés továbbra is Kínában fordul elő, ám valamennyi kontinensen megjelent. A WEBBeteg infektológus szakértője segítségével foglaljuk össze, mit tudunk eddig az új típusú vírusról.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.