• Így áll március elején a koronavírus-helyzet

    Szerző: Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat

    Az ECDC adatai alapján 2020. március 3-án globálisan 1 595 új COVID-19 megbetegedést jelentettek, ezzel 90 663-ra nőtt az esetszám, valamint 78 új halálozást jelentettek, és ezzel a halottak száma 3 124-re emelkedett.

    2019 decemberében a kínai Wuhanból ismeretlen eredetű tüdőgyulladás járványt jelentettek a WHO felé. A megbetegedések hátterében egy új koronavírust igazoltak a kínai egészségügyi hatóságok, amely emberről emberre képes terjedni. 2020. január 30-án a WHO nemzetközi horderejű járványügyi szükséghelyzetet hirdetett ki az új koronavírus járvány miatt.

    Az ECDC adatai alapján 2020. március 3-án globálisan 1 595 új COVID-19 megbetegedést jelentettek, ezzel a 90 663-ra nőtt az esetszám, valamint 78 új halálozást jelentettek, és ezzel a halottak száma 3 124-re emelkedett.

    Kínából 80 261 megbetegedést (ebből új 235)jelentettek (a hongkongi és makaói eseteken kívül), közülük 2 946 beteg (ebből új 64) meghalt.

    Hirdetés

    Európában 56 halott

    Kínán (beleértve Hongkongot és Makaót is) kívüli területekről 74 országból/területről (ideértve a nemzetközi közlekedési járatról jelentett megbetegedéseket Japánban) összesen 10 402 igazolt megbetegedést jelentettek. A Kínán kívüli országokban összesen 178 halálesetet regisztráltak. Iránban 66, Olaszországban 52, Dél-Koreában 34 haláleset fordult elő. Nemzetközi közlekedési járaton (Japánban) 6, Japánban 6, az Amerikai Egyesült Államokban 6, Franciaországban 3. Egy-egy halálesetet jelentettek San Marinóból, Ausztráliából, Tájföldről, a Fülöp-szigetekről és Tajvanról.

    Európa 33 országából (Franciaország (178), Németország (157), Finnország (6), Olaszország (1 835, Oroszország (3), Spanyolország (114), Svédország (15), Nagy-Britannia (40) és Belgium (8), Svájc (30), Horvátország (8), Ausztria (18), Dánia (5), Norvégia (25), Románia (3), Görögország (7), Észak-Macedónia (1), valamint Litvánia (1), Észtország (1), Belorusz Köztársaság (1), San Marino (8), Hollandia (18), Grúzia (3), Izland (6), Cseh Köztársaság (5), Azerbajdzsán (3), Monacói Hercegség 81), Örményország (1), Luxemburg (1), Portugália (2), Andorra (1)) összesen 2507 igazolt COVID-19 megbetegedésről érkezett jelentés. Az Olaszországból jelentettek többsége azonban nem akut megbetegedés, hanem az elvégzett laboratóriumi vizsgálatok alapján COVID-19 vírusra pozitív személy. Európában 2020. március 3-ig a halottak száma 56.

    Koronavírus márciusban

    A tájékoztató az Európai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (ECDC) 2020. március 3-i és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. március 02-i adatai alapján készült.

    Bővebben az új koronavírusról:

    (Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ))

    Módosítva: 2020.03.04 09:36, Megjelenés: 2020.03.04 09:36
   • Cikkajánló

    Ártalomcsökkentés

    Ártalomcsökkentés

    Társadalmi célú reklám

    Hajlamosak vagyunk a járulékos ártalmakkal mit sem törődni. (x)

    Remek kezdeményezés

    Remek kezdeményezés

    WEBBeteg

    Telefonos Panel - Kérdőívek kitöltésével jótékonysági szervezeteket támogathat.

    Ritka betegségek, gyakori gondok a járvány idején

    Egy járvány során sokszor az olyan, egyébként is sérülékeny betegcsoportok kerülhetnek még rosszabb helyzetbe, mint a ritka betegséggel élők. A RIROSZ segített, ahol tudott, igyekezett felhívni a problémára a figyelmet, végül pedig felmérte a tapasztalatokat. Az Európai Ritka Barométer felmérés előzetes magyar adatai alapján az érintettek elsöprő többsége találkozott egyes kezelések, vizsgálatok elmaradásával vagy elhalasztásával.

    3 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma

    Mindössze 3 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4145 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

    Koronavírus kisokos - A legfontosabb tudnivalók és tanácsok

    Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is: aki teheti, maradjon otthon!

    A vérplazma-terápia kiemelt jelentősége koronavírus-fertőzés okozta megbetegedésben

    A SARS-CoV-2 által okozott világjárvány leküzdésére folyamatosan történnek az erőfeszítések. Kutatók párhuzamosan próbálják fejleszteni a megelőzés eszközeit (védőoltások) és a sikeres kezelés terápiáit (pl. antivirális gyógyszerek). Ezek közül az egyik kiemelkedő, a gyógyult betegek vérplazmájának felhasználása (rekonvaleszcensplazma-terápia).

    Megfáztam vagy koronavírusos vagyok? A COVID-19 első tünetei

    A különböző eredetű légúti fertőzések tünetei nagyon hasonlóak, így biztosat továbbra is csak laboratóriumi teszt tud mondani. Az egyes tünetek gyakoriságában azonban megfigyelhetőek kisebb-nagyobb eltérések, amely alapján diagnosztizálni nem, de valószínűsíteni lehet a betegséget.

    Miért nem járható út a nyájimmunitás kialakítása Magyarország számára?

    Nem új az elképzelés, hogy ha a lakosság elég nagy része átesik a fertőzésen és ezzel védettséget szerez, a vírus terjedése megfelelő "közeg" nélkül elhal, ezáltal a nem megfertőződött kisebbségnél sem alakul ki a megbetegedés. Mindez logikusan hangzik, de gondoljuk végig, mivel járna a nyájimmunitás természetes úton történő kialakulása!

    Lelki egészségünket is fenyegeti a koronavírus

    Még a világjárvány kezdeti időszakában járunk. Magyarországon március 4-én jelentették hivatalosan az első koronavírus-fertőzést, és március 15-én az első halálesetet. Mégis, mintha hosszú idő telt volna el a kezdetek óta. Megváltozott az időérzékelésünk is...

    Új típusú koronavírus - Mit tudunk eddig róla?

    A 2019-nCoV névre keresztelt új típusú koronavírust első alkalommal a kínai Wuhan városban detektálták. A legtöbb fertőzés továbbra is Kínában fordul elő, ám valamennyi kontinensen megjelent. A WEBBeteg infektológus szakértője segítségével foglaljuk össze, mit tudunk eddig az új típusú vírusról.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.