Koronavírus és szájmaszk

MTI
megjelent:

Ne használjon szájmaszkot az, aki egészséges! - hívta fel a figyelmet Jakab Ferenc virológus professzor.

Figyelem! Az alábbi cikk a 2020. februári szakmai álláspontot tükrözi, amely a frissebb kutatások fényében módosult. Az aktuális ajánlások szerint nyilvános zárt térben van szerepe a védekezésben a szájmaszk viselésének.

A szakember azt mondta: a szájmaszk nem véd a koronavírus ellen, azoknál használ, akik már betegek. A virológus azt mondta: pánikhelyzetre, félelemre Magyarországon nincs ok.

Az emberek annyit tehetnek, hogy figyelik magukat, és ha a tüneteket észlelik, orvoshoz fordulnak (főleg, ha a betegség kezdetét megelőző 14 napban a fertőzéssel érintett területeken jártunk, vagy érintkeztünk olyan személlyel, aki szintén ilyen területről érkezett). Más teendő nincs - fűzte hozzá Jakab Ferenc pécsi egyetemi tanár.

Ugyanakkor megjegyezte: a hétvége eseményei fordulópontot jelentettek, el kell kezdeni azt a fajta kommunikációt, hogy mit kell tenni, ha megjelenik a betegség, ha járvány lesz.

Frissítés Miért nem véd a szájmaszk a koronavírus ellen?

Kicsi az esély, hogy egyáltalán nem kerül be a vírus

Kérdésre válaszolva azt is hangsúlyozta, nem osztja azt a nézetet, hogy a koronavírus nem súlyosabb az influenzánál. Mint elmondta: a betegek 17 százaléka súlyos beteg, további 4 százalék kritikus állapotban van.

Jakab Ferenc szerint nehéz lenne megmondani, mikor jelenhet meg az országban is a koronavírus, úgy értékelt: annak, hogy egyáltalán nem kerül be Magyarországra a vírus, nagyon kevés az esélye.

Orvosi tudnivalók az új koronavírusról

Prof. dr. Jakab Ferenc a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karának egyetemi tanára, a kar tudományos dékánhelyettese, a Szentágothai János Kutatóközpont tudományos vezetője, a Virológiai Kutatócsoport vezetője.

(MTI/MTA/WEBBeteg)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.