Radioaktív anyag a cigarettákban

Független Hírügynökség
megjelent:

Radioaktív polónium is van a cigarettában egy amerikai tanulmány szerint. Ezt magyar szakemberek már korábban kimutatták. Annak ellenére, hogy ezt 1960 óta tudják a cigarettagyártók, csak most került napvilágra.

Az amerikaiak mellett magyar kutatók is folyamatosan vizsgálják a cigarettában található sugárzó anyagok jelenlétét. És a hazai kutatók épp olyan eredményeket kaptak, mint külföldi kollegáik.

„Kiszámoltuk, hogy ha 16 szálat szív el valaki, akkor egy év alatt akkora sugárterhelést kap, mint a csernobili baleset okozott Magyarországon” – mondta Somlai János, a Pannon Egyetem docense.

Ez csak első hallásra tűnik soknak. Pusztán azzal, hogy az utcán sétálunk, a csernobili szennyezettség hétszeresének megfelelő sugárzást kapunk évente. Ennek egyszerű az oka. Minden sugárzik, a fű, a bokor és még a beton is, de ez a sugárzás teljesen ártalmatlan a szervezetre. A gond akkor van, amikor a sugárzó anyag, mint amilyen például a cigarettában található polónium-210, bekerül az ember szervezetébe.

A szervezetben ugyanis nincs ami semlegesítse ezt a sugárzó anyagot. Ennek ellenére nem életveszélyes a sugárzás. Az éves természetes dózisnak a 4000-szeresét kell megkapni ahhoz nagyon rövid idő alatt, hogy abban meg lehessen halni.

Megmértünk egy cigarettát, de a számláló nem mutatott semmilyen értéket. Ez persze nem azt jelenti, hogy nincs polónium a cigiben, csak azt, hogy olyan kis mértékben, hogy azt nem lehet kimutatni.

Százszor nagyobb kockázatot jelent

„Pontos számot nagyon nehéz mondani. Valószínűleg körülbelül 100-szor akkora kockázata van a pornak, a kátránynak és az aromás vegyületeknek, mint ennek a dohányzásból származó többletsugárzásnak” – mondta Aszódi Attila, a Budapesti Mûszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nukleáris Technikai Intézetének igazgatója.

Magyarországon évente 8000 ember hal meg tüdőrákban. A tüdőrákot pedig elsősorban a dohányzás és a cigarettában található nikotin és kátrány okozza, nem pedig a polónium.

(FH)

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.