• Radioaktív anyag a cigarettákban

    Szerző: Független Hírügynökség

    Radioaktív polónium is van a cigarettában egy amerikai tanulmány szerint. Ezt magyar szakemberek már korábban kimutatták. Annak ellenére, hogy ezt 1960 óta tudják a cigarettagyártók, csak most került napvilágra.

    Az amerikaiak mellett magyar kutatók is folyamatosan vizsgálják a cigarettában található sugárzó anyagok jelenlétét. És a hazai kutatók épp olyan eredményeket kaptak, mint külföldi kollegáik.

    „Kiszámoltuk, hogy ha 16 szálat szív el valaki, akkor egy év alatt akkora sugárterhelést kap, mint a csernobili baleset okozott Magyarországon” – mondta Somlai János, a Pannon Egyetem docense.

    Ez csak első hallásra tűnik soknak. Pusztán azzal, hogy az utcán sétálunk, a csernobili szennyezettség hétszeresének megfelelő sugárzást kapunk évente. Ennek egyszerű az oka. Minden sugárzik, a fű, a bokor és még a beton is, de ez a sugárzás teljesen ártalmatlan a szervezetre. A gond akkor van, amikor a sugárzó anyag, mint amilyen például a cigarettában található polónium-210, bekerül az ember szervezetébe.

    Hirdetés

    A szervezetben ugyanis nincs ami semlegesítse ezt a sugárzó anyagot. Ennek ellenére nem életveszélyes a sugárzás. Az éves természetes dózisnak a 4000-szeresét kell megkapni ahhoz nagyon rövid idő alatt, hogy abban meg lehessen halni.

    Megmértünk egy cigarettát, de a számláló nem mutatott semmilyen értéket. Ez persze nem azt jelenti, hogy nincs polónium a cigiben, csak azt, hogy olyan kis mértékben, hogy azt nem lehet kimutatni.

    Százszor nagyobb kockázatot jelent

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    „Pontos számot nagyon nehéz mondani. Valószínűleg körülbelül 100-szor akkora kockázata van a pornak, a kátránynak és az aromás vegyületeknek, mint ennek a dohányzásból származó többletsugárzásnak” – mondta Aszódi Attila, a Budapesti Mûszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nukleáris Technikai Intézetének igazgatója.

    Magyarországon évente 8000 ember hal meg tüdőrákban. A tüdőrákot pedig elsősorban a dohányzás és a cigarettában található nikotin és kátrány okozza, nem pedig a polónium.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2008.08.30 12:02
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Dohányzás: módszerek a leszokáshoz - Egyedül nem megy

    A dohányosok nagy része annak tudatában is tovább dohányzik, hogy tisztában van annak veszélyeivel. Ennek legfőbb oka, hogy a dohányzás az egyik legsúlyosabb - a kemény drogokra jellemző mértékű - függőséget képes létrehozni.

    Cigaretta - 4000 kémiai vegyület egyetlen szálban

    A cigarettásdobozokon feltüntetett vegyi anyagok csak töredékét jelentik annak, ami valójában a dohányosok szervezetébe jut. Körülbelül 4000 különböző kémiai vegyület található ugyanis egy cigarettában, amelynek csak az egyike a függőség kialakulásáért felelős drog, a nikotin.

    Dohányzás és nikotinfüggőség - Így alakul ki a függőség

    Magyarországon a 13-16 éves korosztály 70 százaléka már legalább egyszer szívott cigarettát, és körülbelül a harmaduk dohányzik különböző rendszerességgel. Sajnálatos módon az is előfordul, hogy már 8-9 éves korban megtörténik az első próbálkozás.

    A személyiséget is fejleszti a dohányzásról való leszokás

    Az eddig ismert pozitív hatásain kívül a tudósok azt állítják, hogy a dohányzásról való leszokás még a személyiség fejlődésében is segíthet.

    Tévhitek a dohányzásról való leszokással kapcsolatban

    A jövedékiadó-emelés miatt az év végére egyes dohánytermékek ára akár 100 forinttal is emelkedhet. Egészségünk mellett tehát a pénztárcánk is jól jár, ha a füstmentes életet választjuk. A dohányzásról való leszokással kapcsolatban dr. Potecz Györgyi, tüdőgyógyászt kérdeztük.

    Rágó, tapasz, gyógyszer... - A leszokás szabályai

    "A barátom már 10 éve dohányzik, most 26 éves. Szeretne leszokni, és mivel nem erős dohányos ezért rágót vettünk. Kérdésem az lenne, hogy lehet-e a rágó mellett eleinte dohányozni, vagy ezt nem szabad?" - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.