Radioaktív anyag a cigarettákban

Szerző: Független Hírügynökség

Radioaktív polónium is van a cigarettában egy amerikai tanulmány szerint. Ezt magyar szakemberek már korábban kimutatták. Annak ellenére, hogy ezt 1960 óta tudják a cigarettagyártók, csak most került napvilágra.

Az amerikaiak mellett magyar kutatók is folyamatosan vizsgálják a cigarettában található sugárzó anyagok jelenlétét. És a hazai kutatók épp olyan eredményeket kaptak, mint külföldi kollegáik.

„Kiszámoltuk, hogy ha 16 szálat szív el valaki, akkor egy év alatt akkora sugárterhelést kap, mint a csernobili baleset okozott Magyarországon” – mondta Somlai János, a Pannon Egyetem docense.

Ez csak első hallásra tűnik soknak. Pusztán azzal, hogy az utcán sétálunk, a csernobili szennyezettség hétszeresének megfelelő sugárzást kapunk évente. Ennek egyszerű az oka. Minden sugárzik, a fű, a bokor és még a beton is, de ez a sugárzás teljesen ártalmatlan a szervezetre. A gond akkor van, amikor a sugárzó anyag, mint amilyen például a cigarettában található polónium-210, bekerül az ember szervezetébe.

A szervezetben ugyanis nincs ami semlegesítse ezt a sugárzó anyagot. Ennek ellenére nem életveszélyes a sugárzás. Az éves természetes dózisnak a 4000-szeresét kell megkapni ahhoz nagyon rövid idő alatt, hogy abban meg lehessen halni.

Megmértünk egy cigarettát, de a számláló nem mutatott semmilyen értéket. Ez persze nem azt jelenti, hogy nincs polónium a cigiben, csak azt, hogy olyan kis mértékben, hogy azt nem lehet kimutatni.

Százszor nagyobb kockázatot jelent

„Pontos számot nagyon nehéz mondani. Valószínűleg körülbelül 100-szor akkora kockázata van a pornak, a kátránynak és az aromás vegyületeknek, mint ennek a dohányzásból származó többletsugárzásnak” – mondta Aszódi Attila, a Budapesti Mûszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nukleáris Technikai Intézetének igazgatója.

Magyarországon évente 8000 ember hal meg tüdőrákban. A tüdőrákot pedig elsősorban a dohányzás és a cigarettában található nikotin és kátrány okozza, nem pedig a polónium.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

MR-vizsgálat MR-vizsgálat

Mit lehet vizsgálni MR segítségével? Hogyan kell felkészülni a vizsgálatra?

COVID-19 elleni oltás után lehet...

Az egyszerre beadott vakcinák nem befolyásolják a kialakuló immunválaszokat. A kérdésre Dr. Ludwig Endre járványügyi szakember válaszol.

Kit kell oltani influenza ellen? -...

A kiemelt kockázati csoportokba tartozókat mindenképpen be kellene oltani? A kérdésre Dr. med habil Mészner Zsófia járványügyi szakember válaszol.

Cigaretta - 4000 kémiai vegyület...

A cigarettásdobozokon feltüntetett vegyi anyagok csak töredékét jelentik annak, ami valójában a dohányosok szervezetébe jut. Körülbelül 4000...

Dohányzás és nikotinfüggőség -...

Magyarországon a 13-16 éves korosztály 70 százaléka már legalább egyszer szívott cigarettát, és körülbelül a harmaduk dohányzik különböző...

Rágó, tapasz, gyógyszer... - A...

"A barátom már 10 éve dohányzik, most 26 éves. Szeretne leszokni, és mivel nem erős dohányos ezért rágót vettünk. Kérdésem az lenne, hogy lehet-e...

Dohányzás - káros szenvedély, de...

A legtöbb ember a dohányzással vagy szivarozással a bizonytalanságot, a magány érzését vagy az unalmat igyekszik kompenzálni. Mígnem az újabb és...

Dohányzás - A tüdő állapota...

Egy évtizednyi dohányzás után mennyire tudnak a tüdőszövetek regenerálódni? A dohányzás nyomai teljesen eltűnnek vagy később még okozhatnak...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.