Várakozás a vizsgálatra: több hónap vagy néhány nap?

Szerző: WEBBeteg - Tóth András, újságíró

Szűrővizsgálatokra menne? Felkészítjük a legrosszabbra! Van, ahol 150 napot kell várni az ultrahang-diagnosztikára. Kis pénzügyi tudatossággal ugyanakkor megoldható, hogy állami támogatással néhány napos várakozás mellett is igénybe tudja venni a szolgáltatást.

Lakossági szűrővizsgálatok

A szűrővizsgálatok célja a betegségek és egyes betegségmegelőző állapotok korai felismerése, lehetőleg a tünetmentes szakban, amikor a biológiai elváltozás már kialakult, de klinikai tünetek még nem jelentkeznek, a beteg panaszmentes.

Lakossági szűrővizsgálatok - Mikor? Hol? Hogyan?

Átlagosan 1-2 hónapot kell várnia a páciensnek olyan szakorvosi ellátásokra a járóbeteg-intézményekben, mint például a kardiológiai, tüdőgyógyászati vagy bőrgyógyászati szűrővizsgálat. Ráadásul befolyásolja az ellátás sorrendjét a sürgős esetek megjelenése, így előfordulhat, hogy a délelőtt 10 órára behívott páciens csak délutánra jut be a rendelőbe.

A prevenciós egészségügyi szolgáltatások a betegségek korai felismerését szolgálják, így lényeges szempont, mikor kap időpontot a páciens az orvosi javaslatra szóló szűrővizsgálatokra, köztük az olyan kiemelt diagnosztikai vizsgálatokra, mint a bőrgyógyászati, érbeteg szűrés, a fogászati vizsgálatok, az onkológiai, kardiológiai, mozgásszervi, a gyomor- bél- és emésztőrendszeri, valamint nőgyógyászati, szemészeti vizsgálat, illetve a tüdőgyógyászati szűrés.

Öt hónapos előjegyzés?

A leghosszabb sorokra a tüdőgyógyászati, bőrgyógyászati, valamint a kardiológiai rendelők előtt számíthatunk, átlagosan 41, 39, illetve 38 napot. Vannak kiugró intézmények, ahol az úgynevezett betegfogadási listán 5 hónap is szerepel.

Évente egy szűrővizsgálat is életet menthet

Nem csak akkor érdemes orvoshoz fordulni, ha baj van. Az éves szakorvosi ellenőrzéseknek éppen az a céljuk, hogy akár már tünetmentesség esetén is felfedezzék az esetleges rendellenes folyamatokat, vagy megnyugtassanak: valóban minden rendben van velünk.

Évente egy szűrővizsgálat is életet menthet

A nyári adatok alapján a Fejér megyei Dunaújvárosban kereken 150 napot kell várni az ultrahang-diagnosztikára, az igen gyakran használt vizsgálati módszer Csongrád megyében, Mórahalmon 80, a Békés Megyei Központi Kórházban 50 nap alatt érhető el. A három Békés megyei városban is működő intézményben jelenleg közel másfél hónapot kell várni EKG és Holter-diagnosztikára (ez utóbbi 24 órán át figyeli a szív elektromos tevékenységét). A Pest megyei Veresegyházán egy hónapon belül, Vas megyében, Szombathelyen pedig egy héten belül bejuthatunk a kardiológiára.

Nőgyógyászati ultrahangra a legtöbb időt, 60 napot, a Pest megyei Veresegyházán, míg Cegléden 15 napot kell türelemmel lennünk, Szombathely a középmezőnyben található a nyáron tapasztalt egy hónapjával.

A bőrgyógyászati járóbeteg-ellátóknál kivizsgálás esetén az átlagos várakozási idő 39 nap. Eltérő adatokat találtunk a Pest megyei intézmények betegfogadási listáján: Veresegyházán 80, Pilisvörösváron 49 napot, Zala megyében, Keszthelyen 52, Budapest II. kerületében pedig 44 napot kell várni a vizsgálatra.

Várólista nélkül?

Szűrővizsgálatok nem csak NEAK (OEP) finanszírozottan vehetőek igénybe, hanem a különböző egészségpénztárakkal szerződött egészségügyi magánszolgáltatóknál is. A napjainkban minden nagyobb városban elérhető egészségügyi magánszolgáltatások esetén jóval rövidebb a várakozási idő, ráadásul fizethetünk egészségpénztári kártyával az egészségmegőrző szolgáltatásokért.

Egészségpénztári szerződés esetén minden ügyfél a saját számláján gyűjti a saját vagy munkáltatója befizetéseit, ezen felül akár évi 150 ezer forint adókedvezményt is tud érvényesíteni, így elérhető, hogy plusz költség nélkül, „ingyen pénzből” rövidítsük le a kivizsgálásig eltelt időt.

WEBBeteg.hu logó

Forrás: WEBBeteg
Tóth András, újságíró

Hozzászólások (2)

Cikkajánló

Pozitív HPV-diagnózis Pozitív HPV-diagnózis

A citológiai vizsgálatot rendszeresen ismételni kell. Mit tehetünk még? (x)

Fogamzásgátlás Fogamzásgátlás

Milyen típusú fogamzásgátló tabletta való nekem? - Töltse ki tesztünket! (x)

Az EMA listát tett közzé a...

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) listát tett közzé az Európai Unióban a koronavírus megelőzésére vagy kezelésére jóváhagyott vakcinákról...

Virtuális európai kongresszus...

A több mint 80 ezer pszichiátert tömörítő Európai Pszichiátriai Társaság 2022. június 4–7. között tartja 30. kongresszusát, amelynek rendezési...

Lakossági szűrővizsgálatok - Mikor?...

A XXI. században (szemben a XIX. és XX. századdal) már nem a különböző fertőzések jelentik a legnagyobb egészségügyi problémát, hanem az egyre...

A leggyakoribb daganatok tünetei, és...

Magyarországon jelenleg olyan megbetegedések okozzák a halálozás nagy részét, melyek jelentős része megelőzhető, illetve korai stádiumban...

Kiszámoltuk: valószínűleg ennyi...

Évente összesen legalább 200 napos előjegyzési idővel kell számolnia egy egészségtudatos felnőtt embernek, ha arra szánja az idejét, hogy...

A terhesség során kötelező...

A terhesgondozást Magyarországon a szülész-nőgyógyász szakorvos, a szülésznő, a családorvos és a védőnő együtt végzi. Célja a magzat és az...

Figyeljünk jobban a férfiak...

Egyre gyakrabban halljuk a betegségek megelőzését szolgáló figyelemfelhívást: Az orvosi szűrővizsgálatok életet menthetnek! A nők többsége ezt...

Húsz perc alatt kiderülhetnek rejtett...

Reggel kikel az ágyból és fáj minden mozdulat. Elmenne futni, de sajog a térde. Felvenné a kedvenc magas sarkúját, de már a gondolatától is kirázza...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.