Térdprotézis-operáció: kórteremtől a műtőig, lábadozásig

szerző: Balogh Mária, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Az emberek alig tulajdonítanak jelentőséget annak, amikor beteg ismerősüktől, családtagjuktól ezt a választ kapják: „Semmihez nem hasonlítható az a fájdalom és kiszolgáltatottság, amit a műtét után érzek. Igaz, előtte csöppnyi remény sem volt a kínok elhagyására.”

Nyilván, nem is mond sokat egy egészséges embernek, ha a térdprotézis beültetés rejtelmeibe szeretne elmélyülni a beteglátogatás során. Nem hibáztathatjuk, mert valóban elképzelhetetlen az a szenvedés, a megnyomorított élethelyzet, amit azelőtt élt át hosszú hónapokig, évekig, míg az életminőségét javító, a fájdalmat nagyban száműző operációjára sor került. A szenvedő bármit vállal, csak visszakapja a korábbi életminőségét, a munkáját, a mozgás, a járás szabadságát, s megszűnjön a porcfosztott térd rohamos állapotromlása, ahogy mondják: „a csonton járás pokla”.

A koronavírus-világjárvány miatt voltak, akiknek több mint két évet is várniuk kellett erre a beavatkozásra, ami csak a protokoll szerint nem sürgősségi műtét, egyébként azoknak, akik elszenvedik, mindennél sürgősebb lenne. Ezért is elkeserítő az a friss hír, hogy akiknek például idén áprilisról novemberre csúszott a térdprotézis operációjuk időpontja, nekik a COVID-19 világjárvány idején elmaradt, majd felhalmozódott beavatkozások miatt, újabb tíz-tizenkét hónapot kell várniuk a központi tájékoztatás szerint. Vagyis, akik idén novemberben remélték a megváltó térd totál endoprotézis (TEP) operációt, s erről már értesítést is kaptak, 2022. májusnál-júliusnál előbb, vélhetően nem történik meg az életminőséget jelentősen korrigáló műtétjük.

Így, sokan azt fontolgatják, hogy személyi kölcsönt vesznek fel valamelyik pénzintézettől, vagy tekintélyes családi összefogással, 2-2,5 millió forintért magánklinikán kérik a műtétet. Ezeken a helyeken ugyanis a kötelező góckutatás után, 3-4 héten belül sor kerülhet az operációra. A góckutatási vizsgálatok azonban szinte sehol nem tatoznak a tekintélyes végösszegbe.

Nem feltétlenül az életkor előrehaladtával alakul ki a térdízület porcállományának kopása, teljes porcfosztottsága, melyen konzervatív kezelésekkel már nem lehet korrigálni. Számos sportsérülés, komolyabb baleset elindítója lehet a térd betegségének, sorozatos operációt igénylő állapotának, és funkcióvesztésének, s a járásvesztésnek.

Ez is érdekelheti A térdsérülések fajtái és kezelésük

A következőkben saját tapasztalataimról számolok be:

A TEP beépítésének operációja, a személyes tapasztalat semmilyen elbeszéléshez, szakmai leíráshoz nem hasonlítható. Amikor bizonyossá vált, hogy 2021. februárban, a COVID-19-világjárvány miatt elmaradt térdprotézisműtétre sebészem új időpontot adott a járóbeteg-szakrendelésen idén júniusban, és kimondta azt a bűvös dátumot, hogy „2021. augusztus 3.”, legszívesebben magamhoz öleltem volna. Azt mégsem tehettem, noha fel sem fogtam a reményt adó hírt. Amúgy is sokan várakoztak az SZTK folyosóján a hasonló hírre. Örömöm határtalan volt. Ilyen közel még sosem voltam a térdprotézis-operációhoz, amitől ugyan rettegtem, de reményt kaptam arra, hogy több év után kimozduljak beszűkült, keservesen fájdalmas életminőségemből. S noha egyre inkább hallható volt már júniusban, júliusban is a koronavírus delta-variánsa terjedésének híre, ami az elmúlt évekhez hasonlóan megálljt parancsolhatott volna már az augusztusi műtéteknek is. Mégis gyermeki örömmel kapaszkodtam a megváltó időpontba.

Osztottam, szoroztam minden tekintetben , s apránként megvettem a klinikai listán szereplő kötelezően és alapból felírt kellékeket a kórházi léthez. E sorok írója jó tanácsként megjegyzi, legalább három kisebb palack, fél literes, szénsavmentes ásványvizet mindenki vigyen magával a kórházba a térdprotézis-operáció előtti készülődés során. Azt könnyen elhelyezheti, és megemelheti a műtétet követő bő 24 órában. Legyen a kisszekrényünk fiókjában elegendő zsebkendő, tisztasági törlőkendő, kézfertőtlenítő, a saját gyógyszereink, melyeket engedély nélkül tilos és veszélyes bevenni. Utóbbiak listájáról még az altatóorvosi vizsgálat, a góckutatás során pontosan tájékoztatni kell a belgyógyászt és az altatóorvost is, akárcsak a gyógyszerérzékenységünkről vagy -allergiánkról. A korábbi évekhez képest egyébként, most már szinte minden pirulánkat kiporciózzák a nővérek a műanyag dobozkába a kórházi készletből.

Azon az augusztusi, hétfői napon, 24 órával korábban kellett érkeznem, a DE – KK Ortopéd Klinikájára, amikor közeledett a térdprotézis-operációm ideje. Addig nem mehettem a kórterembe, amíg a PCR-tesztem eredménye el nem készült, noha a koronavírus elleni védőoltás mindkét dózisát megkaptam, s plasztikkártyámat is azonosították a számítógépes rendszerben.

A jószerencse kétágyas kórterembe vitt, egy jóságos, bölcs szépkorú szobatárs mellé, akit akkor már két hete megoperáltak, ő csípőprotézist kapott.

- Mondja már kedves, hogyan lehetséges, hogy ilyen fiatalon térdprotézis műtétre érkezett? – kérdezte a néni rövid csevejünk után.

- Hosszú történet – feleltem, hogy némi gondolkodási időt nyerjek. Egyrészt, mert saját megítélésem szerint nem tekintem magam oly nagyon fiatalnak, másrészt nem tudtam, miként foglaljam össze a sorscsapás lényegét. – Közel hat éve, amikor még tanítottam, egy iskolai buszbaleset vétlen áldozata lettem a buszsofőr súlyos szabálytalansága miatt – feleltem. – A rendetlenkedő diákokat védtem a váratlan fékezéskor, miközben a „hősiességem” oltárán bevágódtam két ülés közé. Két kereszt- és két oldalszalag a jobb térdemben teljesen, illetve részlegesen leszakadt, megsérült a gerincem. Immár négy operáción és számtalan rehabilitáción estem át, de az állapotom nem lett jobb.

- Édes Istenem! – ezt hallani is szörnyű. - Akkor a nagy sérüléseket a térde szenvedte, ugye? – kérdezte betegtársam.

- A legnagyobbat a jobb térdem, igen, s a legtöbb operációt is. Két éve négyes porcfosztottsággal élek, ami azt jelenti, nincs porcállomány a jobb térdemben, vagyis gyógymód sem létezik, csak a protézis beépítése.

Mindent elrendeztem az éjjeli szekrényemben úgy, ahogyan a nővérek javasolták, tekintettel arra, hogy az operációt követően 24 órás intenzívterápiás megfigyelés vár minden térdprotézis-beültetésen átesett betegre a speciálisan felszerelt kórteremben, ahová áttolják a kisszekrényét, amiben mindennek kéznél kell lennie.

A klinikára érkezés előtti két napban az otthoni teljes béltisztítás volt a „házi feladat”, ami indításnak emberpróbáló főpróba volt a műtéthez képest. Csakis patikában vásárolt, speciális sót szabad langyos vízben feloldani, s azt iszogatni, és „tisztulni” éjjel-nappal. A klinikán az első napon folytatódott e csöppet sem kellemes művelet, noha már okafogyott volt, de a szabály az szabály.

Másnap reggel a kórházi fertőtlenítő tisztálkodószerrel kellett zuhanyozni. Ezután már csak jól ismert kórházi, fehér, gombos hálóinget lehetett felvenni.

Az altatóorvos empatikus lénye nyugalmat adó jelenség volt, ami nem mellékes egy közel háromórás műtét előtt. A főorvosnő türelmes és meggyőző érvei után a gerincérzéstelenítést választottam. Megnyugtatott, hogy semmit nem fogok hallani a fúrásból, faragásból, kalapácsolásból, mert közben folyamatosan bódítanak a nyugtató „koktéllal” és más korszerű módszerrel.

Műtét előtt megtudtam, hogy a Johnson minőségű, korszerű protézis beépítése várt a jobb térdemre, mivel azon a napon – újabb „ajándék” a sok szenvedésért cserébe – egyetlen operáció volt: az enyém. A térdprotézis beültetése során a térd elhasználódott, károsodott ízületi felszínét, a már nem létező porcállományt helyettesítették ezzel a művi implantátummal.

Máskor, más esetben, amikor négy-öt embert operálnak az ortopéd sebészek, ahogyan a következő napoktól ez látható is volt, többnyire a legfiatalabb páciens kapja a hosszabb élettartamú protézist.

A műtőben reszkettem a félelemtől, de az aneszteziológus és a sebész orvos nyugalma és a segítőkész műtős személyzet mégis békét adott.

Az ébredés az intenzív terápiás megfigyelőben ért a nővérek szakszerű figyelme, odaadó helytállása mellett, akik a legkorszerűbb műszerekkel ellenőrizték a keringési értékeimet, a laborfunkciókat. A három infúziós tasakot pedig folyamatosan cserélték, melyek egyebek mellett erős fájdalomcsillapítót, antibiotikumot, élettani sóoldatot tartalmaztak. Előre szóltak, ha tízes skálán eléri a négyes fokozatot a fájdalom, azonnal nyomjam meg a nővérhívó csengőt, mert akkor korrigálnak a fájdalomcsillapító összetételén.

Felesleges titkolni, pokolian nehéz, fájdalmas éjszakám és 24 órám volt, amit – ha csekélyebb mértékben, de – 8-9 hétig otthonunkban is érzünk.

Amikor visszakerülünk a kórterembe, továbbra is kapjuk a fájdalomcsillapító infúziót, amit a harmadik nap körül tabletták váltanak fel.

A gyógytornász a második naptól megtanítja a kezdő gyakorlatokat, illetve kollégája, a térdgépen az operált láb mozgatását. Járókeret segítségével, ha nem szédülünk, kezdetben néhány lépést muszáj megtenni, majd eljutni a mosdóig, ami a legnagyobb kihívás, mivel a kórtermekhez nem tartozik sem toalett, sem mosakodási lehetőség.

Víz 2,5-3 hétig semmiképpen nem érheti a sebet, így varratszedésnél, a 12. napon, amikor vissza kell térni a sebészhez, vízálló sebtapasz kerül az operált területre. A kompressziós harisnyát 4-6 hétig kell viselni, addig, amíg a véralvadásgátló készítményt naponta bevesszük vagy injekcióban beadjuk magunknak.

Ezt a sebész írja fel, amikor távozáskor megkapjuk a zárójelentést, mint ahogyan a gyógytornász igénylését 14 x 2 alkalmas időtartamban. Az igényt a családorvosnak kell továbbítani még a műtét előtt. Ez ingyenes, a társadalombiztosító által támogatott, mivel a speciális gyógytorna nélkülözhetetlen része a rehabilitációnak, amit otthonunkban is végezhetünk, ha nem kívánunk hasonló profilú kórházi intézménybe menni két hétre legalább. A gyógytornász, hetente kétszer-háromszor keresi meg a beteget az otthonában, s a betanított gyakorlatokat a köztes időben a lábadozónak önállóan is végeznie kell naponta háromszor.

A kezelőorvosunk, az ortopéd sebész határozza meg, hogy járókerettel vagy mankóval kell kezdeni a lépegetést, járástanulást, s azt is, hogy milyen mértékben terhelhető az operált láb. Ez egyénenként változik, mindenki az orvosa utasítását kövesse. Három hónap elteltével, jó esetben, már sima, egyenletes talajon járóképessé válik a térdprotézis-beültetésen átesett páciens.

A jegelés ugyancsak bevésődik a szókészletünkbe, mivel már a kórházban meghatározott időnként speciális jégtasakot kapnak az operált betegek, s azt maximum 20 percig lehet a gyógyulásra váró testrészen tartani, fásliba, gézbe, vagy vékony textilbe helyezve. Ez csökkenti a gyulladást, így fokozatosan a fájdalmat is, ami szintén hosszabb idő.

Mindent óvatosan, fokozatosan végezzünk, nem túllépve a fájdalomtűrési küszöbünket, a belső feszülés kissé kellemetlen érzését. Mozdulatainkra fordítsunk gondot – stabil járókerettel vagy mankóval, kinek mit engedélyezett az orvosa. A pihentetésre, a kiegyensúlyozott, vitamindús táplálkozásra, a bő folyadékfogyasztásra fordítsunk kellő figyelmet. A kiszolgáltatott beteget a család ne hagyja magára, s legalább az első két hónapban segítsék őt.

Ezek a cikkek is érdekelhetik

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Balogh Mária, újságíró

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.