Térdprotézis téma

Térdprotézis-operációt követő rehabilitáció, felépülés

WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró - 2022-07-15 09:33
Napjainkban még él az a szemlélet, hogy a térd-, csípőprotézis-műtétre csak időskorban kerülhet sor. Ez a felfogás részben téves, amit számos sportsérülést vagy balesetet szenvedett páciens esete igazol.

Térdprotézis-operáció: kórteremtől a műtőig, lábadozásig

WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró - 2021-09-06 14:33
Az emberek alig tulajdonítanak jelentőséget annak, amikor beteg ismerősüktől, családtagjuktól ezt a választ kapják: „Semmihez nem hasonlítható az a fájdalom és kiszolgáltatottság, amit a műtét után érzek. Igaz, előtte csöppnyi remény sem volt a kínok elhagyására.”
A térdprotézis egy beültetett implantátum, melynek célja a jól terhelhető és fájdalomtól mentes ízület. A sorozatban gyártott, hagyományos térdprotézisek is jól alkalmazhatóak, de kevésbé képesek precízen helyreállítani az anatómiai sajátosságokat, ezért maradhatnak vissza kisebb panaszok a műtét után is - tudtuk meg Prof. Dr. Szabó Istvántól.

Reménykedhetünk, hogy az intelligens térdprotézis nem csak álom

WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró - 2020-02-25 16:05
Nem csak a szépkorúak élik meg a térdízületi gyulladás, porckopás, fájdalom, és az azzal járó mozgáskorlátozottság, beszűkült járástávolság napi kínját. A sportolás, baleset során sérült, súlyos porcleválást szenvedett emberek életkortól függetlenül egyik pillanatról a másikra veszítik el addigi egészségüket, s küzdenek éveken át a talpra állásért.
A svájci Symbios cég olyan szoftvert fejlesztett ki, amivel az eddiginél is jobban optimalizálhatóak a térdprotézisműtétek. Az okos eszközökkel támogatott tervező folyamat és műtét során - az egyéni adottságokat figyelembe véve - javítható a protézissel élők elégedettsége, csökkenthető a gyógyulás időszaka.

Mikor van szükség térdprotézisre?

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2018-05-06 05:21
Térdprotézis
Az izmok által alig védett térdízület nagyon sérülékeny, ezért balesetből eredő térdelváltozások, ízületi gyulladás vagy (időskori) porckopás esetén térdprotézisre lehet szükség.

A térdprotézis- és a csípőprotézis-műtétekre kell a legtöbbet várni

WEBBeteg - Tóth András, újságíró - 2017-01-26 13:11
A friss adatok alapján csípőprotézis-műtétre átlagosan 342 napot kell várni, a térdprotézis esetében 406 nap az átlag. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő főigazgatója hangsúlyozta: csökkent a várható és a tényleges várakozási idő is. Jelenleg közel 28 ezer beteg szerepel a listán, akik valamilyen beavatkozást szeretnének.
359 nap, ha csípőprotézist, 443 nap, ha térdprotézist szeretne a beteg. Ennyit kell átlagosan várni a hazai kórházakban ezekre a beavatkozásokra - derül ki az OEP országos várólista nyilvántartásából, amelyet a betegek is elérhetnek. Az előző évek adataival összevetve jelentősen javult a helyzet.
Egyre több emberre igaz, kortól függetlenül, hogy ízületi porckopás miatt térdprotézis beültetése jelenti számára az egyetlen megoldást. Míg korábban ez kizárólag az időskorra volt jellemző, ma már a középkorúakat is érinti ez a probléma.

Ct lelet értelmezése

Orvos valaszol - Dr. Holnapy Gergely - 2020-12-18 14:54
2020.júl.10én térdprotézis műtéten estem át. A műtét után 1 hónappal kezdődtek a fájdalmak, amely gyulladással járt. Azóta folyamatosan fáj. A röntgen felvétel a protézist rendben találta, az ultrahang nem jelentős folyadékot talált, ill a kötőszövet

Térdprotézis

Orvos valaszol - Dr. Bogdán Aurél - 2014-12-19 08:47
Tisztelt Doktor Úr! Többszöri térd mötétem is volt/synovitis/1990-93-96-ban. Majd utánna nem is fájt a térdem tavaly nyárig.Elmentem az orvoshoz és közölték velem hogy elöre haladott arthrosis-om van. Az idén januárban operáltak./arthroscopia/Majd

Izomlatapadás, fájdalom

Orvos valaszol - Dr. Bogdán Aurél - 2014-11-14 16:18
Röviden:Szept.22.-n volt térdprotézis beültetésem. A térdem azóta csak 90 fokig hajlik, hiába a gyógytorna.Kimondhatatlanul fája térdem.Ez természetes? Köszönöm válaszát, üdvözlettel: Farkas Gyuláné 2014.11.14.

Ortopédiai műtét

Orvos valaszol - Dr. Bogdán Aurél - 2013-03-28 17:25
Tisztelt Dr.Bogdán Aurél. Köszönöm a térdprotézis témában adott válaszát.További kérdésem van még. Térdem belülről éget, szúr, zsibbad, feszül. A tényleges problémát MR felvétel kimutatja, illetve újabb műtét megoldhatja? Előre is köszönet a válasz

Térdprotézis

Orvos valaszol - Dr. Bogdán Aurél - 2011-07-31 14:17
Tavaly szeptemberben térdprotézis műtét történt édesanyámnál. 9 hónap után újból kellett műteni, ki kellett takarítani a sebet. 6 hete volt a műtét. A térde azóta is fáj, alig hajlik, (gyógytornász jár hozzá) , vörös, dagadt, forró és nagyon fáj. El

Térdprotézis mütét után

Orvos valaszol - Dr. Bogdán Aurél - 2011-06-21 15:22
Május 23-án volt a térdprotézis mütétem.Gyógytornát csak itthon csinálok naponta 20 percet.Járáshoz már csak egy mankóra van szükségem. A térdem és az egész lábam viszont még mindig eléggé meg van dagadva.Szeretném megkérdezni hogy normális dolog ez

Térdprotézis

Orvos valaszol - Dr. Bogdán Aurél - 2010-06-23 11:38
A térdembe 2006-ban helyeztek el protézist, amit 2009-ben eltávolítottak, mert begyulladt a térd alatti rész. 2-3 hónap után a gyulladás elmúlt, és egy új protézist helyeztek be. Ez fjó él évig nem is okozott panaszt, de most 6 hete eltört a vállam,

Térdprotézis

Orvos valaszol - Dr. Bogdán Aurél - 2010-06-19 15:38
T.Doktor úr/nő! Kérdésem, életkorhoz kötött-e a térdprotézis beültetés. köszönettel Szné

Térdprotézis

Orvos valaszol - Dr. Juhász Csaba, traumatológus - 2009-07-27 10:15
Tisztelt címzett! Idén, áprilisban térprotézsműtéten estem át. A bal térdembe total térdorotézist ültettek be, LPS componensekkel.