• Új rendszer segít a betegellátás biztonságának növelésében

    Szerző: WEBBeteg - Szondi Réka, újságíró

    Bemutatták azt az új akkreditációs rendszert, amelynek segítségével a betegellátás biztonsága javítható. Ez a program a felelős egészségügy kialakításának egyik fontos eleme – méltatta a rendszert Dr. Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár a rendszer bemutatására rendezett keddi sajtótájékoztatón. A felelős egészségügy kialakításához elengedhetetlenül fontos a vezetői felelősség és a belső elkötelezettség. Ebben segít a program – emelte ki az államtitkár.

    Több mint egy tanúsítvány a kórház falán

    Ellátás és egészségügyi szolgáltatás - kinek, mikor jár?


    Aki rendelkezik TAJ kártyával, még nem biztos, hogy biztosított, így nem szerezhet jogosultságot a társadalombiztosítás ellátásaira. Tehát hiába van születésünk óta a tárcánkban a kártya, ha nem vagyunk jogosultak, mert például nem fizetik utánunk a járulékot, vagy nem jelentettük be a változásokat. Ellátás és egészségügyi szolgáltatás - kinek, mikor jár?>>

    Célunk, hogy egy általános, belülről fakadó minőségellenőrzési program jöjjön létre. Több ez, mint egy egyszerű tanúsítvány a kórház falán. Ez egy olyan sorvezető, ami segíthet az orvosoknak és a gyógyszerészeknek munkájuk során. Sokszor csak a szervezettség és a vezetők, az ott dolgozók elköteleződésén múlik a javulás. Ezen fogunk dolgozni – hangsúlyozta Szócska Miklós.

    A program az európai gyógyturisztikára is nagyon komoly növelő tényezőként hat majd, hiszen ha a betegek ellátásbiztonsága nő, a külföldi páciensek is jobban megbíznak majd a magyar orvosokban. Azt szeretnénk elérni, ami a fogászati gyógyturisztikában már évtizedek óta fennáll – fejtette ki az államtitkár.

    De nem feledkezhetünk meg a gyógyszerészekről sem, akiknek szintén nagy a felelősségük a gyógyítás terén. Emellett a kórházak és a betegek visszajelzéseire is számítunk, ezek alapján finomítjuk a rendszert. A gyógyulás azonban nemcsak az orvosok felelőssége, hanem az állampolgároké is, hogy hogyan élnek, mennyire egészséges életet élnek – tette hozzá Szócska Miklós.

    Hirdetés

    Az első egységes program Magyarországon

    Gyermekgyógyászati betegségek


    Gyermekgyógyászati betegségekről olvashat a WEBBetegen>>

    A betegellátók akkreditációja az ellátás biztonságáért (BELLA) projekt az első olyan átfogó program Magyarországon, amelynek feladata a betegbiztonság növelése – ismertette Dr. Belicza Éva,a program szakmai irányításáért felelős Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) szakértője. Az európai uniós forrásból készülő projekttel felhasználóbarát rendszert szeretnénk létrehozni – tette hozzá.

    Szigorú szabályok kellenek

    Gyermekbetegségek: Mikor forduljunk orvoshoz?


    Néha nehéz eldönteni főként egy kezdő szülőnek, hogy a gyermekével feltétlenül azonnal orvoshoz kell fordulni, vagy lehet várni néhány napot amíg magától is elmúlik a betegség. Fontos a tünetek pontos megfigyelése, hiszen ez segíthet a döntéshozatalban. Gyermekbetegségek: Mikor forduljunk orvoshoz?>>

    A gyerekellátás magas kockázatú ellátásnak számít Magyarországon és a világon egyaránt, éppen ezért csak nagyon szigorúan szabályozott módon lehet végezni. Szigorú szabályokat kell létrehozni, és be is kell tartani azokat. Az egységes és szigorú szabályok növelik az ellátásbiztonságot – hangsúlyozta Dr. Nagy Anikó, a Heim Pál Gyermekkórház főigazgatója a sajtótájékoztatón.

    Örömmel vettük, hogy tesztkórházként mi is részt vehetünk a folyamatban. A kialakuló egységes szabályrendszer alapján más kórházaknak is tanácsokat adhatunk majd. Az új önellenőrző rendszernek köszönhetően javul az ellátásbiztonság, ami miatt a betegek is egyre jobban bíznak az ellátóikban, így javulhat a betegek és az orvosok, ápolók közötti viszony is. De fontos, hogy emellett a kórházi környezet, a műszerek is javuljanak – tette hozzá a főigazgató.

    Az új rendszer

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A kialakítandó új rendszer a betegellátási tevékenység olyan alapvető folyamatait hivatott szabályozni, mint a betegek felvétele, átadása, az ismert betegbiztonsági kockázatok kezelése, a nem várt eseményekkel kapcsolatos teendők, a gyógyszerelés rendje, a betegjogok érvényesülése. Ezek a standardok többek között az ellátás biztonságának, eredményességének, átláthatóságának, költséghatékonyságának javítását segítik elő a rendszerben, amelynek fókuszában a betegek biztonsága áll. Fontos, hogy az akkreditációs rendszer nem az orvosok, ápolók, intézmények ellenében, hanem értük is született.

    6 tipp, hogy megkönnyítsük gyerekünknek a kórházi tartózkodást


    Betegnek lenni soha nem jó, hát még az ünnepek alatt! Sajnos vannak olyan gyerekek, akik ezt a néhány napot is a kórházban töltik. Sőt olyanok is, akik épp ilyenkor kerülnek be egy-egy otthoni baleset miatt. 6 tipp, hogy megkönnyítsük gyerekünknek a kórházi tartózkodást>>

    (WEBBeteg - Szondi Réka, újságíró)

     

     

    Módosítva: 2014.02.18 19:01, Megjelenés: 2014.02.18 19:01
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Reuma vagy köszvény?

    Reuma vagy köszvény?

    B. M., szakfordító

    A reumát és a köszvényt gyakran összekeverik. Mi köztük a különbség?

    Fekvőtámasz

    Fekvőtámasz

    S. F., fordító

    Az, hogy hány fekvőtámaszt tud csinálni, megmutatja keringési rendszere állapotát.

    Hálapénz: nem egyértelmű a jogi megítélése

    Amíg nem sikerül kivezetni a hálapénz intézményét a hazai egészségügyből, addig el kellene kerülni a kriminalizálást – nyilatkozta portálunknak dr. Kovácsy Zsombor ügyvéd, egészségügyi szakjogász.

    Leginkább a vidéki kórházakban lesznek változások

    Új struktúra szerint működik júliustól a fekvőbeteg-szakellátás. Az egységes állami kórházhálózat kialakítása nyomán egységes kapacitásszabályozást lehet érvényesíteni - vélik a minisztériumban. Úgy határozták meg az egészségügyi szolgáltatók területi ellátási kötelezettségeit, hogy ne legyen lefedetlen térség az országban. A járóbeteg-szakellátás rendszere most nem változik.

    Hatékonyabbá válhat végre a sürgősségi osztályokon a betegellátás

    Hazánkban évtizedek óta ellehetetlenült helyzetben működik a legtöbb sürgősségi betegellátó osztály, úgy a járó-, mint a fekvőrészlegeken. A páciensek, az intézmények, és a gyógyítók, ápolók között olyan méreteket öltött a feszültség - különösen a tragédiákkal végződő esetekben -, amiért a kormány kiemelt feladatának tekintette az egészségügy e területének átszervezését, szabályozását, amit az elmúlt években már megkezdett, de január elsejétől újabb reformok kerültek bevezetésre.

    A patológia szerepe a korszerű betegellátásban

    Még mindig sok elképzelés lengi körül a patológia tudományát, és tudat alatt halottakkal foglalkozó orvosnak gondolják a patológust. Pedig ez koránt sincs így, hiszen már a betegút legelején, a diagnózis felállításánál nagy szerepet kapnak a patológiai vizsgálatok. Ha egy betegség lefolyását nézzük egy patológus szemszögéből, tulajdonképpen minden lépésnél találhatunk kapcsolódási pontot.

    Jó hír betegeknek és orvosoknak: javulhat a betegbiztonság

    A diagnózisalkotás minden esetben összetett folyamat, hiszen szinte az összes eset egyedi, ráadásul a magabiztos orvosi vélemény előfeltétele a megfelelő gyakorlat elsajátítása. A rutinra azonban több okból is nehéz szert tenni a magyar oktatási rendszer keretein belül. Ezt nemcsak az oktatók, hanem az orvostanhallgatók is tudják, ezért is merült fel az igény egy hatékonyabb megoldásra. Mutatjuk, milyen ötlete van a problémára négy fiatalnak, akik játékos alkalmazásukkal próbálnak javítani a helyzeten.

    Veszélyes üzem a gyógyítás

    Felmérések szerint az emberek többsége vagy nem hallott még a betegbiztonság kifejezésről, vagy nem tudja azt meghatározni, pedig igen gyakoriak a betegbiztonságot érintő nemkívánatos események.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások