Betegellátás téma

A gyermek jogai: kapcsolattartás, tájékoztatás

WEBBeteg - Simon Béla - 2022-04-07 08:42
Az ellátásra kerülő gyermeknek joga, hogy értelmi képességének és pszichés állapotának megfelelően számára is megfelelő tájékoztatást kapjon. A szülőnek joga az egészségügyi dokumentáció megismerése, amelyről saját költségen másolatot kérhet.

A gyermek jogai: ellátás és méltóság

WEBBeteg - Simon Béla - 2022-04-05 08:34
Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény alapján egészségügyi ellátásuk során a gyermekeket is megilletik ugyanazon jogok, mint a felnőtteket. A különbség ezen a téren csupán a jogok tartalmában mutatkozik meg.

Változások a debreceni betegellátásban

Debreceni Egyetem - 2020-03-19 16:02
A járványügyi veszélyhelyzetben változik az egészségügyi ellátás a DE Klinikai Központban és a Kenézy Gyula Egyetemi Kórházban. A betegek egészségének védelme és a járvány hatékony megelőzése miatt a halasztható beavatkozásokat és orvos-beteg találkozásokat minimálisra csökkentik.
Kiemelten fontos a betegbiztonság növelése, és ez az állami szervek, a szakemberek és a betegek együttműködésével teremthető meg - hangsúlyozta több előadó.

Hatékonyabbá válhat végre a sürgősségi osztályokon a betegellátás

WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró - 2019-02-08 14:36
Hazánkban évtizedek óta ellehetetlenült helyzetben működik a legtöbb sürgősségi betegellátó osztály, úgy a járó-, mint a fekvőrészlegeken. A páciensek, az intézmények, és a gyógyítók, ápolók között olyan méreteket öltött a feszültség - különösen a tragédiákkal végződő esetekben -, amiért a kormány kiemelt feladatának tekintette az egészségügy e területének átszervezését, szabályozását, amit az elmúlt években már megkezdett, de január elsejétől újabb reformok kerültek bevezetésre.

Tudatos listavezetés, kevesebb várakozás

WEBBeteg - Gorzsás Anita, újságíró - 2018-04-18 13:11
Sokszor és sokan panaszkodnak a hosszú várakozási időre, amit az orvosi rendelőkben kénytelenek eltölteni egy-egy vizsgálat előtt, de arra is számtalan példát ismerünk, amikor a kórházi műtéteket megelőzően az orvossal történő egyeztetések során vánszorognak ólomlábakon a percek.

Ön fel tudná sorolni a gyógyszereit sürgősségi ellátás esetén?

WEBBeteg - Gorzsás Anita, újságíró - 2018-04-12 21:41
Habár sokan szedünk különféle gyógyszereket nap mint nap, egy hirtelen jött kérdésre válaszolva kevesen tudnánk felsorolni a rutinszerűen alkalmazott készítmények pontos nevét, hatóanyagát, a szedett mennyiséget, illetve azt, hogy melyik napszakban, milyen gyakran szedjük a pirulákat. Pedig ezek az információk akár életünket is megmenthetik egy kritikus helyzetben.
Az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér (EESZT) november 1-jei indulása inkább az ágazat számára lesz izgalmas, a betegeknek kevésbé lesz észrevehető - mondta az e-health koordinációjával megbízott miniszteri biztos egy hétfői háttérbeszélgetésen.

A patológia szerepe a korszerű betegellátásban

WEBBeteg - Szabó Diána Lili - 2017-07-11 21:41
Még mindig sok elképzelés lengi körül a patológia tudományát, és tudat alatt halottakkal foglalkozó orvosnak gondolják a patológust. Pedig ez koránt sincs így, hiszen már a betegút legelején, a diagnózis felállításánál nagy szerepet kapnak a patológiai vizsgálatok. Ha egy betegség lefolyását nézzük egy patológus szemszögéből, tulajdonképpen minden lépésnél találhatunk kapcsolódási pontot.
Az év elején bejelentett bürokráciacsökkentő programban az egészségügy is vastagon érintett. A program része az OEP megszüntetése, amely ellen szakmai szervezetek is tiltakoztak.
Közel hatvan éve praktizál, de olyan elfoglalt, hogy csak estére lehet időpontot egyeztetni, így is futva érkezik egyetemi órái után. Tudományos munkássága mérföldkő a diabetológia történetében, előadásai lebilincselőek, mindig újat adnak, gondolkodásra késztetők. Beszélgetés Halmos Tamás professzorral, a Magyar Diabetes Társaság örökös tiszteletbeli elnökével.

János kórház: A betegellátás a régi

Dr. Nyulasi Tibor - 2015-04-08 13:50
Az elmúlt évek kórházi médiaszereplésének központjában talán a legtöbbször a Szent János Kórház állt. Nem szeretnénk belemenni a híradások valóságtartalmának elemzésébe, de véleményünk szerint kimondható, hogy a János betegellátása és infrastruktúrája sem nem jobb, se nem rosszabb a hasonlóképpen magára hagyott, nem felújított kórházakénál.
A jogszabály nem ír elő különösebb intézkedést a nyári szabadságolásokra, egy a lényeg: a folyamatos, zökkenőmentes betegellátás biztosítása. Ez az intézményvezető feladata és felelőssége, ennek függvényében adhatja ki tehát a szabadságokat a nyári időszakra.
Tíz egészségügyi intézményben indult annak az európai uniós projektnek a tesztidőszaka, amely a betegellátás biztonságának erősítését szolgálja a mindennapi működés javításával, a kórházak, szakrendelők és gyógyszertárak napi feladatainak elvégzéséhez nyújtott segítséggel - mondta Belicza Éva, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) szakértője kedden Budapesten.

Új rendszer segít a betegellátás biztonságának növelésében

WEBBeteg - Szondi Réka, újságíró - 2014-02-18 19:01
Bemutatták azt az új akkreditációs rendszert, amelynek segítségével a betegellátás biztonsága javítható. Ez a program a felelős egészségügy kialakításának egyik fontos eleme – méltatta a rendszert Dr. Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár a rendszer bemutatására rendezett keddi sajtótájékoztatón.

Új gyógyszerek: bővülő ellátás, csökkenő betegterhek

Emberi Erőforrások Minisztériuma - 2014-01-30 17:12
12 új gyógyszerrel bővül a támogatott készítmények köre, és ennek köszönhetően közel 25 ezer beteg esetében válik elérhetővé új, hatékonyabb és korszerűbb terápiás lehetőség. Az erről szóló jogszabály-módosítás a Magyar Közlöny 2014. január 29-ei számában jelent meg.

Leginkább a vidéki kórházakban lesznek változások

WEBBeteg - Tóth András, újságíró - 2012-06-29 09:41
Új struktúra szerint működik júliustól a fekvőbeteg-szakellátás. Az egységes állami kórházhálózat kialakítása nyomán egységes kapacitásszabályozást lehet érvényesíteni - vélik a minisztériumban. Úgy határozták meg az egészségügyi szolgáltatók területi ellátási kötelezettségeit, hogy ne legyen lefedetlen térség az országban. A járóbeteg-szakellátás rendszere most nem változik.
Május elsejével negyvenhárom, majd 2013. január elsejével további tíz kórházat venne át a települési önkormányzatoktól az állam - derül ki a kormány honlapján csütörtökön közzétett törvénytervezetből.

TB kártya nélkül is! Minden esetben el kell látni a beteget

Független Hírügynökség - 2009-05-18 21:15
Kormányrendelet rögzíti, hogy abban az esetben is el kell látni a beteget, ha annak nincs rendezve a tb jogvizsonya - reagált az Egészségügyi Minisztérium arra a sajtóhírre, amely szerint ellátás és gyógyszer nélkül küldtek haza egy egyetemista lányt egy VIII. kerületi háziorvosi rendelőből, mert érvénytelen volt a tb kártyája.

Akár más tagállamban is gyógyulhatnánk

Független Hírügynökség - 2008-07-02 14:23
Az elmúlt években egyre népszerűbbé vált az úgynevezett "egészség turizmus", így az európai bizottság azon dolgozik, hogy előterjessze azt a rendeletet, amely lehetővé tenné, hogy az unión belüli betegek egy másik tagállamban is igénybe vehessenek egészségügyi szolgáltatásokat - adta hírül szerdán a BBC brit közszolgálati médium internetes oldalán.

Veszélyes üzem a gyógyítás

WEBBeteg, Szinapszis - 2008-06-09 15:45
Felmérések szerint az emberek többsége vagy nem hallott még a betegbiztonság kifejezésről, vagy nem tudja azt meghatározni, pedig igen gyakoriak a betegbiztonságot érintő nemkívánatos események.

Agorafóbia

Orvos valaszol - Dr. Árki Ildikó - 2016-01-22 05:52
2014 október 8-val kórházi bentfekvéssel az új pszichiáter főorvosnő a jól megszokott gyógyszereimet megváltoztatta mert nem értett egyet a már 18 éve tartó gyógyszeres kezeléssel s diagnózissal amivel Dr.Parádi Levente és Dr.Dinya Zoltán hosszú évek

Stroke ellátás

Orvos valaszol - Dr. Molnár Dóra - 2015-01-26 11:41
Tisztelt Doktornő! Apósom 4 nappal ezelőtt rosszul lett, stroke-ot kapott.Jobb oldala lebénult és a beszéde is elment. Korábban már 5 éve volt egy de az enyhe volt nem voltak ilyen súlyos problémák. Beszállították a mentők a kórházba nagyon rövid