Ellátás és egészségügyi szolgáltatás - kinek, mikor jár?

szerző: T. A. , újságíró - WEBBeteg
megjelent: 2012.03.06.

Aki rendelkezik TAJ kártyával, még nem biztos, hogy biztosított, így nem szerezhet jogosultságot a társadalombiztosítás ellátásaira. Tehát hiába van születésünk óta a tárcánkban a kártya, ha nem vagyunk jogosultak, mert például nem fizetik utánunk a járulékot, vagy nem jelentettük be a változásokat.

Biztosított az alkalmazottként dolgozó, a munkaviszonyban, közalkalmazotti, közszolgálati jogviszonyban álló személy, illetve a hivatásos nevelőszülői, az ösztöndíjas foglakoztatási jogviszonyban vagy közfoglalkoztatási jogviszonyban álló személy, a Magyar Honvédség, a rendvédelmi szervek, valamint a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos vagy szerződéses állományú tagja, katonai szolgálatot teljesítő önkéntes tartalékos katona, a Nemzeti Adó-és Vámhivatal hivatásos állományú tagja, valamint az országgyűlési és európai parlamenti képviselő.

Teljes körű ellátásra jogosult a tanulószerződés alapján a biztosítási kötelezettség alá eső szakképző iskola nappali tagozatos tanulója, egészségügyi ellátásra jogosult alapfokú, középfokú nevelési-oktatási vagy felsőoktatási intézményben nappali rendszerű oktatás keretében tanulmányokat folytató nagykorú magyar állampolgár.

Az álláskeresési támogatásban részesülő személy is biztosítottnak minősül. Az egyházi személy, illetve a szerzetesrend tagja is teljes körű egészségbiztosítási ellátási jogot szerez, ha egyházi szolgálatot teljesít, és ha emellett nem sajátjogú nyugdíjas.

TAJ kártya: mikor, hogyan, mennyiért? - Cikkünk első része

Szeretné tudni, milyen procedúra előzi meg a TAJ kártya kiváltását? Mi történik, ha elveszíti? Most minden kérdésére választ adunk. TAJ kártya: mikor, hogyan, mennyiért?

Az egyéni vállalkozó biztosítási kötelezettsége a vállalkozói nyilvántartásba való bejegyzés napjától a törlés napjáig tart, társas vállalkozó esetében pedig az egyéni cég tagjává válás napjától a fennálló tagság megszűnésének napjáig, egyéb esetben pedig a tagsági jogviszony időtartamára áll fenn. A megfelelő szolgálati idővel rendelkező őstermelők is biztosítottnak minősülnek, és így az egészségbiztosítás teljes körű ellátásaira szereznek jogosultságot. Feltétele a jogviszonynak a kötelező jelleggel fizetett járulék. A fizetéssel kapcsolatos tájékoztatás az NAV-nál kérhető.

A díjazás ellenében munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony keretében (például bedolgozói vagy megbízási szerződés alapján), személyesen munkát végző személy, amennyiben a tevékenységéből származó, tárgyhavi járulékalapot képező jövedelme eléri a minimálbér harminc százalékát, vagyis a biztosítási kötelezettség a havi 27900 forintos jövedelem esetén áll fenn. A közérdekű, önkéntes tevékenységet végzők személyes munkavégzése nem esik a biztosítási kötelezettség alá.

A biztosítás az alapul szolgáló jogviszony kezdetétől a megszűnéséig áll fenn. Amennyiben például valaki három hónapig regisztrált álláskeresőként támogatásban (álláskeresési járadék, álláskeresési segély) részesül, a munkaügyi központ fizeti részére a járulékot, ezidő alatt tehát biztosítottnak tekinthető.

Mikor szünetel a jogviszony?

Nem lehet igénybe venni a társadalombiztosítás ellátásait, azaz szünetel a biztosítási jogviszony, ha nincs munkavégzés, például a fizetés nélküli szabadság idején, kivéve, ha erre az időre gyermekgondozási díjat, gyermekgondozási segélyt vagy gyermeknevelési támogatást folyósítanak, vagy ha a fizetés nélküli szabadságot tizenkét évesnél fiatalabb beteg gyermek ápolása címén veszik igénybe. Szünetel a jogviszony az igazolatlan távollét időtartama, valamint munkavégzési kötelezettség alóli mentesség ideje alatt is. Szünetel az ügyvéd és közjegyző biztosítása arra az időtartamra, amelyre kamarai tagságát szünetelteti, illetve az egyéni vállalkozó biztosítása is tevékenységének szüneteltetésére.

Plusz 45 nap

Aktuális jogviszonyáról tájékozódhat

Az Ügyfélkapun történő regisztráció birtokában lekérdezhető a munkaadó által bejelentett aktuális biztosítási jogviszony, valamint betekinthetünk a betegéletútba. Amennyiben a jogviszony megtekintése során azt tapasztaljuk, hogy az adatok nem egyeznek, a felületen észrevételt tehetünk. Az Ügyfélkapu regisztráció elintézhető bármelyik okmányirodában, illetve az Ügyfélközpontban, és az APEH központi ügyfélszolgálatain is a személyazonosság igazolásával.

Passzív jogon való jogosultságot jelent, ha a jogosultsági feltétel (például munkaviszony megszűnését megelőzően) megszakítás nélkül legalább 45 napig fennállt, ebben az esetben az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság további 45 napig fennmarad, ha ez az időszak rövidebb, például 30 nap, akkor plusz 30 napig él még a jogosultság.

A munkahelyét elveszítők regisztrált álláskeresőként ismét jogosultságot szerezhetnek, vagy ha munkahelyet találnak, akkor a foglalkoztatónak kötelessége a bejelentés, ebben az esetben szintén nem szűnik meg a jogosultság.

A legfontosabb, hogy bármilyen változás következik be az életünkben (tanulói jogviszony, munkaviszony, vállalkozói jogviszony megszűnése) azonnal intézkedjünk, hogy továbbra is biztosítottak maradjunk. A 45 napos passzív jogosultság egyfajta biztonságot ad.

Egészségügyi szolgáltatás

Egy másik kategória az egészségügyi szolgáltatásra jogosultak köre, például a nyugdíjasok, a gyermekgondozási díjban részesülők, akik csak egészségbiztosítási ellátásokra szerezhetnek jogosultságot a társadalmi szolidaritás alapján, mert ők sem maradhatnak egészségügyi ellátás nélkül.

Ide tartozik egyebek mellett a táppénzben, terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban, baleseti táppénzben, baleseti járadékban részesülő, a saját jogán nyugdíjban, hozzátartozói nyugellátásban, rehabilitációs járadékban részesülő személy, valamint a mezőgazdasági járadékban, megváltozott munkaképességű személyek ellátásában, fogyatékossági támogatásban, házastársi pótlékban, nemzeti gondozási díjban, gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban, időskorúak járadékában vagy ápolási díjban részesülő személy.

Járulékfizetés - Hogy kapjunk ellátást?

Egészségügyi szolgáltatási járulékot annak kell fizetnie, aki nem biztosított és nem jogosult egészségügyi szolgáltatásra a törvény alapján. Szintén fizetnie kell a kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozónak és a társas vállalkozó után a vállalkozásnak is.

Ennek összege jelenleg 6390 forint egy hónapra, 213 forint egy napra. Ha a járulékfizetési kötelezettség nem áll fenn a naptári hónap teljes tartama alatt, a napi összeggel kell számolni. A járulékot a kötelezett lakóhelye szerint illetékes állami adóhatósághoz (NAV) kell fizetni.

Aki ilyen járulékot fizet maga után, jogosulttá válik az egészségügyi szolgáltatásra, így például a pályakezdő egyetemista, aki mint álláskereső nem jogosult támogatásra. Kérdés, hogyan tudja kifizetni a fiatal a havi 6390 forintot? A járulékfizetést a kötelezett helyett annak hozzájárulásával más személy vagy szerv is teljesítheti (például a jövedelemmel nem rendelkező személy után a családtagja). Van lehetőség szociális alapon mentességet kérni, erről viszont a helyi önkormányzatok ügyfélszolgálatánál kell érdeklődni. A járulékfizetési kötelezettség megszűnését követően nem él a 45 napos passzív jogosultság.

(WEBBeteg - Tóth András, újságíró)

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Alvászavar Alvászavar

Ezek a káros szokások okozhatnak alvászavart. (x)

Liposzómás C-vitamin Liposzómás C-vitamin

Az őszi-téli hónapok beköszöntével előtérbe kerül az immunerősítés. (x)

Adj vért a légimentőkkel, hogy...

Immár 2. alkalommal indít rendhagyó közösségi véradókampányát a Magyarországi Légimentésért Alapítvány a Magyar Légimentő Nonprofit Kft.-vel...

Az egészségünknek sem mindegy...

Nem is gondolunk bele, hogy egy falfesték kiválasztása milyen jelentőséggel bír. Azon túl ugyanis, hogy jól fedjen, legyen kopásálló és...

A táppénzről - Nem véd meg a...

Még mindig él az az általános vélekedés, hogy a táppénz megvéd a felmondástól, és a táppénz lejárta után sem lehet felmondani. A határozatlan...

A társadalombiztosítási járulék

A foglalkoztató és a biztosított egyéni vállalkozó által fizetendő társadalombiztosítási járulék 29 százalék, a nem biztosított személyek...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.