Az egészségügyi ellátáshoz való jog

szerző: Dr. Bartha-Barcsai Tímea, jogász - WEBBeteg
frissítve:

A magyar jogszabályok szerint minden betegnek joga van az életmentő beavatkozásokon túl az egészségi állapota által indokolt ellátáshoz, fájdalmának és szenvedéseinek csillapításához.

A betegjogok téma cikkei
6/1 Az egészségügyi ellátáshoz való jog
6/2 Az emberi méltósághoz való jog
6/3 A kapcsolattartás joga
6/4 A gyógyintézet elhagyásának joga
6/5 A tájékoztatáshoz való jog
6/6 Az önrendelkezéshez való jog

Minden betegnek joga van sürgős szükség esetén az életmentő, illetve a súlyos vagy maradandó egészségkárosodás megelőzését biztosító ellátáshoz, valamint fájdalmának csillapításához és szenvedéseinek csökkentéséhez. Sürgősségi esetben abban az esetben is el kell látni tehát a beteget, ha annak nincs rendezve a társadalombiztosítási jogviszonya (piros TAJ-szám).

Érvénytelen jogviszony esetén az egészségügyi szolgáltatónak az ellátás után annyi a kötelessége, hogy fel kell hívnia a beteg figyelmét a jogviszony rendezésére, és tájékoztatnia kell arról, hogy milyen jogi következményekkel jár ennek hiánya.

Minden betegnek joga van - a jogszabályokban meghatározott keretek között - az egészségi állapota által indokolt, megfelelő, folyamatosan hozzáférhető és az egyenlő bánásmód követelményének megfelelő egészségügyi ellátáshoz.

Megfelelő az ellátás akkor, ha az az adott egészségügyi szolgáltatásra vonatkozó szakmai és etikai szabályok, illetve irányelvek megtartásával történik. Az ellátás folyamatosan hozzáférhető, amennyiben az egészségügyi ellátórendszer napi 24 órán keresztül biztosítja annak igénybevehetőségét.

A betegnek a fentieken túl - ha jogszabály kivételt nem tesz - joga van az egészségügyi szolgáltató és az ellátását végző orvos megválasztásához. Ez a jog a jogszabályok által meghatározott módon korlátozható, amennyiben azt az egészségi állapota által indokolt ellátás szakmai tartalma, az ellátás sürgőssége vagy az ellátás igénybevételének alapjául szolgáló jogviszony indokolttá teszi.

Szerző: Dr. Bartha-Barcsai Tímea, jogász - WEBBeteg

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.