A gyógyintézet elhagyásának joga

szerző: Dr. Bartha-Barcsai Tímea, jogász - WEBBeteg
frissítve:

A betegnek a hazai jogszabályok szerint joga van a gyógyintézetet (kórházat) elhagyni, amennyiben azzal mások testi épségét, egészségét nem veszélyezteti. E jog bizonyos esetekben korlátozható, de csak a törvényben meghatározott okokból és módon.

A betegjogok téma cikkei
6/1 Az egészségügyi ellátáshoz való jog
6/2 Az emberi méltósághoz való jog
6/3 A kapcsolattartás joga
6/4 A gyógyintézet elhagyásának joga
6/5 A tájékoztatáshoz való jog
6/6 Az önrendelkezéshez való jog

Amennyiben a beteg el kívánja hagyni az egészségügyi intézményt, például kórházat, ezt be kell jelentenie kezelőorvosának, aki ezt a tényt a beteg egészségügyi dokumentációjában feltünteti.

Amennyiben a beteg a gyógyintézetet bejelentés nélkül hagyja el és állapota ezt nem indokolta, a kezelőorvos - az eset dokumentálása mellett - a gyógyintézet elhagyásának tényéről értesíti az illetékes hatóságokat, valamint cselekvőképtelen vagy korlátozottan cselekvőképes beteg esetén a törvényes képviselőt, illetve a korlátozottan cselekvőképes beteg által megjelölt személyt.

A beteg elbocsátásának a módját is szabályozza a törvény. Amennyiben az intézmény dönt úgy, hogy elbocsátja a beteget, erről előzetesen tájékoztatnia kell a beteget, illetve hozzátartozóját, lehetőség szerint legalább 24 órával a tervezett elbocsátást megelőzően.

Amennyiben a beteg úgy érzi, hogy sérülnek jogai, a betegjogi képviselőhöz fordulhat. Fontos tudni, hogy a betegjogi képviselő nem az adott egészségügyi intézmény dolgozója. A betegjogi képviselőt az egészségügyért felelős minisztérium foglalkoztatja, így összeférhetetlenség nem merül fel, ha panaszt tesz a betegjogi képviselőnél az ellátást nyújtó egészségügyi intézmény ellen.

Szerző: Dr. Bartha-Barcsai Tímea, jogász - WEBBeteg

Cikkajánló

A torokfájás kezelése
A torokfájás kezelése

Az enyhe torokfájás otthon is kezelhető.

Bélflóra
Bélflóra

Befolyásolja egészségünk, közérzetünk alakulását.

WEBBeteg - Dr. Bartha-Barcsai Tímea, jogász
WEBBeteg - Dr. Bartha-Barcsai Tímea, jogász
WEBBeteg - Dr. Bartha-Barcsai Tímea, jogász
WEBBeteg - Dr. Bartha-Barcsai Tímea, jogász
WEBBeteg - Dr. Bartha-Barcsai Tímea, jogász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.