Változik a gyógyszerek támogatáspolitikája

MTI
megjelent:

Több változás lép életbe a gyógyszerek támogatáspolitikájában. Bevezetésre kerül a spanyol modell.

Több változás lép életbe szerdán a gyógyszerek támogatáspolitikájában: a generikus, vagyis helyettesíthető készítményeket érintően a jövőben bővül a legkedvezőbb támogatással elérhető, valamint a közgyógyellátottak részére rendelhető gyógyszerek köre, míg több gyógyszergyártó számára plusz fizetési kötelezettséget ró az úgynevezett spanyol modell bevezetése.

Az Országgyűlés által június 18-án elfogadott újabb egészségügyi salátatörvény több gyógyszer-támogatáspolitikai szabályváltozást is tartalmazott. Az egészségügyi államtitkárság akkori közleményében úgy fogalmazott: az államtitkárság "a folyamatos és biztonságos, térben és időben egységes gyógyszerellátás biztosításában elkötelezett".

Az augusztus elsejével induló "generikus árlicitben" megduplázzák, 10 százalékra bővítik a támogatott gyógyszerek körét meghatározó úgynevezett preferált referencia-ársávot. Ezen árversenyben a támogatás árát meghatározó legkedvezőbb árú referencia-készítménynek is jelentősebb piaci részesedést kell elérnie az árversenyt megelőző hónapokban. Ezzel bővül a legkedvezőbb támogatással elérhető, valamint a közgyógyellátottak részére rendelhető gyógyszerek köre.

Spanyol modell Magyarországon: csökken a támogatás?

Spanyolországban - hasonlóan Magyarországhoz - számos, a versengő generikus gyógyszerkört érintő szabályozást vezettek be, többek között a hatóanyag-felírást is, továbbá azon gyógyszerkörre, amelyek már több mint tíz éve versenytárs nélkül vannak a piacon, kötelező 15 százalékos árcsökkentést írtak elő.A spanyol modell bevezetéséről először az április végén megjelent Széll Kálmán Terv 2.0-ban írt a kormány. Az elfogadott törvény szerint, az úgynevezett spanyol modell alapján azon gyógyszerek esetében, amelyeket a társadalombiztosításba 2006 előtt fogadtak be, illetve még azonos hatóanyagú és beviteli formájú versenytársuk nincsen, azaz árverseny nem alakulhatott ki, a gyógyszergyártóknak - forgalmuk alapján - az állam által fizetett társadalombiztosítási támogatás 10 százalékát vissza kell téríteniük az egészségügy és a gyógyszerkassza finanszírozására.

Változás jön, a színvonal marad

A spanyol modell bevezetése ellen korábban az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete emelt szót, mivel azt kifogásolták, hogy az a hatékony betegellátáshoz nélkülözhetetlen innovatív készítmények után fizetendő extraadó további 50 százalékos emelkedését jelenti. Az egészségügyi államtitkárság erre reagáló közleményében kiemelte: a Magyarországon bevezetendő spanyol modell az állam, a gyártók és a lakosság közötti költségmegosztásban egy olyan megoldás, amely nem jár a lakossági gyógyszerkiadások emelésével és fenntartja az ellátás színvonalát.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár azt közölte: 2012 augusztusától hozzávetőleg csaknem 600 gyógyszert érint a spanyol modell. Ez a szám viszont hónapról hónapra változik, mivel a hat évvel korábban befogadott termékek bekerülnek a szabály hatálya alá, illetve onnan ki is kerülhetnek gyógyszerek.

(MTI)

Változás az egészségügyben
A Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) szerint a gyógyszertámogatások további csökkentésével a gyógyszertárak árrésbevételei is tovább csökkenhetnek, ez pedig akár a lakossági gyógyszerellátás súlyos zavarait is okozhatja.

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.