Áttörés a betegségbiztosítási piacon

Szerző: WEBBeteg - Tóth András, újságíró
Megjelent: 2012.01.26

Adó- és járulékmentessé vált január elsejétől a munkáltató által kötött, a munkavállaló javára fizetett betegségbiztosítások díja. A biztosítótársaságok arra számítanak, hogy a változásnak köszönhetően még több cégvezető dönt a szolgáltatás mellett, hiszen jó befektetés a dolgozó egészsége.

Korábban a munkáltató által kötött egészségbiztosítás jelentős járulékterheket vont maga után, ezért nagyon kevesen döntöttek úgy, hogy „bebiztosítják” a dolgozók egészségét. Inkább tehetősebb vállalatvezetők és magánszemélyek választották ezeket a szolgáltatásokat, maguknak és családjuknak kötöttek betegségbiztosítást, vagy olyan termék mellett döntöttek, amely tartalmazza a betegség mellett a balesetbiztosítást is. A szolgáltatás a cafeteria rendszeren belül, béren kívüli juttatásként is adható.

Munkahelyi balesetek

Munkabaleset az a baleset, amely a munkavállalót szervezett munkavégzés során vagy azzal összefüggésben éri, annak helyétől és időpontjától, illetve a sérült közrehatásának mértékétől függetlenül. Bővebben a munkahelyi balesetekrők

Hatalmas lökés várható?

A hazai biztosítási piacon már régóta elérhetőek az úgynevezett szolgáltatás-finanszírozó egészségbiztosítások, amelyek nem csupán a magán egészségügyi ellátás árának kifizetésében jelentenek nagy segítséget, hanem a biztosítók a gyógyuláshoz szükséges, különféle "betegút" szervezési feladatokat is átvállalják az ügyfelektől. A szolgáltatás igénybevételekor a beteg helyett a biztosító fizet az egészségügyi intézménynek.

Tavaly szeptemberig betegségbiztosításból több mint 42 ezret tartottak nyilván, ennek díjbevétele 5,159 milliárd forintra rúgott – derül ki a Magyar Biztosítók Szövetsége adataiból. A Generali arra számít, hogy a nemrég elfogadott adómentesség minden bizonnyal hatalmas lökést ad a piacnak – áll a közleményükben.

Maják Viktor, az UNION Biztosító marketing és kommunikációs igazgatója elmondta: az új rendelkezés egy győztes-győztes megoldás, mindenki jól jár, a munkaadó és a munkavállaló is, sőt, az adott egészségügyi intézmény is profitálhat a változásból. Tisztulhat az egészségügyi rendszer, amelybe így többletforrás áramlik, a plusz bevételre szert tevő biztosítók által. Ennek tekintetében az állam is jobban jár.

Egészségügy: Ötmilliárdos mentőcsomag

Az egészségügyi rendszer átalakításának részeként ötmilliárd forintos mentőcsomagot kap az alapellátás, e keretből a többi között praxisalapot hívnak életre a házi és a házi gyermekorvosok letelepedésének ösztönzésére - közölte Szócska Miklós a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) gödöllői tanácskozásán.

Fontos kérdés, hogy lesz-e kapacitása az állami kórházaknak és rendelőintézeteknek arra, hogy magánbetegeket fogadjanak. Első ugyanis a közfinanszírozott ellátás, amely igencsak leterheli az intézményeket, naponta tapasztaljuk betegként a hosszú várólistákat, a szolgáltatás színvonalának visszaesését, az orvosok túlterheltségét.

Egyes vélekedések szerint a változással külön válik majd a "szegények és a gazdagok" biztosítója, hatalmas lesz a szakadék az ellátási színvonalak között. Lesznek várólista nélküli magánintézmények, ahol gyorsan és emelt szinten folyik majd a munka, nem kell heteket, hónapokat várni egy-egy kisebb ambuláns műtétre vagy diagnosztikai vizsgálatra, és lesznek közkórházak, ahol ugyanaz a helyzet marad, ami jelenleg van.

Fontos szót ejteni arról is, hogy a magán egészségbiztosítás nem váltja ki egészségbiztosítási járulékot, azt továbbra is fizetni kell az állam felé az alkalmazottak után. Talán a jövő majd az lesz, hogy választhatunk a két szolgáltatás közül, de ez korai jóslat lenne.

A cégnek is jó befektetés

Egy munkahelyi egészségfejlesztési terv célja, hogy egészségesebb, kiegyensúlyozottabb emberek dolgozzanak egy empatikus légkörű, korszerű munkahelyen.
A megfelelő fizikális állapot, mentális és lelki kiegyensúlyozottság eredményeként már rövidtávon elkerülhető a tartós stressz, így csökkenhet a pszichoszomatikus megbetegedések száma. A lehetséges lépésekről dr. Sztancsik Ilona, az Oxygen Medical foglalkozás-egészségügyi szakorvosa beszélt. A dolgozó egészségének védelme a cégnek is jó befektetés.

Jó befektetés a munkavállaló egészsége

Miért éri meg a cégvezetőknek, hogy az alkalmazottaknak külön kössenek ilyen biztosítást? A munkaadót egy dolog érdekli: kiválóan teljesítsen a dolgozója, ne legyen beteg, ha mégis az lesz, nagyon rövid idő alatt, gyógyultan térjen vissza a munkába.

Egy cég számára az egyik legjobb „befektetés” a munkavállalók profi egészségügyi ellátásáról való gondoskodás, a szolgáltatásfinanszírozó biztosítás. A munkaadó egyrészt hasznos juttatási elemet adhat a munkavállalónak, ezáltal csökkenteni tudja a dolgozó kiesését a munkaidőből, ráadásul emelt szintű szolgáltatáshoz jutnak paraszolvencia nélkül.

A munkáltatók számára történő termékfejlesztés még folyamatban van az UNION Biztosítónál, ahol jelenleg egy - főként a járóbeteg-szakellátásra összpontosító - egészségbiztosítási program létezik. Lényege, hogy nem csupán összegbiztosítást nyújt, azaz meghatározott összeget fizet bizonyos betegség vagy műtét esetén, hanem háziorvosi beutaló birtokában telefonon történő ügyintézés és kapcsolattartás keretében megszervezi a szükséges szakorvosi vizsgálatot vagy az egynapos sebészeti beavatkozást. A beteg előre leszervezett időpontra, kulturált körülmények között érkezik a szükséges vizsgálatra, amelynek költségét a biztosítás fedezi.

Az UNIQA Biztosító több évtizedes tapasztalattal rendelkezik a betegség- és balesetbiztosítások területén, anyavállalatunk 50 százalékos részesedéssel piacvezető Ausztriában – mondta Juhos András személybiztosításokért felelős igazgatósági tag.

A társaság már a tavalyi év végén bevezette a meglévő termék mellé az új egészségügyi ellátásokat nyújtó biztosítását, amely a betegségekhez kapcsolódó szolgáltatások több mint 90 százalékát kitevő járóbeteg-ellátásra koncentrál. A társaság a csoportos kötés esetére rugalmas, ügyfélre szabott megoldásokat kínál.

Az egyéni termékhez általában telefonos kockázat-elbírálás kapcsolódik, az ajánlat aláírását egy telefonhívás követ, a biztosító által megbízott orvos felméri a leendő ügyfél egészségi állapotát, a kockázati tényezőket. Mielőtt döntünk, érdemes végigolvasni a biztosítási feltételeket.

(WEBBeteg - Tóth András)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Aranyér Aranyér

Mitől alakulhat ki? Mit lehet tenni a megelőzése érdekében?

Allergia kezelése Allergia kezelése

Mi a különbség az allergia elleni készítmények között?

Még kérhető a hetedikes gyerekeknek...

Az idei tanévben is kérhetik a szülők a humán papillomavírus (HPV) elleni ingyenes védőoltást a hetedikes lányoknak és fiúknak - tájékoztatott a...

Készíttessen egészségtervet...

Az egészségügyi szakemberek nem győzik hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a prevenció. A köztudatba mégis nehezen szivárog be ez az alaptézis, és...

Egészségügyi ellátás és...

A külföldi munkavállalás miatt egyre többször találkozhatunk azzal, hogy valakinek munkája miatt külföldi egészségbiztosítása van. Ez azonban nem...

Utazás, baleset, biztonság

Csonttörés, bokaficam, gyomorrontás, kórházi kezelés, horribilis számla - egyáltalán nem olyan élmények és fogalmak, amelyeket bárki szívesen...

December 15. - A volt diákoknak fontos...

Amennyiben a diák befejezi tanulmányait a középiskolában vagy az egyetemen, nincs munkaviszonya, vagy nem tanul tovább, be kell jelentkeznie az...

A nők egészsége...

Nem először hangzik már el, hogy a prevenció jóval olcsóbb, mint a gyógyítás. A nők betegségeinek megelőzése pedig az egész család és közvetve...

Az abortusz költségei

A terhességmegszakítás költségeit az Egészségbiztosítási Alap fedezi, amennyiben a terhesség megszakítására a biztosítással rendelkező...

Miről is szól az...

A kötelező egészségbiztosítás átalakításától százmilliárdos állami bevételt, a betegek számára jobb színvonalú ellátást, valamint az...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.