• Áttörés a betegségbiztosítási piacon

    Szerző: WEBBeteg - Tóth András, újságíró

    Adó- és járulékmentessé vált január elsejétől a munkáltató által kötött, a munkavállaló javára fizetett betegségbiztosítások díja. A biztosítótársaságok arra számítanak, hogy a változásnak köszönhetően még több cégvezető dönt a szolgáltatás mellett, hiszen jó befektetés a dolgozó egészsége.

    Korábban a munkáltató által kötött egészségbiztosítás jelentős járulékterheket vont maga után, ezért nagyon kevesen döntöttek úgy, hogy „bebiztosítják” a dolgozók egészségét. Inkább tehetősebb vállalatvezetők és magánszemélyek választották ezeket a szolgáltatásokat, maguknak és családjuknak kötöttek betegségbiztosítást, vagy olyan termék mellett döntöttek, amely tartalmazza a betegség mellett a balesetbiztosítást is. A szolgáltatás a cafeteria rendszeren belül, béren kívüli juttatásként is adható.

    Munkahelyi balesetek


    Munkabaleset az a baleset, amely a munkavállalót szervezett munkavégzés során vagy azzal összefüggésben éri, annak helyétől és időpontjától, illetve a sérült közrehatásának mértékétől függetlenül. Bővebben a munkahelyi balesetekrők>>

    Hatalmas lökés várható?

    A hazai biztosítási piacon már régóta elérhetőek az úgynevezett szolgáltatás-finanszírozó egészségbiztosítások, amelyek nem csupán a magán egészségügyi ellátás árának kifizetésében jelentenek nagy segítséget, hanem a biztosítók a gyógyuláshoz szükséges, különféle "betegút" szervezési feladatokat is átvállalják az ügyfelektől. A szolgáltatás igénybevételekor a beteg helyett a biztosító fizet az egészségügyi intézménynek.

    Tavaly szeptemberig betegségbiztosításból több mint 42 ezret tartottak nyilván, ennek díjbevétele 5,159 milliárd forintra rúgott – derül ki a Magyar Biztosítók Szövetsége adataiból. A Generali arra számít, hogy a nemrég elfogadott adómentesség minden bizonnyal hatalmas lökést ad a piacnak – áll a közleményükben.

    Hirdetés

    Maják Viktor, az UNION Biztosító marketing és kommunikációs igazgatója elmondta: az új rendelkezés egy győztes-győztes megoldás, mindenki jól jár, a munkaadó és a munkavállaló is, sőt, az adott egészségügyi intézmény is profitálhat a változásból. Tisztulhat az egészségügyi rendszer, amelybe így többletforrás áramlik, a plusz bevételre szert tevő biztosítók által. Ennek tekintetében az állam is jobban jár.

     

    Egészségügy: Ötmilliárdos mentőcsomag


    Az egészségügyi rendszer átalakításának részeként ötmilliárd forintos mentőcsomagot kap az alapellátás, e keretből a többi között praxisalapot hívnak életre a házi és a házi gyermekorvosok letelepedésének ösztönzésére - közölte Szócska Miklós a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) gödöllői tanácskozásán. Ötmilliárdos mentőcsomag>>

    Fontos kérdés, hogy lesz-e kapacitása az állami kórházaknak és rendelőintézeteknek arra, hogy magánbetegeket fogadjanak. Első ugyanis a közfinanszírozott ellátás, amely igencsak leterheli az intézményeket, naponta tapasztaljuk betegként a hosszú várólistákat, a szolgáltatás színvonalának visszaesését, az orvosok túlterheltségét.

    Egyes vélekedések szerint a változással külön válik majd a "szegények és a gazdagok" biztosítója, hatalmas lesz a szakadék az ellátási színvonalak között. Lesznek várólista nélküli magánintézmények, ahol gyorsan és emelt szinten folyik majd a munka, nem kell heteket, hónapokat várni egy-egy kisebb ambuláns műtétre vagy diagnosztikai vizsgálatra, és lesznek közkórházak, ahol ugyanaz a helyzet marad, ami jelenleg van.

    Fontos szót ejteni arról is, hogy a magán egészségbiztosítás nem váltja ki egészségbiztosítási járulékot, azt továbbra is fizetni kell az állam felé az alkalmazottak után. Talán a jövő majd az lesz, hogy választhatunk a két szolgáltatás közül, de ez korai jóslat lenne.

    A cégnek is jó befektetés


    Egy munkahelyi egészségfejlesztési terv célja, hogy egészségesebb, kiegyensúlyozottabb emberek dolgozzanak egy empatikus légkörű, korszerű munkahelyen.
    A megfelelő fizikális állapot, mentális és lelki kiegyensúlyozottság eredményeként már rövidtávon elkerülhető a tartós stressz, így csökkenhet a pszichoszomatikus megbetegedések száma. A lehetséges lépésekről dr. Sztancsik Ilona, az Oxygen Medical foglalkozás-egészségügyi szakorvosa beszélt. A dolgozó egészségének védelme a cégnek is jó befektetés>>

    Jó befektetés a munkavállaló egészsége

    Miért éri meg a cégvezetőknek, hogy az alkalmazottaknak külön kössenek ilyen biztosítást? A munkaadót egy dolog érdekli: kiválóan teljesítsen a dolgozója, ne legyen beteg, ha mégis az lesz, nagyon rövid idő alatt, gyógyultan térjen vissza a munkába.

    Egy cég számára az egyik legjobb „befektetés” a munkavállalók profi egészségügyi ellátásáról való gondoskodás, a szolgáltatásfinanszírozó biztosítás. A munkaadó egyrészt hasznos juttatási elemet adhat a munkavállalónak, ezáltal csökkenteni tudja a dolgozó kiesését a munkaidőből, ráadásul emelt szintű szolgáltatáshoz jutnak paraszolvencia nélkül.

    A munkáltatók számára történő termékfejlesztés még folyamatban van az UNION Biztosítónál, ahol jelenleg egy - főként a járóbeteg-szakellátásra összpontosító - egészségbiztosítási program létezik. Lényege, hogy nem csupán összegbiztosítást nyújt, azaz meghatározott összeget fizet bizonyos betegség vagy műtét esetén, hanem háziorvosi beutaló birtokában telefonon történő ügyintézés és kapcsolattartás keretében megszervezi a szükséges szakorvosi vizsgálatot vagy az egynapos sebészeti beavatkozást. A beteg előre leszervezett időpontra, kulturált körülmények között érkezik a szükséges vizsgálatra, amelynek költségét a biztosítás fedezi.  

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az UNIQA Biztosító több évtizedes tapasztalattal rendelkezik a betegség- és balesetbiztosítások területén, anyavállalatunk 50 százalékos részesedéssel piacvezető Ausztriában – mondta Juhos András személybiztosításokért felelős igazgatósági tag.

    A társaság már a tavalyi év végén bevezette a meglévő termék mellé az új egészségügyi ellátásokat nyújtó biztosítását, amely a betegségekhez kapcsolódó szolgáltatások több mint 90 százalékát kitevő járóbeteg-ellátásra koncentrál. A társaság a csoportos kötés esetére rugalmas, ügyfélre szabott megoldásokat kínál.

    Az egyéni termékhez általában telefonos kockázat-elbírálás kapcsolódik, az ajánlat aláírását egy telefonhívás követ, a biztosító által megbízott orvos felméri a leendő ügyfél egészségi állapotát, a kockázati tényezőket. Mielőtt döntünk, érdemes végigolvasni a biztosítási feltételeket.

    (WEBBeteg - Tóth András)


     

    Legutóbb frissült: 2012.01.26 17:00
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A tenziós fejfájás

    A tenziós fejfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Számos ok lehet felelős a kialakulásáért, azonban két formáját különíthetjük el.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Milyen sport ideális a munkámhoz?

    Ma már nem kérdés a sport fontossága, mindenki rögtön tud legalább két-három indokot, amiért jelentős a rendszeres mozgás az életünkben. Legyenek ezek a pozitív tények akár élettani hatások, akár a sportos testalkat.

    A menedzserbetegség

    A menedzserbetegség lényege a krónikus stressz fennállása, a krónikus stressz ellen való cselekvőképesség csökkenése. Ez két okból kifolyólag lehetséges: vagy a stressz mértéke és ideje olyan nagyfokú, hogy a szenvedő alany nem képes megfelelően kezelni, vagy eleve a stressztűrő képessége csökkent.

    A munkahely szerepe a fogyókúra sikerében

    Az ébren töltött idő meglehetősen nagy része munkavégzéssel telik, ezért nem lényegtelen, hogy a munkahely mennyire támogatja dolgozói egészségtudatos életmódját. Néhány munkahelyen ugyan már elérhetők munkahelyi egészségnapok, szűrővizsgálatok, egészségmegőrzéssel kapcsolatos előadások évente 1-2 alkalommal, ez azonban nem elég, ha az ajánlott egészséges életmód megvalósítása viszont 100%-ban a munkavállalóra hárul.

    A munkanélküliségtől jobban félünk, mint az asztmától

    A betegek többsége fél bevallani, ha úgy véli, hogy a munkahelyi körülmények is szerepet játszanak az asztmája kialakulásában. Mit tegyen, ha asztmás és erősen szennyezett, a légutakat károsító környezetben dolgozik?

    A kiégés első jelei

    A kiégés mindenkit érinthet teljesen függetlenül attól, hogy mit dolgozik, sőt sokszor attól is, hogy dolgozik-e egyáltalán.

    6 dolog, amihez sose nyúljon a munkahelyén influenzaszezonban!

    Az évnek eme időszakában olybá tűnhet, hogy a megfázás és influenza gyorsabban terjed az irodában, mint egy zsúfolt óvodában. Azonban ennek ellenére is egészséges maradhat, ha megfogadja tanácsainkat!

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.