December 15. - A volt diákoknak fontos dátum

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
megjelent: 2012.12.07.

Amennyiben a diák befejezi tanulmányait a középiskolában vagy az egyetemen, nincs munkaviszonya, vagy nem tanul tovább, be kell jelentkeznie az adóhatóságnál, mert egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési kötelezettsége van.

A hallgatói jogviszony után járó egészségügyi biztosítás október 31-én lejárt, ezt követően 45 napig, tehát december 15-ig tart a türelmi idő. Ezután már nem tartozik egyik körbe sem a fiatal, így saját magának kell fizetnie az egészségügyi szolgáltatási járulékot, függetlenül attól, hogy igénybe veszi-e vagy sem az orvosi ellátást.

A bejelentéshez szükséges adatlapot az illetékes adóhatóságnál kell beszerezni, erre 15 napja van a fiatalnak.

Adatlapon kell benyújtani

A bejelentési kötelezettség teljesítésére a 12T1011 számú adatlapot kell használni. Beszerezhető az adóhatóság ügyfélszolgálatán is. A nyomtatványt el lehet küldeni postai úton, vagy le lehet adni személyesen, esetleg meghatalmazott közreműködésével bármelyik adóigazgatóságon. Elektronikus úton is be lehet jelentkezni.

Az érintetteknek jelenleg havonta 6390 forintot kell fizetniük. Amennyiben a kötelezettség nem áll fenn a naptári hónap teljes időtartamára, a napi összeggel kell számolni, ez jelenleg 213 forint.

„Lógok a rendszerben”

Beáta idén nyáron végzett a Debreceni Egyetemen, azóta nem talált munkát, nem is tanult tovább, a tanulói jogviszonya már lejárt, a diákigazolványa sem érvényes már. Ő hallott a december 15. időpontról, szülei fogják átvállalni a költségeket, csekken fogják befizetni a NAV számlájára.

A fiatal lány azt szeretné, ha szociális alapon kapna valamilyen kedvezményt vagy mentességet, de ehhez be kell mennie az önkormányzathoz, hogy ott intézkedjen, erre azonban még nem került sor. Beáta azt mondja, hogy van olyan ismerőse, aki semmit nem tud a kötelezettségről, mert nem kapott tájékoztatást. A legtöbb fiatal orvoshoz sem jár, így ki sem derül, hogy nem jogosultak ellátásra.

Miért kell ennyit fizetni?

Gábor is hasonló cipőben jár, ő lassan egy éve keres állást, mert keresztféléven végzett és március végéig volt biztosítása. Pályakezdő álláskeresőként vette nyilvántartásba a munkaügyi hivatal, ez az jelenti, hogy nem kap semmiféle támogatást. Március 31. után kapott egy 45 napos türelmi időt, ez törvényileg jár, majd az ezután következő időszakra állapították meg a járulékot. Ő szerencsés, mert időben bementek a NAV-hoz, nem érti azonban, miért nem támogatja a rendszer azokat, akik nem szereztek állást, nem tanultak tovább, egy jövedelemmel nem rendelkező fiatalnak nehézséget okoz a havonta jelentkező több mint 6 ezer forint kifizetése.

Anya, átvállalod?

A járulékfizetést a kötelezett helyett annak hozzájárulásával más személy vagy szerv is teljesítheti, így például a jövedelemmel nem rendelkező személy után a családtagja. A kötelezett személynek a járulékfizetés átvállalását az adóhatósághoz 15 napon belül be kell jelenteni, mert csak a jóváhagyásukkal válik érvényessé az átvállalás és a befizetés.

Mi a helyzet a levelezősökkel?

A fizetési kötelezettség azokra is vonatkozik, akik levelező tagozaton folytatják tanulmányaikat, tehát gimnázium után egyetemre mentek, de levelező tagozatra, és mellette nincs munkaviszonyuk, nem fizeti helyettük senki a járulékot, illetve az egészségügyi szolgáltatásra egyéb jogcímen sem jogosultak.

Akik munkaviszonyban vagy közalkalmazotti, közszolgálati vagy más szolgálati jogviszonyban állnak, illetve akik álláskeresési támogatásban, táppénzben, terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban, gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban, ápolási díjban részesülnek, azok jogosultak egészségügyi szolgáltatásra, tehát nekik semmiféle fizetési kötelezettségük sincs.

Piros lámpa karácsonyra?

A figyelmeztető jelzést nevezik így. Aki elmegy az orvoshoz vagy a gyógyszertárba és „piros lámpát" kap, rendezetlen a jogviszonya. Érvényes TAJ kártyával mindenki megkapja a szükséges ellátást, de figyelmeztetik az illetőt, hogy rendezze jogviszonyát, a sürgősségi ellátás pedig mindekit megillet - közölte kérdésünkre az OEP.

Jelzés értékű a diákigazolvány lejáratának közeledő dátuma is. A végzős tanulók diákigazolványa október 31-ig érvényes, egyetemi, főiskolai hallgatók esetében a hallgatói jogviszony szintén október végéig él, amennyiben a második félévben ért véget a jogviszony, akkor március 31. a határidő. Minden esetben él a 45 napos határidő, ami arra elegendő, hogy a fiatal rendezze a jogviszonyát. Érdemes megtenni, nem lehet ugyanis tudni, mikor lesz szüksége orvosi ellátásra.

A potyautasok vigyázzanak!

Az OEP havonta jelenti az adóhatóság felé, hogy ki nem jogosult egészségügyi ellátásra, ezeket az adatokat a NAV összeveti a saját nyilvántartásával, és ha kiderül, hogy valaki valóban "lóg a levegőben", felszólítást kap, hogy 8 napon belül hitelt érdemlően bizonyítsa jogosultságát. Aki ezt nem teszi meg, annak az adóhatóság határozatot küld ki, amelyben megállapítja a járulékfizetést, illetve ha fennáll a tartozás, azt is meg kell fizetni. Ehhez jöhet még a mulasztási bírság, amiért nem jelezte az érintett a NAV felé a kötelezettséget.

Az adóhatóság sajtóirodájától megtudtuk: 2012. január és szeptember között 46 ezer határozatot küldtek ki magánszemélyeknek, ez időszak alatt 18 milliárd forintot utaltak át a NAV-nak egészségügyi szolgáltatási járulék jogcímén. 2011-ben összesen 20,5 milliárd volt ez az összeg.

(WEBBeteg-Tóth András, újságíró)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Antibiotikum Antibiotikum

Antibiotikumok alkalmazása gyermekkorban. Kérdések és válaszok.

Egészséges élet Egészséges élet

Mik azok a makro- és mikroelemek? Miért van rájuk szükségünk?

TAJ-szám nélküli személyek járványügyi ellátása COVID-19 vírus fertőzéssel kapcsolatban

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkárságának tájékoztatója COVID-19 vírus fertőzéssel kapcsolatban a TAJ...

Egészségügyi ellátás külföldön: a teljes ellátás

A Magyarországon megállapított nyugdíj alapján az összes külföldi egészségügyi ellátás költségét - az önrész kivételével - az Országos...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.