Ellátás külföldön: a szükséges ellátás

Dr. Barcsai Tímea
szerző: Dr. Barcsai Tímea - WEBBeteg
megjelent: 2015.06.21.

Az orvosilag szükséges egészségügyi ellátások körének meghatározása az adott tagállam hatáskörébe tartozik, az ellátás szükségességéről kétség esetén az ellátást nyújtó orvos dönt.

A téma cikkei

2/1 Egészségügyi ellátás külföldön I.

2/2 Egészségügyi ellátás külföldön II.

Az Európai Unió "társadalombiztosítási joga" koordinációra épül. Az Unió csupán arra törekszik, hogy a személyek szabad mozgásának jogával élő EU-tagállamokban vándorló uniós polgárok és családtagjaik részére biztosítsa az ellátások igénybevételére való jogosultságot más tagállamok területén is, vagyis a migráció megvalósulása során.

A rendelet által a magyar állampolgároknak biztosított jogok:

  • Magyarországon megszerzett jogait más tagállamok elismerik,
  • ha itthon már van biztosítása, nem kell újból biztosításba lépnie a másik tagállamban, azaz a rendeletek tiltják a kétszeres biztosítást,
  • egyetlen tagállamban sem érhet magyar állampolgárt hátrányos megkülönböztetés azon az alapon, hogy más állam állampolgárai, végül
  • korábbi biztosítása nem veszik el, a biztosításban töltött, illetve szolgálati időt a szolgáltatások nyújtásakor figyelembe veszik.

Orvosilag szükséges ellátás

Teljes ellátás
A Magyarországon megállapított nyugdíj alapján az összes külföldi egészségügyi ellátás költségét - az önrész kivételével - az Országos Egészségbiztosítási Pénztár fizeti. Amennyiben egy személy Magyarországon biztosított, de ő maga és családtagjai egy másik EU tagállamban laknak, akkor lehetősége van arra, hogy a biztosítása szerinti állam terhére a lakóhelyén is igénybe vegye - a vele együtt élő családtagokkal együtt - az egészségügyi szolgáltatásokat. Ennek feltétele az E 106 számú formanyomtatvány beszerzése a magyar foglalkoztató székhelye szerint illetékes megyei egészségbiztosítási pénztártól.

Az átmenetileg - például turistaként - egy másik tagállamban tartózkodó magyar jogosult a tartózkodása tervezett idejére és az egészségi állapotára tekintettel orvosilag szükséges egészségügyi ellátásokra az adott tagállam egészségbiztosítójával, vagy egészségbiztosítóinak valamelyikével szerződésben álló egészségügyi szolgáltatónál, ugyanolyan feltételek szerint, mint az adott tagállam biztosítottai. A kiutazás előtt mindössze az Európai Egészségbiztosítási Kártyát kell kiváltania lakóhely szerint illetékes Megyei Egészségbiztosítási Pénztárnál.

Amennyiben munkát vállal egy magyar állampolgár valamely EU-tagállam területén, akkor annak a tagállamnak a jogszabályai vonatkoznak rá, ott kell biztosítást fizetnie, és ott válik jogosulttá az egészségügyi ellátásokra. E szabály alól csak azok mentesülnek, akiket munkáltatójuk munkavégzés céljából küld a tagállam területére.

A kiküldöttek Magyarországon maradnak biztosítottak, mintha továbbra is itt dolgoznának, de a munkavégzés helye szerinti tagállamban is igénybe vehetik az egészségügyi ellátásokat.

Az orvosilag szükséges egészségügyi ellátások körének meghatározása az adott tagállam hatáskörébe tartozik, az ellátás szükségességéről kétség esetén az ellátást nyújtó orvos dönt.

A koordinációs rendeletek alkalmazásával foglalkozó Igazgatási Bizottság kötelező érvényű döntése értelmében a dialízis-kezelés, az oxigénterápia és a szüléssel kapcsolatos ellátások az orvosilag szükséges körbe tartoznak, ezek az Európai Egészségbiztosítási Kártya alapján nyújthatók, és az ellátások költségeinek az elszámolása is a Kártyára vonatkozó elszámolási szabályok szerint történik.

Az ellátások költségeinek megtérítése

Magyarországi egészségbiztosítása alapján a magyar állampolgároknak az Országos Egészségbiztosítási Pénztár mindazokat az ellátásokat kifizeti, amelyeket az EU-tagállam állampolgárainak is a biztosítójuk fizet; ezeket tehát külföldön térítésmentesen kapják.

Az elszámolás ebben az esetben az Országos Egészségbiztosítási Pénztár és a külföldi egészségbiztosítási összekötő szerv között zajlik. Azon ellátásokért viszont, amelyekért az EU-tagállam állampolgárai is maguk fizetnek, a magyar állampolgároknak is fizetni kell. Mindez az azonos elbírálás elvéből következik.

Az ellátás igénylése

Az ellátás igénylésére az Európai Egészségbiztosítási Kártya szolgál, amelyet TAJ-kártya, személyi igazolvány, illetve a biztosítási jogviszonyt igazoló dokumentumbemutatása ellenében azonnal, térítésmentesen állítanak ki a lakóhelyünkhöz legközelebb eső Megyei Egészségbiztosítási Pénztár Nyilvántartási Osztályán.

Érvényességi ideje 12 illetve nyugdíjasok esetében 36 hónap. Az Európai Egészségbiztosítási Kártyával közvetlenül fordulhat a magyar beteg a külföldi egészségügyi szolgáltatóhoz.

Fontos, hogy az Európai Egészségbiztosítási Kártyának akkor kell rendelkezésre állnia, amikor az orvoshoz fordul a beteg, utólag nem állítható ki. Az azonos elbírálásra csak az tarthat igényt, aki az Európai Egészségbiztosítási Kártyát bemutatja, akinél nincs nyomtatvány az egészségügyi szolgáltató által megállapított díjat köteles fizetni.

Európai Egészségbiztosítási Kártya hiányában is megkapja a szükséges ellátást, éppen csak fizetni kell, vagy többet kell fizetni érte. Európai Egészségbiztosítási Kártya alapján az ellátás költségeit az a biztosító vállalja, amelyiknél az illető személy biztosítva van, annak hiányában viszont mindenki maga viseli a költségeket.

Abban az esetben, ha nem volt Európai Egészségbiztosítási Kártya az ellátásra szoruló személynél, akkor az ellátásért helyben fizetnie kell. A kifizetett összeg egy részét a hazatérése utáni 30 napon belül visszaigényelheti, a lakóhelye szerinti Megyei Egészségbiztosítási Pénztárnál.

Hangsúlyozandó, hogy nem a teljes költségeket fogja visszakapni, hanem csak azt a részt, melyet a biztosítójának akkor kellett volna kifizetnie, ha az Európai Egészségbiztosítási Kártyát használnak az ellátás igénybevételekor. (Az Európai Egészségbiztosítási Kártya esetében a szolgáltató azt az árat tudja érvényesíteni, amennyit a többi, helyben biztosított ellátása után kap a biztosítóktól, az Európai Egészségbiztosítási Kártya nélkül azonban nincs azonos elbírálási kötelezettség és a szolgáltató a "piaci árat" fogja érvényesíteni.)

A biztosítási jogviszony jogcímét az alábbi dokumentumok igazolják:
Jogosultság alapja Igazolás
Foglalkoztatotti jogviszony; munkavégzésre irányuló jogviszony Egy hónapnál nem régebbi munkáltatói igazolás
Munkanélküli-ellátás Igazolás a munkanélküli ellátásról
Egyéni vállalkozó Érvényes vállalkozói igazolvány
Társas vállalkozó A gazdasági társaság tagsági igazolása vagy Cégkivonat (vonatkozó része) vagy Alapító okirat másolata
Egyházi személy, szerzetesrend tagja Az egyház igazolása
Egészségbiztosítási pénzbeli ellátásban részesülő személy Igazolás a pénzbeli ellátás folyósításáról (határozat, bankszámla-kivonat, kifizetőhelyi igazolás stb.)
Nyugdíjas (saját jogú, hozzátartozói) Nyugdíjas igazolvány vagy Nyugdíjmegállapító határozat vagy Nyugdíjkifizetés igazolása, vagy bankszámlakivonat
Rendszeres járadékban, szociális ellátásban (segélyben), GYES-ben részesülő Az Államkincstár igazolás (határozat)
Nappali tagozatos tanuló/hallgató Iskolalátogatási igazolás (szükség esetén érvényes diákigazolvány)
Közeli eltartott hozzátartozó Eltartotti bejelentőlap másodpéldánya
Magyarországon lakó kiskorú magyar állampolgár Lakcímigazolás
A minimálbér 11%-ának megfelelő járulékot fizető személy APEH-igazolás a járulékfizetésről

(Dr. Barcsai Tímea, jogász)

Előző oldal | 2/1 | 2/2 Egészségügyi ellátás külföldön II.

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

A női húgyhólyag mikrobiomja A női húgyhólyag mikrobiomja

Mi történik, amikor felborul az egyensúlya?

Megfázás? Megfázás?

Így juthat túl jóval hamarabb a panaszokon.

Eljárt az idő a hagyományos terápiák fölött

A világon keletkező összes adat harmada az egészségügyhöz kapcsolódik. Ezen a területen tehát hihetetlen az információbőség, amit viszont...

Az oltásellenes mozgalom érvei és a valódi válaszok - Tévhitek és tények

Az oltások az orvostudomány egyik legnagyobb vívmányai, ennek ellenére sokan ellenzik azokat. Felnőttkorban a mi döntésünk, hogy beoltatjuk-e magunkat...

Az egészségügyi ellátáshoz való jog

A magyar jogszabályok szerint minden betegnek joga van az életmentő beavatkozásokon túl az egészségi állapota által indokolt ellátáshoz...

Munkahelyi balesetek - Mi minősül annak és milyen ellátás jár?

Munkabaleset az a baleset, amely a munkavállalót szervezett munkavégzés során vagy azzal összefüggésben éri, annak helyétől és időpontjától...

Leginkább a vidéki kórházakban lesznek változások

Új struktúra szerint működik júliustól a fekvőbeteg-szakellátás. Az egységes állami kórházhálózat kialakítása nyomán egységes...

Betegjogi képviselők - Mikor fordulhat hozzájuk?

A betegjogi képviselő a betegek - az egészségügyi törvényben meghatározott - jogainak védelmét látja el, valamint feladata az is, hogy segítse...

A betegek legfontosabb jogai

Magyarországon minden betegnek joga van az egészségügyi állapota által indokolt, megfelelő, folyamatosan hozzáférhető és megkülönböztetés...

A gondnokság alá helyezés

A gondnokság alá helyezés kérdése akkor merül fel, amikor egy nagykorú nem képes ügyeinek vitelét ellátni. A gondnokság alá helyezés az érintett...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.