Infláció elleni védekezés egészségpénztári számlával

Creditline
megjelent:

Egy nemrégiben napvilágot látott kutatás eredményei szerint a magyar lakosság 91 százaléka fontosnak tartja az egészségre fordított megtakarítást.

Ám az emberek csupán 25 százaléka valósítja meg ezt a gyakorlatban. Ugyanakkor pozitív tendenciák figyelhetők meg az egészségügyi biztosítások piacán, mivel egyre többen érzik, hogy lépéseket kell tenniük az egészségük anyagi támogatásának biztosítása érdekében.

Az egyik leghatékonyabb módszer ehhez az egészségpénztár használata, amely lehetővé teszi az egészségügyi célokra való megtakarítást és a befizetett összeg után adóvisszatérítés is igényelhető.

Infláció elleni védekezés egészségpénztárral

Mivel az idei évre szóló gazdasági elemzések szerint még egy ideig küzdenie kell a lakosságnak az inflációval, érdemes elgondolkodni az egészségpénztárban való megtakarítás lehetőségén. E gondolat alapján talán sokunkban megfogalmazódik a kérdés, miszerint hogyan óvhatjuk meg a pénzünk elértéktelenedését egy egészségpénztári megtakarítással.

Egy egészségpénztári számla leginkább azok számára lehet jó döntés, akik személyi jövedelemadó fizetésére kötelezettek, azaz munkavállalói jövedelmet kapnak, vagy egyéni vállalkozást folytatnak, amely az SZJA hatálya alá tartozik. Sokan nem is tudják, azonban az éves személyi jövedelemadóból visszaigényelhető a pénztári számlára történő befizetések 20 százalékának megfelelő összeg. Az ebben a formában maximálisan visszaigényelhető adó összege évi 150 ezer forint, amelyhez évi 750 ezer forintot kell befizetni számlára. Ez 62 500 forintos havi kiadást jelent, ami első hallásra magasnak tűnhet, ám bizonyos egészségügyi problémákkal küzdő, illetve kisgyermekes háztartások esetén könnyen összegyűlhet ekkora összegű havi költség.

Akár 17%-os megtakarítást is elérhetünk

Az egészségpénztár fenntartása bizonyos költségekkel jár, de ebben az esetben például nem kell számlavezetési díjat fizetnünk, mint a hagyományos megtakarítási számlák esetében. A pénztár egy meghatározott százalékot von le a befizetéseink összegéből működési költség gyanánt. A számlánkat érő terhelés lehet fokozatos, amikor a befizetett összeg nagyságától függően alakul a költség, vagy egységes, amikor a pénztár egy állandó százalékot von le a befizetésekből.

Amennyiben egészségügyi termékek és szolgáltatások széleskörű palettáját – mint gyógyszereket, gyógyhatású készítményeket, optikai eszközöket vagy magán egészségügyi ellátást – finanszírozunk egészségpénztári számláról, akkor a költségek figyelembevételével 12-17%-os megtakarítást érhetünk el az egészségügyi kiadásainkon. Tekintettel arra, hogy az előző évben az átlagos infláció 14,5% volt, ezáltal a gyakorlatban megvédhetjük az egészségügyi kiadásaink révén a pénzünket az áremelkedéstől.

Egyedi lehetőség az egészség védelméért

Az egészségpénztár egyedülálló megközelítést képvisel a megtakarítások terén. Itt nem pusztán arról van szó, hogy pénzt gyűjtünk össze, hanem az elsődleges célja az, hogy a felhalmozott pénzt az egészségünkre fordítjuk. A felhasználásért cserébe akár 150 ezer forintos adó-visszatérítést kaphatunk, amely állami támogatás azért jár, mert hajlandóak vagyunk önmagunk egészségére fordítani, és ezzel enyhíteni a terhet az állami egészségügyi rendszeren.

(Forrás: Creditline.hu)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.