TAJ-kártya - Érdemes ezekkel tisztában lenni

Szerző: WEBBeteg - T. A., újságíró

Szeretné tudni, milyen procedúra előzi meg a TAJ-kártya kiváltását? Mi történik, ha elveszíti vagy ellopják? Mikor kell fizetni érte? Most minden kérdésére választ adunk.

A Társadalombiztosítási Azonosító Jel (TAJ) egy személyi azonosító, amelyet a magyar állampolgár születésekor kap, és normál esetben végigkíséri egész élete során. Ezt a kódot használjuk az egészségügyi, a szociális és az egészségbiztosítási, illetve a magánnyugdíj rendszerrel kapcsolatos nyilvántartások alkalmával. A TAJ-kártya egy bankkártya méretű hatósági igazolvány, amely tartalmazza a tulajdonosának családi és utónevét, születési idejét, valamint a kiállító szerv bélyegzőjét és a kiállító aláírását is.

Kinek jár, hogyan, mikor?

Hogyan igényelhető?

A Magyarországon született, magyar állampolgárságú újszülöttek részére a TAJ-kártya kiállítása hivatalból történik, arra vonatkozóan külön kérelmet nem kell benyújtani.
Az újszülött személyi adat- és lakcímnyilvántartás szerinti adatait a nyilvántartó az anyakönyvezést követően átadja az egészségbiztosítási nyilvántartást vezető Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő részére.

A Magyarországon született, de nem magyar állampolgárságú gyermeket születése után az állampolgársága szerinti államban kell anyakönyvezni, és az okmányokkal való ellátását, illetve a magyarországi lakóhely létesítését követően igényelhető a kártya.

A külföldön születettek esetén szükséges a magyarországi anyakönyvezési eljárás lefolytatása, amelynek lezárását követően a magyarországi lakcímkártya birtokában igényelhető az újszülött részére a TAJ-kártya bármely kormányhivatalnál igényelhető.
Amennyiben az anya Magyarországon biztosított, az újszülött az anya TAJ-kártyájának használatával jogosult egészségügyi szolgáltatásra a születést követő második hónap utolsó napjáig.

Forrás: NEAK

Aki nem rendelkezik TAJ-számmal, azonban jogosulttá válik társadalombiztosítási, munkanélküli vagy szociális ellátásra, a kormányhivatalokban igényelheti. A kártyával kapcsolatos ügyintézést személyesen és postai úton lehet kezdeményezni, postán benyújtott igény esetén a kártyát kikézbesítik.

Az ún. E-kártya típusú, TAJ-t tároló elemmel rendelkező személyazonosító igazolvány bár alkalmas a TAJ igazolására, azt nem az egészségbiztosítási szervek állítják ki.

A kártya igénylése vagy pótlása

Az igényléshez a személyazonosításra alkalmas igazolvány, azaz személyazonosító igazolvány vagy ideiglenes személyi igazolvány vagy érvényes útlevél, kártyaformátumú vezetői engedély szükséges. Ezen kívül vigyen magával lakcímkártyát is.

Amennyiben nem az ön kártyájáról van szó, akkor magánokiratba foglalt vagy közjegyző által hitelesített meghatalmazás, illetve kiskorú esetén a törvényes képviselő jár el, jogosultságát személyazonosságot igazoló okmányának és a kiskorú születési anyakönyvi kivonatának másolatával kell igazolnia.

Külföldi állampolgár?

Ha ön külföldi kérelmező, akkor a magyar egészségbiztosításra való jogosultságot igazoló dokumentum legyen magánál. EGT állampolgároknak, ha a szabad mozgás és a három hónapot meghaladó tartózkodás jogát Magyarország területén gyakorolja, és itt bejelentett lakóhellyel rendelkezik, akkor magyarországi regisztrációs kártyát vagy tartózkodási engedélyt vigyen magával.

Bevándorolt, letelepedett személy esetén bevándorlási vagy letelepedési engedély, menekült státusszal rendelkezőknél annak elismeréséről rendelkező határozatra lesz szükség.

Az EGT tagállamban, Svájcban, illetve nemzetközi egyezmény hatálya alá tartozó államban biztosított személy esetén a TAJ-igénylést közvetlenül megelőző biztosítás helye szerinti tagállam biztosítója által a biztosítási időszakról kiadott formanyomtatvány vagy hatósági igazolás szükséges.

Az Ön kártyája érvényes?

A TAJ-szám érvényesség ellenőrzéséhez regisztráció szükséges az Ügyfélkapun, bárki megnézheti, mi a helyzet a saját TAJ-kártyájával, egyáltalán „érvényes-e” még. Itt betekinthet a betegéletútba is.

Ügyfélkapu

Ingyenes a kártya igénylése:

  • az első TAJ-kártya esetén,
  • a név és adatváltozás miatt,
  • az okmány eltulajdonításakor.

Amennyiben a kártyát kiállító járási hivatal tudomást szerez annak eltulajdonításáról, külön kérelem nélkül intézkedik a kártya pótlásáról. Rendőrségi feljelentés esetén a rendőrség a kártya eltulajdonításáról minden esetben értesíti az egészségbiztosítót.

Mikor kell fizetni érte?

Amennyiben a TAJ-kártya kiállítására azért van szükség, mert a korábbi kártya elveszett, megsemmisült vagy megrongálódott, akkor az újabb kiállításáért igazgatási szolgáltatási díjat kell fizetni, ennek összege 3.000 forint. Illetékbélyeggel nem fizethető meg az igazgatási szolgáltatási díj.

Mennyi időn belül készül el?

A kérelem, beleértve az elveszett, ellopott, megrongálódott TAJ-kártya igénylés iránti beadványt is, a kormányhivatalhoz történő megérkezését követő 21 napon belül készül el a kártya. Amennyiben a kérelemhez az összes szükséges dokumentum hiánytalanul került benyújtásra, akkor azonnal, de legfeljebb nyolc napon belül kiállítják.

A Magyarországon született, magyar állampolgárságú újszülöttek TAJ-kártyája esetén a Belügyminisztérium adatszolgáltatását követően a kormányhivatal soron kívül, legkésőbb 8 napon belül kiállítja azt, és a gyermek lakóhelyére vagy a szülő külön kérelmében meghatározott címre postai úton megküldi az újszülött TAJ-kártyáját.

Ha módosul az adatunk...

Fontos, hogy a TAJ-kártyán szereplő személyazonosító adatok összhangban legyenek a többi személyazonosító adataival. Amennyiben megváltozik családi- vagy utóneve, az ország egész területén bármely kormányhivatalnál kell igényelni az új kártyát.

Megtaláltam más elveszett kártyáját

A kártyát adja át az ország területén bármelyik kormányhivatalnál vagy a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnél. Amennyiben erre nincsen lehetősége, a megtalálás helye szerint illetékes jegyzőnek 8 napon belül vigye el.

WEBBeteg.hu logóForrás: WEBBeteg
Szerző: Tóth András, újságíró
Forrás: NEAK, Ügyfélkapu

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Méhnyakrák Méhnyakrák

Az esetek több mint 90%-a HPV vírus hordozásával áll kapcsolatban.

Fogamzásgátlás Fogamzásgátlás

Melyek az ösztrogénmentes tabletta előnyei? (x)

A Listeria a hűtőben jobban túlél...

A sajtok tárolásával kapcsolatos élelmiszerbiztonsági kutatás szerint a Listeria baktérium alacsony hőmérsékleten jobban túlél, mint...

Megküzdés a krónikus fáradtsággal...

A krónikus fájdalom és a krónikus fáradtság nagymértékben rombolja az életminőséget, ezért fontos önsegítő tippek által is lehetőséget...

December 15. - A volt diákoknak fontos...

Amennyiben a diák befejezi tanulmányait a középiskolában vagy az egyetemen, nincs munkaviszonya, vagy nem tanul tovább, be kell jelentkeznie az...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.