A dohányzás öt évvel csökkenti az élethosszt

Medipress
megjelent:

Az amerikai Journal of the National Cancer Institute szakfolyóiratban megjelent halandósági kockázatot ábrázoló táblázat szerint a dohányzás közel öt évvel csökkenti a várható élettartamot.

„A dohányzás olyan hatást gyakorol a halálozás esélyére, mintha hozzáadnánk 5-10 évet az életkorhoz” – állítja a tanulmány. „Mind a férfiak, mind a nők esetében a dohányzás közel annyival növeli a halálozási kockázatot, mintha öt évet hozzáadnánk az életkorhoz.”

Az elemzést a különböző intézményektől, például az Amerikai Rák Társaságtól és az Egészségügyi Statisztikák Országos Központjától bekért halálozási és egészségügyi kockázat statisztikák alapján készítették, amelyeket tízéves kockázati táblákba rendeztek.

Segít megértetni a betegekkel a kockázatot

„Például egy 55 éves dohányzó férfinak körülbelül ugyanannyi az esélye, hogy 10 éven belül meghal, mint egy 65 éves nem dohányzónak” – állítják a tanulmány szerzői. Azok között a nők között, akik sosem dohányoztak, a 10 éven belüli halálozás kockázata mellrák és szívbetegség okozta halál tekintetében 60 éves korig hasonlónak mutatkozott, e fölött pedig a szívbetegség volt a fő halálok. „A dohányzó nők esetében azonban annak az esélye, hogy szívbetegségben vagy tüdőrákban halnak meg, meghaladja a mellrák okozta halál veszélyét 40 éves kortól kezdődően.”

A vizsgálatot, amelynek célja, hogy segítse az orvosokat a dohányzás kockázatainak megismertetésében, Lisa Schwartz, a Veteránügyi Minisztérium vermonti egészségügyi központjának munkatársa vezette.

„Reméljük, hogy ilyen egyszerű diagrammok meg fogják könnyíteni az orvos-beteg párbeszédet a betegségek kockázatával kapcsolatban, és segítik az embereket annak megértésében, hogy hová kell összpontosítaniuk a kockázat visszaszorítására irányuló törekvéseiket” – írták a szerzők.

(Medipress)

Cikkajánló

A dohányzás káros hatásai

Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
Dohányzás
Aki dohányzik, számos káros tényezőnek és következményes negatív hatásnak, betegségnek teszi ki magát. Vajon minden dohányos tisztában van az összes következménnyel? Tekintsük át részletesen.
Pajzsmirigy-alulműködés
Pajzsmirigy-alulműködés

A pajzsmirigy-alulműködés tünetei.

Gyógyszertárolás
Gyógyszertárolás

Az otthoni gyógyszertárolás szabályai.

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.