Napi két pohár pezsgő jót tesz az egészségnek

MTI
megjelent:

A mérsékelt pezsgőfogyasztás javítja a véráramlást és mind a szívnek, mind az érrendszernek jót tesz - állapította meg egy brit-francia vizsgálat. Az ital mértékletes fogyasztása az abban lévő polifenoloknak köszönhető.

Korábbi vizsgálatok arra utaltak, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás, elsősorban a az ebéd és vacsora kísérőjeként elfogyasztott 1-1 dl vörösbor szívvédő hatású. A kutatások szerint a mértékletes borivóknak jobbak az életkilátásai, mint az absztinenseknek. A lelkes önkénteseken végzett tanulmány eredményeit a British Journal of Nutrition közölte.

Az angol Reading városának egyetemén Jeremy Spencer és munkatársai évek óta foglalkoznak ezzel a kérdéssel. Három éve olasz kutatókkal együttműködésben azt találták, hogy a központi idegrendszer betegségeit, az agyi katasztófa utáni állapotot vagy az Alzheimer-kórt pezsgővel eredményesen lehet javítani. A brit munkacsoport most francia táplálkozáskutatókkal együtt tovább tanulmányozta ezt a témát. Arra voltak kiváncsiak, hogy pezsgőfogyasztás után hogyan alakul a keringési rendszerben a véráramlás, változik-e az erek tágulékonysága.

A vizsgálati alanyok az egyetem környékén lakó egészséges önkéntesek voltak, akiket arra kértek, hogy legalább 48 órán át ne igyanak semmiféle szeszt, és ne egyenek olyan ételeket, melyek a borokban előforduló értágító anyagokat tartalmazhatnak. A szigorú, tudományos igényességgel végzett tanulmányban a vizsgálatra érkezőket sorsolással osztották két csoportba. Egyik csoport tagjai megittak 375 milliliter pezsgőt, vagy ugyanannyi alkoholt, cukrot és savat tartalmazó, kontrollfolyadékot. A három napig tartó mérések és laboratóriumi meghatározások után 28 nap szünet következett.

A szünet után a vizsgálat résztvevői visszatértek, és aki pezsgővel kezdte, az másodjára a cukrozott italt kapta, aki pedig a kontrollcsoport tagja volt, pezsgőzött. A két mérés eredményeit hasonlították össze a vizsgálat befejezésekor. Mint kiderült, a pezsgőben található biológiailag aktív anyagok, a polifenolok, melyek a vörösbor kedvező hatását is adják, növelték az erek falát tágító nitrogén-monoxid kiválasztását, és ezért a pezsgős napon a kar ereiben a véráramlás fokozódott.

(MTI)

Cikkajánló

Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász; Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.