Korai terhesség alatti alkoholfogyasztás

Tisztelt Doktor Nő/ Doktor Úr! Régóta próbálkoztunk összehozni a párommal egy kisbabát, azonban hosszú hónapok sikertelensége után már kezdtünk kételkedni a természetes úton történő fogantatásban. Az ovulációs tesztjeim rendre negatívak lettek, így az ovulációs naptár vezetése és a tesztek elvégzése ellenére sem igazolódott a peteérés ténye. Tudom, hogy nem mentség, de az elmúlt hetekben családi összejövetelek és egyéb lelki problémák miatt elég sok alkoholt fogyasztottam (többszöri alkalommal, több-kevesebb mennyiséget) . A napokban émelygésre lettem figyelmes és a teszt pozitív eredményt mutatott (digit. teszt alapján 2-3 héttel ezelőtt történt a fogamzás) . Az utolsó menstruációm első napja június 5-e volt, a legkorábbi együttlét június 15-e volt, de a fogantatás pontos időpontjáról sajnos nincs információm. Kérdésem az lenne, hogy ha jelenleg a 4. hétben vagyok (3 hét plusz pár nap) , akkor az elmúlt hetek (múlt hétvége is) alkoholfogyasztása hatással lesz-e a magzatra? Természetesen, amióta a teszt pozitív lett, egy kortyot sem iszom és nem is dohányzom, egyéb káros szenvedéllyel sem élek. Nőgyógyászt 1-2 héten belül tervezem felkeresni. Köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Kiss György válasza Kora terhesség alatti alkoholfogyasztás témában

Tisztelt Hölgyem!

Gratulálok és köszönöm levelét. A fogantatás körüli élvezeti szerek fogyasztásának kérdésére egyértelmü választ adni nagyon nehéz. Az ideális valóban mindezek kerülése a baba egészségénak érdekében, de Ön egy olyan valós élethelyzetet ismertetett, melyhez hasonlót a világon már rengetegen megéltek, átestek és a kezdeti szorongás után gyönyörü, egészséges babák születtek.

Kezelőorvosának az 1-2 hét mulva esedékes találkozás alkalmával mindezt mondja el és a koravárandósági szürővizsgálatok elvégzését javaslom.

Üdvözlettel: dr.Kiss

Kérdés: 2020. július 02., 07:21; Megválaszolva: 2020. július 07., 11:09
Kérdések és válaszok: Terhesség, gyermekágy
Terhesség alatti gyógyszerszedés
Lehet a baba beteg?
Toxoplazmózis
Eseményutáni tabletta
Duphaston abbahagyása