Végleg leszokott a cigarettáról a láncdohányos indonéz kisfiú

MTI
megjelent:

Letette a cigarettát az a láncdohányos indonéz kisfiú, aki korábban naponta két dobozzal szívott el. A kétéves Aldi Rizal azt követően tett szert hírnévre, hogy több felvételen is dohányzás közben örökítették meg, miközben épp triciklijén tekert.

A pöfékelő kisfiúról készült felvételek májusban futótűzként terjedtek az interneten és hatalmas nemzetközi felháborodást váltottak ki. A szülők nem tudtak mit tenni, mert állításuk szerint a gyerek dühödten rontott rájuk, ha nem kapta meg a napi adagját. Seto Mulyadi pszichológus azonban, aki egy rehabilitációs próbálkozás részeként magához vette egy időre a nikotinfüggő kisgyereket, pénteken arról számolt be, hogy Aldi már nem kér több cigarettát.

A pszichológus elmondta: a gyerek azért vette fel korábban ezt a rossz szokást, mert abban a dél-szumátrai halászfaluban ahol él, gyakorlatilag mindenki dohányzik. Amikor azonban a fiút kimozdították a megszokott környezetéből és új elfoglaltságokat - játékok, rajzolás - mutattak neki, akkor a cigarettázásra ösztönző belső kényszere is megszűnt.

A gyerkőc 18 hónaposan kapta első szál cigarettáját az édesapjától és azt követően csak a kedvenc márkáját fogadta el. Indonézia - a világ negyedik legnépesebb országa - Kína és India után a legnagyobb dohányfogyasztónak számít. A kiskorúak körében rohamosan nő a dohányosok száma, különösen hogy az országban nem tartják be az dohányzást korlátozó előírásokat.

(MTI)

Cikkajánló

A dohányzás káros hatásai

Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
Dohányzás
Aki dohányzik, számos káros tényezőnek és következményes negatív hatásnak, betegségnek teszi ki magát. Vajon minden dohányos tisztában van az összes következménnyel? Tekintsük át részletesen.
Béltükrözés előtt
Béltükrözés előtt

El kell-e hagyni a gyógyszerek szedését?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró
WEBBeteg - Dr. Gyulai Nóra, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Sánta Zsuzsanna, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.