Végleg leszokott a cigarettáról a láncdohányos indonéz kisfiú

MTI
megjelent:

Letette a cigarettát az a láncdohányos indonéz kisfiú, aki korábban naponta két dobozzal szívott el. A kétéves Aldi Rizal azt követően tett szert hírnévre, hogy több felvételen is dohányzás közben örökítették meg, miközben épp triciklijén tekert.

A pöfékelő kisfiúról készült felvételek májusban futótűzként terjedtek az interneten és hatalmas nemzetközi felháborodást váltottak ki. A szülők nem tudtak mit tenni, mert állításuk szerint a gyerek dühödten rontott rájuk, ha nem kapta meg a napi adagját. Seto Mulyadi pszichológus azonban, aki egy rehabilitációs próbálkozás részeként magához vette egy időre a nikotinfüggő kisgyereket, pénteken arról számolt be, hogy Aldi már nem kér több cigarettát.

A pszichológus elmondta: a gyerek azért vette fel korábban ezt a rossz szokást, mert abban a dél-szumátrai halászfaluban ahol él, gyakorlatilag mindenki dohányzik. Amikor azonban a fiút kimozdították a megszokott környezetéből és új elfoglaltságokat - játékok, rajzolás - mutattak neki, akkor a cigarettázásra ösztönző belső kényszere is megszűnt.

A gyerkőc 18 hónaposan kapta első szál cigarettáját az édesapjától és azt követően csak a kedvenc márkáját fogadta el. Indonézia - a világ negyedik legnépesebb országa - Kína és India után a legnagyobb dohányfogyasztónak számít. A kiskorúak körében rohamosan nő a dohányosok száma, különösen hogy az országban nem tartják be az dohányzást korlátozó előírásokat.

(MTI)

Cikkajánló

A dohányzás káros hatásai

Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
Dohányzás
A dohányzás számos betegséghez és különféle egészségkárosodáshoz vezet, és a test szinte minden szervét károsítja.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.