• Új fogamzásgátló - A miómák méretét is csökkenti

    Szerző: Medipress

    Kutatók az ulipristal acetate tartalmú gyógyszerrel kezdtek új kísérletekbe. A sürgősségi fogamzásgátlás céljára kifejlesztett szer elsősorban a tüszőrepedést gátolja.

    Mint kiderült mellékhatásként megkisebíti a méh jóindulatú daganatait, így elkerülhető lehet a méheltávolítás, megőrizhető a termékenység. A kísérletek az új javallatra való engedélyezés előtti stádiumban tartanak Amerikában.

    Hirdetés

    Hogyan pusztít a méhnyakrák?
    A méhnyakrák kialakulása általában hosszú évekbe telik, de az esetenként akár egy-két év alatt is bekövetkezhet, különösen a gyorsan növő, mélyebben fekvő hámsejtek rákjának esetében. A HPV vírusok okozta fertőzések 50-80 százaléka egy éven belül spontán megszűnik, s a legtöbb korai méhnyakrák-megelőző állapot visszafejlődést mutat. A rákkeltő HPV vírusok okozta tartós fertőzés azonban évente mintegy félmillió méhnyakrákot okoz világszerte...
    Tudjon meg többet a HPV-ről a WEBBetegen!

    A mióma a méh leggyakoribb jóindulatú daganata. Elsősorban alhasi fájdalmakat okoz, de gyakori tünete az erős, görcsös, elhúzódó menstruációs vérzés is, emellett vetélést is okozhat. Eddig kezelése sebészi volt, a méheltávolítás, illetve egyes esetekben a miómát távolították el invazív módszerekkel. „Mind a myomák, mind a kezelésük során alkalmazott sebészi eljárások kedvezőtlenül befolyásolják a termékenységet" -  nyilatkozta Dr. Alicia Armstrong, az Amerikai Asszisztált Reprodukciós és Endokrinológiai Intézet  nőgyógyászatának vezetője.

    57, 25 és 50 év közötti miómás hölgyet osztottak véletlenszerűen két csoportra. Egy részük ulipristal acetate tartalmú gyógyszert, másik részük placebót kapott. (a gyógyszerrel azonos kinézetű, ám hatóanyagmentes tabletta) Naponta egyet kellett bevenni, a kezelést három menstruációs ciklusig folytatták. A hatóanyagot szedők között a miómák mérete jelentősebben csökkent, a nagyobb dózisok jobb eredményeket hoztak. A menstruációs vérzés tekintetében is hasonlóan jók voltak az eredmények.

    „A kísérletből kiderült, hogy a progeszteron hormonhoz hasonló hatású gyógyszer egy hatékony, nem-invazív kezelési lehetőség a miómák megkisebítésére, ráadásul a termékenység is megőrizhető. Így egy új lehetőséggé vált azon hölgyek számára, akik eddig csak a sebészekben bízhattak” - mondta el Dr. Lynnette Nieman a kísérlet vezetője.

    „Ez egy merőben új kezelési lehetőség a miómás hölgyek számára. Igaz ugyan, hogy néhányan nem reagálnak a kezelésre, és néhány mióma visszanő a gyógyszer abbahagyását követően, ám ennek ellenére az eredmények biztatóak. Az új kezelési módszer segítségével még személyre szólóbbá válhat a kezelés” - nyilatkozta Dr. Scott Chudnoff miómákra szakosodott nőgyógyász, aki a New Yorkban műkődő Montefiore Medical Center nőgyógyászatának igazgatója.

    A hír az European Society of Human Reproduction and Embryology folyóiratban jelent meg.

    (Medipress)

    Módosítva: 2010.07.08 12:06, Megjelenés: 2010.07.08 12:06
   • Cikkajánló

    Inkontinencia

    Inkontinencia

    B. M., szakfordító

    Tisztálkodás, ápolás és védelem – Mindhárom elengedhetetlen!

    COVID-19

    COVID-19

    Fazekas Erzsébet, újságíró

    Az egészséges fiatalnál is hetekbe telhet kigyógyulni a betegségből.

    Leggyakoribb kérdések a fogamzásgátlót szedő nők körében

    A hormonális fogamzásgátlás története az 1950-es évek második felére nyúlik vissza. Hatékony módja a nem kívánt terhesség elkerülésének. A terhesség kockázata mindössze 1-2 százalék, mely a tablettaszedés szabályainak pontos betartásával tizedére csökkenthető. Orvosi feladat annak elbírálása, hogy szedhet-e valaki fogamzásgátló tablettát.

    Csak szociális otthonba ne adjatok, ha megöregszem

    Bizonyára sokan hallották már szüleiktől azt a valós és riadt kérést, ami idősebb, kiszolgáltatottabb életszakaszukra vonatkozik: Csak szociális otthonba ne adjatok, ha megöregszem! A felnőtt gyerek legyint, talán még nem érti, mire utal a szülő. A nagy rácsodálkozásból sajnos egyre gyakrabban valóság lesz.

    Barbiturátok - Mit érdemes tudnunk ezekről a hatóanyagokról?

    A barbiturátok, vagyis a barbitursav származékai a XX. század elején jelentek meg a köztudatban, mint altatószerek.

    Fogamzásgátlók és migrén

    A fogamzásgátlók szedését nem zárja ki az, ha valakinek migrénes fejfájása van, de fontos figyelembe venni a migrénes fejfájás típusát, illetve a fogamzásgátló tabletta összetételét is.

    Fogamzásgátló és nőgyógyászati, urológiai fertőzések

    A fogamzásgátló gyakran kerül szóba a nőgyógyászati fertőzésekkel kapcsolatosan, sok esetben teljesen alaptalanul, ugyanis az ok okozati összefüggés közvetett. Mi az összefüggés a nőgyógyászati és húgyúti fertőzések, illetve a fogamzásgátló használata között?

    Antibiotikum és fogamzásgátló

    Egyes antibiotikumok alkalmazása csökkenti a fogamzásgátló tabletták hatékonyságát, rendszertelen vérzés és az esetek körülbelül 5 százalékban nemkívánt terhesség is létrejöhet.

    Fogamzásgátló és a központi idegrendszer kapcsolata

    Milyen hatással vannak a fogamzásgátlók a központi idegrendszer működésére? Okolhatók a depresszió kialakulásáért? Milyen irányba befolyásolják a libidót, miként hatnak az epilepszia lefolyására?

    Gyomor-bélrendszer és fogamzásgátló

    A fogamzásgátló tabletták szedésének emésztőrendszeri hatásai, gyomor és bélrendszeri betegségek mellett szedett fogamzásgátlók hatékonysága

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Hüvelygomba és fogamzásgátló
    Sok nő küzd visszatérő hüvelyfertőzéssel, melyek között gyakori a gombás eredetű.
    Online konzultáció
    Milyen az online konzultáció megítélése itthon? Bíznak benne az emberek?
    Allergiás?
    Nem az orrunk az egyetlen testrész, amely allergia esetén érintett lehet.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások