Mióma a méhen

T. Szülész-Nőgyógyász Doktor úr! Kérédesem az lenne, hogy mioma mütét mennyi ideig tart hogyan csinálják, mennyire fáj, és a méhemet feltétlenűl meg akarom tartani, mindent tudni szeretnék ami ezzel kapcsolatos. Előtte sajnos polypusz eltávolitás lesz az epehólyagból. Mennyi időt kell várni utánna a nőgyógyászati műtét elkezdésére? Köszönettel várom válaszát.leonor Marianna

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pétervári László válasza myoma műtét témában

A míóma műtét kellő kivizsgálás után, mely laborvizsgálatot és belgyógyászati vizsgálatot jelent a műtét előtt, azzal kezdődik kórházi felvétel a műtét előtti napon.

Műtét:

A műtét lehet a méh teljes eltávolítása (hysterectomia totalis) a petefészkek meghagyásával vagy eltávolításával.

Lehet a méh hüvely feletti részének csonkolása (Chrobak-műtét) . Ilyenkor, az esetek 1-2%-ában csonk-karcinóma kialakulásával is számolni kell.

Méhmegtartó műtét: Amennyiben csak egy jól megközelíthető daganatot mutatunk ki és fontos a fogamzóképesség megőrzése, a daganat izolált eltávolítása (enukleáció) jön szóba.

A műtét, a daganat nagyságától, a méh mobilitásától és megközelíthetőségétől függően hüvelyi vagy hasi úton történhet. A hüvelyi méheltávolító műtétek lényegesen lerövidítik a felépülés idejét.

Hasznos tudnivalók

A jelentéktelen méretű myomák a ciklusbeállításon vagy a hormonkezelésen kívül mást nem igényelnek. Sok esetben elegendő félévente-évente ellenőrizni a daganat fejlődését. Ha növekedést nem tapasztalunk, a kezelés többnyire szükségtelen.

A változókor kezdetén a mióma növekedésnek indul, majd az ösztrogénszint csökkenésével sorvad. 50 éves korhoz közel, ha egyéb körülmény a műtétet nem indokolja, lehet várni a változókor (ez esetben jótékony) hatására.

A myomát kiváltó hormonális egyensúlyt mindenképpen kezelni kell, mert annak következményei az emlőmirigyeket is érinti. A myomát kiváltó cikluszavar fibrocisztás emlőbetegséget okozhat, mely 2-5%-ban rákká fajulhat. A méh eltávolítása tehát nem teszi feleslegessé a hormonális egyensúly helyreállítását és a rendszeres rákszűrővizsgálaton való megjelenést.

A méh eltávolítás önmagában nem okoz szexuális zavarokat (frigiditás, orgazmushiány, stb.) . Vannak azonban olyan esetek, amikor a méh eltávolítását a beteg a nőiességétől való megfosztásként éli meg, ezzel önértékelési zavara alakul ki. Ez már okozhat szexuális problémákat, de erre gyógyulást nem a nőgyógyásztól, hanem a szexológustól várhat.

Gyógyulási esélyek

A méhizom-daganat, még extrém méret esetében is, jól gyógyítható. Kivételt képeznek azok az esetek, melyeknél szarkómás elfajulás következik be. A fogamzóképesség sok esetben nem menthető meg.

Kérdés: 2014. március 27., 16:20; Megválaszolva: 2014. március 29., 22:13
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Elmeszesedett 4,5 cm myomagöb
Üdvözlöm! 2 éve az életminőségemet rontó hasi panaszaim vannak. A jobb oldali hasfelem egy pontján a myoma nyomja a szerveimet. Vizelési székelési...
Indokolt-e améh és petefészkek...
Feleségemnek térdműtétet megelőzőleg góckutatás alkalmával Myoma corp.Ut.-t állapítottak meg 2011.01.19.-én. (Az uterus fundusának...
mit tehetek?
Tisztelt Doktor! Nemrégen miómát találtak a méhemben, hamar nőtt ezért az orvosom műtétet javasolt, amibe én bele is egyeztem. Mivel nem...
Fontos megműteni a miómám? ...
Tisztelt Doktor Úr! 1 hete erősen görcsöltem, a kórházban vizsgálatok sora után találtak egy 50mmx36mm-es miómát az uterus hátsó falán. A...
Hajhullás oka