• Mióma a méhen

        Legfrissebb cikkek a témában
        Nincs találat!
         

        T. Szülész-Nőgyógyász Doktor úr! Kérédesem az lenne, hogy mioma mütét mennyi ideig tart hogyan csinálják, mennyire fáj, és a méhemet feltétlenűl megakarom tartani, mindent tudni szeretnék ami ezzel kapcsolatos. Előtte sajnos polypusz eltávolitás lesz az epehólyagból. Mennyi időt kell várni utánna a nőgyógyászati műtét elkezdésére? Köszönettel várom válaszát.leonor Marianna

        Dr. Pétervári László válasza a myoma műtét témában

        A míóma műtét kellő kivizsgálás után, mely laborvizsgálatot és belgyógyászati vizsgálatot jelent a műtét előtt, azzal kezdődik kórházi felvétel a műtét előtti napon. Műtét: A műtét lehet a méh teljes eltávolítása (hysterectomia totalis) a petefészkek meghagyásával vagy eltávolításával. Lehet a méh hüvely feletti részének csonkolása (Chrobak-műtét). Ilyenkor, az esetek 1-2%-ában csonk-karcinóma kialakulásával is számolni kell. Méhmegtartó műtét: Amennyiben csak egy jól megközelíthető daganatot mutatunk ki és fontos a fogamzóképesség megőrzése, a daganat izolált eltávolítása (enukleáció) jön szóba. A műtét, a daganat nagyságától, a méh mobilitásától és megközelíthetőségétől függően hüvelyi vagy hasi úton történhet. A hüvelyi méheltávolító műtétek lényegesen lerövidítik a felépülés idejét. Hasznos tudnivalók A jelentéktelen méretű myomák a ciklusbeállításon vagy a hormonkezelésen kívül mást nem igényelnek. Sok esetben elegendő félévente-évente ellenőrizni a daganat fejlődését. Ha növekedést nem tapasztalunk, a kezelés többnyire szükségtelen. A változókor kezdetén a mióma növekedésnek indul, majd az ösztrogénszint csökkenésével sorvad. 50 éves korhoz közel, ha egyéb körülmény a műtétet nem indokolja, lehet várni a változókor (ez esetben jótékony) hatására. A myomát kiváltó hormonális egyensúlyt mindenképpen kezelni kell, mert annak következményei az emlőmirigyeket is érinti. A myomát kiváltó cikluszavar fibrocisztás emlőbetegséget okozhat, mely 2-5%-ban rákká fajulhat. A méh eltávolítása tehát nem teszi feleslegessé a hormonális egyensúly helyreállítását és a rendszeres rákszűrővizsgálaton való megjelenést. A méh eltávolítás önmagában nem okoz szexuális zavarokat (frigiditás, orgazmushiány, stb.). Vannak azonban olyan esetek, amikor a méh eltávolítását a beteg a nőiességétől való megfosztásként éli meg, ezzel önértékelési zavara alakul ki. Ez már okozhat szexuális problémákat, de erre gyógyulást nem a nőgyógyásztól, hanem a szexológustól várhat. Gyógyulási esélyek A méhizom-daganat, még extrém méret esetében is, jól gyógyítható. Kivételt képeznek azok az esetek, melyeknél szarkómás elfajulás következik be. A fogamzóképesség sok esetben nem menthető meg.

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2014. március 27., 16:20; Megválaszolva: 2014. március 29., 22:13

      • Kérdések és válaszok a témakörben: