Mióma vagy méhpolip?

Dr. Lesznyák Judit
szerző: Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász - WEBBeteg
frissítve:

A mióma a női szervezetben kialakuló leggyakoribb tumorféleség: egyes statisztikák szerint a nők csaknem 25 százaléka érintett. A méhpolip szintén meglehetősen gyakori, sokakat érintő, jóindulatú elváltozás, a méhet bélelő nyálkahártya kóros túlburjánzása. Mik a legfőbb különbségek a két állapot között?

Mióma

Szerencsére egy jóindulatú, eredményesen kezelhető daganatról van szó. A tumor megjelenése a reproduktív korban történik, a csúcs a 40-es korosztályra tehető. Kialakulásának pontos mechanizmusa még nem teljesen ismert, de annyi bizonyos, hogy igen nagy szerepe van ebben a szervezet ösztrogén nevű hormonjának. Ezt erősíti meg a tumorok megjelenésének jellegzetes életkori eloszlása, hiszen a pubertáskor előtt, illetve a változó kor után már nem nagyon kell újabb miómás göbök megjelenésével számolnunk.

Bővebben A mióma kialakulásának rizikófaktorairól

Az ösztrogéntúlsúlyt rendszerint a petefészek nem megfelelő működése okozza, ami a számos kórkép (pl.: PCOS, endokrin megbetegedések stb.) következtében kialakuló anovulációs ciklus hatása. A meg nem repedő tüszőből nem lesz sárgatest, az nem fog hormont termelni, az így elmaradó progeszteronhatás miatt „túltengő” ösztrogén hatására a méh simaizomsejtjei burjánzásba kezdenek, és máris létrejönnek a miómás göbök.

Méhpolip

A méhpolip szintén meglehetősen gyakori, sokakat érintő, jóindulatú elváltozás, a méhet bélelő nyálkahártya kóros túlburjánzása. Kialakulásának pontos mechanizmusa szintén nem ismeretes, de mint a miómánál, itt is feltételezhető a hormonális eredet. Bizonyos esetekben egy hosszabb ideje fennálló, krónikus gyulladás is hasonló elváltozásokat okozhat. Életkori megjelenését tekintve a méhpolipok leggyakrabban szintén a 40-50 éves korosztály tagjainál jelentkeznek.

Fontos különbség a mióma és a polipusok közt, hogy míg utóbbiak csupán a méhnyálkahártya kitüremkedései, és így a méh ürege felé növekednek, addig a miómás göbök elhelyezkedését tekintve megkülönböztethetünk a méh ürege felé eső, a méh izomfalára lokalizálódó, illetve a méh külső falából a hasüreg felé, a hashártya alá növő göböket.

Szerencsére mind a miómák, mind a polipok rosszindulatú elfajulásának kockázata igen csekély, viszont mindkét típus okozhat meddőséget, így a gyermekre vágyó, de rendszeresen elvetélő, vagy teherbe sem eső hölgyek esetében a kivizsgálás részét képezi e két elváltozás utáni kutatás is.

Árulkodó tünetek

A mióma által okozott tünetek elsősorban annak nagyságától és elhelyezkedésétől függnek. A mióma sok esetben tünetmentes. Ilyenkor rendszerint egy rutin nőgyógyászati vizsgálat, vagy egyéb okból elvégzett kismedencei ultrahang során derül fény a tumor jelenlétére. Az is előfordulhat, hogy az illető egész élete folyamán rejtve marad, és csak az egyéb okból bekövetkezett halál után történő boncolási vizsgálat során derül fény rá.

Amennyiben a tumor tünetet okoz, azok rendszerint a következők:

  • lerövidülő menstruációs ciklusok,
  • alhasi nyomásérzés, tompa fájdalom,
  • alhasi görcsök,
  • szokottnál erősebb és bővebb vérzések,
  • nyomási tünetként székelési, illetve vizeletürítési problémák.

A méh polipusai rendszerint erőteljes vérzéssel járnak, amely azonban nem feltétlenül szinkron a menstruációs ciklussal, hanem sokszor például az elváltozás mechanikai stimulációjával, irritációjával hozható összefüggésbe (pl. közösülés során a nyakcsatornán kilógó polipusok sérülhetnek, pár cseppnyi vérzést okozva). Nem ritka a pecsételő vérzés sem, amely szintén független lehet a ciklustól. A polipusok ezen felül járhatnak alhasi nyomásérzéssel, görcsös, ritkábban kifejezetten erős, szinte a szülési fájdalomhoz hasonlatos panaszokkal. Sok esetben az enyhe panaszok felerősödhetnek a menstruáció során.

A kivizsgálás menete

A tünetek alapján rendszerint már felmerül a gyanú a méh érintettségének, az adekvát kezelés alapját biztosító, korrekt diagnózis felállításához azonban további speciális módszerek szükségesek.

A két elváltozás differenciáldiagnosztikájában az alhasi ultrahangvizsgálat, illetve a colposcopia (hüvelytükrözés, a rutin nőgyógyászati vizsgálat része), a hysteroscopia (méhtükrözés - a nyakcsatornán át a méh üregébe vezetett eszközzel), és az így nyert minták szövettani vizsgálata segíthet.

Kezelési módok

A mióma esetében gyógyszeres kezelés és többféle sebészeti beavatkozás lehetősége is szóba jön. A megfelelő hatékonyságú terápia kiválasztása mindig személyre szabottan a jelentkező tünetek, a miómák mérete és lokalizációja tükrében, illetve a páciens későbbi gyermekvállalási szándéka függvényében történik.

A méhpolip kezelése rendszerint sebészeti: egy előzetes méhnyálkahártya kaparás (abrasio, küret) során nyert minta szövettani feldolgozása alapján megállapítják, hogy van-e bárhol rosszindulatú elfajulásra utaló jel. Egyszerű, jóindulatú esetekben a hüvelyen keresztül, a nyakcsatornán át a méh üregébe felvezetett eszköz segítségével történik a polip széles alapon történő eltávolítása.

Mire számíthatnak a betegek?

Mind a miómás göbök, mind a polipok rosszindulatú elfajulásával ritkán kell számolni. A panaszt nem okozó formák mindkét esetben hosszasan rejtőzködhetnek, a panaszokkal járó formák viszont mindkét esetben mihamarabbi megoldást sürgetnek. Érdemes azonban tudni, hogy sajnos mindkét esetben nagy a valószínűsége az elváltozások kiújulásának.

Dr. Lesznyák JuditForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász

Cikkajánló

A mióma tünetei és következményei

Dr. Soltész Annamária, általános orvos
Mióma
A mióma legtöbbször tünetmentesen növekszik, és rutin nőgyógyászati vizsgálat során fedezi fel az orvos. Azonban jelenléte az esetek mintegy 10 százalékában vezethet enyhébb és súlyosabb tünetek megjelenéséhez is.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.