• A mióma kezelése uliprisztál-acetáttal - Mit kell tudni róla?

    Szerző: WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász, meddőségi specialista

    Ha a mióma panaszt okoz vagy bármilyen komplikáció lép fel miatta, kezelésre van szükség. Ma már több típusú terápia áll rendelkezésre. Hogyan működik az egyik legújabb eljárás, az uliprisztál-acetát-alapú terápia?

    A mióma megfelelő kezelésének kiválasztásában döntő tényezőnek számít a páciens életkora, a panaszok típusa és súlyossága, a mióma elhelyezkedése és mérete, és nem utolsósorban az, hogy szeretne-e gyermeket szülni. Mindezek függvényében szóba jöhet gyógyszeres kezelés, műtéti beavatkozás (myomectomia), illetve új eljárások, amilyen például a mióma embolizáció vagy a fókuszált ultrahanggal történő kezelés. Nagyon ritkán teljes méheltávolításra (hiszterektómiára) lehet szükség.

    A gyógyszeres kezelés különböző készítményekkel történhet, így gesztagénekkel, GnRH-antagonistákkal vagy GnRH-analógokkal, amelyek a szervezet ösztrogéntermelését csökkentik. Szóba jöhet még az uliprisztál-acetát nevű hatóanyag is, ami közvetlenül a miómasejtek progeszteronreceptorait változtatja meg.

    Ez a cikk is érdekelheti Önt! Ösztrogén- és progeszteronszint - Fontos az egyensúly!

    Hirdetés

    Az uliprisztál-acetátról és az alkalmazásával kapcsolatban felmerülő kétségekről

    A szelektív progeszteronreceptor-modulátor uliprisztál-acetát a miómasejtek felszínén azokat a kötőhelyeket változtatja meg, amelyekhez a progeszteronhormon-molekulák kapcsolódnának (azaz kifejezetten a progeszteronreceptort alakítja át). Ezáltal korlátozza a progeszteron aktivitását, és így egy, a miómasejtekre ható fontos növekedési inger kiesik, aminek következtében a mióma zsugorodik és a mióma okozta vérzések mérséklődnek.

    Az uliprisztál-acetátot egyrészt műtét előtt, a mióma okozta tünetek enyhítésére és (az operáció könnyítése érdekében) a mióma méretének csökkentésére használják. Az úgynevezett hosszú távú intervall terápiával (a hatóanyag szedése 12 hetes intervallumokban, melyek közt szüneteket tartanak) pedig a mióma mérete, és az általa okozott tünetek sok esetben olyan jelentősen csökkenthetők, hogy műtétre már egyáltalán nincs is szükség.

    Figyelem! A miómák kezelésére használt uliprisztál-acetát hatóanyagú gyógyszerekkel szemben felmerült a gyanú, hogy súlyos májkárosodást okoznak. A feltételezett összefüggést jelenleg (2018.02.09-től) az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vizsgálja. A végeleges eredményekig az alábbi óvintézkedések betartása ajánlott:

    • Azoknak a nőknek, akik éppen szedik a készítményt (hosszú távú intervall terápia keretében vagy műtét előtt), legalább havonta egyszer ellenőriztetniük kell májfunkciójukat kezelőorvosukkal. Ehhez a levett vérmintában a májenzimértékek és a bilirubinkoncentráció laboratóriumban történő meghatározása szükséges. Ha ezekben az értékekben bármilyen eltérés mutatkozik, azonnal hagyja abba a gyógyszer szedését! A májfunkciót még ezt követően is egy ideig rendszeresen ellenőriztetni kell.
    • Ha a hosszú távú intervall terápiában éppen befejezett egy gyógyszerszedési ciklust, ne kezdjen újabb ciklusba! A májfunkciót a gyógyszer szedésének abbahagyása után is egy ideig rendszeresen ellenőriztetni kell!
    • Májkárosodásra utaló jel esetén azonnal forduljon orvosához! Ilyen figyelmeztető tünet például a felhasi fájdalom, az émelygés, a hányinger, a hányás, az étvágytalanság, a fáradtság és a bőr és/vagy a szemek sárgás elszíneződése.
    • Új pácienseknek sem írható már fel ez a gyógyszer mióma kezelésére. Tehát akik korábban nem szedtek ilyen hatóanyagú készítményt, semmiképpen se kezdjék el szedni.

    Ez a cikk is érdekelheti Önt! Májbetegségek első tünetei

    Információ! Vannak olyan esemény utáni tabletták (sürgősségi fogamzásgátló tabletták), amelyeknek szintén az uliprisztál-acetát a hatóanyaga. Ezeket azonban csak egyszer kell bevenni (szükség esetén). Mindeddig senki nem számolt be olyasmiről, ami arra utalna, hogy ezek májkárosodást okozhatnak. Az EMA figyelmeztetése tehát csak a mióma kezelésére használt uliprisztál-acetát-készítményekre vonatkozik.

    Olvasson tovább! A mióma tünetei és kezelése

    Forrás: WEBBeteg
    B. M., szakfordító; NetDoktor.de
    Lektorálta: Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász, meddőségi specialista

    Módosítva: 2018.08.14 17:25, Megjelenés: 2018.06.30 11:02
   • Cikkajánló

    D-vitamin

    D-vitamin

    Támogatott tartalom

    Ilyenkor a legfontosabb a D-vitamin pótlása. Pótolja könnyen, egyszerűen! (x)

    Allergiás?

    Allergiás?

    Szponzorált tartalom

    Védelmet nyújthat az egysejtűek titkos fegyvere, az ectoin. (x)

    A mióma kialakulásának hajlamosító tényezői

    A mióma a statisztikák szerint minden negyedik nőt érintő elváltozás. Vajon mi minden állhat a kialakulásának hátterében? Mik hajlamosíthatnak a mióma megjelenésére?

    Mióma vagy méhpolip?

    A mióma a női szervezetben kialakuló leggyakoribb tumorféleség: egyes statisztikák szerint a nők csaknem 25 százaléka érintett. A méhpolip szintén meglehetősen gyakori, sokakat érintő, jóindulatú elváltozás, a méhet bélelő nyálkahártya kóros túlburjánzása. Mik a legfőbb különbségek a két állapot között?

    Szülés utáni hüvelyszárazság és hüvelyi irritáció

    Nagyon kellemetlen, a mindennapokat és a szexuális együttléteket is nehezítő, fájdalmassá tevő panasz a hüvely szárazsága és a hüvelyi irritáció érzése. Azt gondolhatnánk, hogy ezek a panaszok csak a változókorban jelentkeznek, pedig ez nem így van, a tüneteknek többféle kiváltó oka is lehet.

    A hüvelyszárazság és az endometriózis

    Az endometriózis olyan nőgyógyászati betegség, melynek során a méhnyálkahártya rendellenes helyen, a kismedencében, a hasüregben, a hasfalban vagy a gáton jelenik meg. Nagyon ritkán a szervezetben máshol, távolabbi szerveken, például a tüdőben is megjelenhet.

    A mióma kezelési lehetőségei

    A miómák rendkívül eredményesen kezelhető, jóindulatú daganatok, az optimális terápiát minden esetben a beteg panaszainak, a miómák nagyságának, lokalizációjának és nem utolsósorban a páciens családtervezési szándékának megfelelően kell kiválasztani.

    A mióma tünetei és következményei

    A mióma legtöbbször tünetmentesen növekszik, és rutin nőgyógyászati vizsgálat során fedezi fel az orvos. Azonban jelenléte az esetek mintegy 10 százalékában vezethet enyhébb és súlyosabb tünetek megjelenéséhez is.

    Mi az a mióma?

    Rutinellenőrzéskor minden negyedik nő megtudja a nőgyógyászától, hogy miómája van. Mit is jelent ez a betegség? Lehet tenni ellene valamit? Műthető vagy sem?

    A mióma embolizáció

    A mióma embolizáció egy olyan, nem sebészeti kezelési lehetőség a menopauza előtt álló nőknél, mely a mióma okozta zavaró tüneteket kezeli azoknál, akik szeretnék megtartani a méhüket, illetve elkerülni az elhúzódó kezelésekkel vagy műtéttel járó megterhelést.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.