A mióma kezelése uliprisztál-acetáttal - Mit kell tudni róla?

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász, meddőségi specialista frissítve: 2018.08.14.

Ha a mióma panaszt okoz vagy bármilyen komplikáció lép fel miatta, kezelésre van szükség. Ma már több típusú terápia áll rendelkezésre. Hogyan működik az egyik legújabb eljárás, az uliprisztál-acetát-alapú terápia?

A mióma megfelelő kezelésének kiválasztásában döntő tényezőnek számít a páciens életkora, a panaszok típusa és súlyossága, a mióma elhelyezkedése és mérete, és nem utolsósorban az, hogy szeretne-e gyermeket szülni. Mindezek függvényében szóba jöhet gyógyszeres kezelés, műtéti beavatkozás (myomectomia), illetve új eljárások, amilyen például a mióma embolizáció vagy a fókuszált ultrahanggal történő kezelés. Nagyon ritkán teljes méheltávolításra (hiszterektómiára) lehet szükség.

A gyógyszeres kezelés különböző készítményekkel történhet, így gesztagénekkel, GnRH-antagonistákkal vagy GnRH-analógokkal, amelyek a szervezet ösztrogéntermelését csökkentik. Szóba jöhet még az uliprisztál-acetát nevű hatóanyag is, ami közvetlenül a miómasejtek progeszteronreceptorait változtatja meg.

Ez a cikk is érdekelheti Önt! Ösztrogén- és progeszteronszint - Fontos az egyensúly!

Az uliprisztál-acetátról és az alkalmazásával kapcsolatban felmerülő kétségekről

A szelektív progeszteronreceptor-modulátor uliprisztál-acetát a miómasejtek felszínén azokat a kötőhelyeket változtatja meg, amelyekhez a progeszteronhormon-molekulák kapcsolódnának (azaz kifejezetten a progeszteronreceptort alakítja át). Ezáltal korlátozza a progeszteron aktivitását, és így egy, a miómasejtekre ható fontos növekedési inger kiesik, aminek következtében a mióma zsugorodik és a mióma okozta vérzések mérséklődnek.

Az uliprisztál-acetátot egyrészt műtét előtt, a mióma okozta tünetek enyhítésére és (az operáció könnyítése érdekében) a mióma méretének csökkentésére használják. Az úgynevezett hosszú távú intervall terápiával (a hatóanyag szedése 12 hetes intervallumokban, melyek közt szüneteket tartanak) pedig a mióma mérete, és az általa okozott tünetek sok esetben olyan jelentősen csökkenthetők, hogy műtétre már egyáltalán nincs is szükség.

Figyelem! A miómák kezelésére használt uliprisztál-acetát hatóanyagú gyógyszerekkel szemben felmerült a gyanú, hogy súlyos májkárosodást okoznak. A feltételezett összefüggést jelenleg (2018.02.09-től) az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vizsgálja. A végeleges eredményekig az alábbi óvintézkedések betartása ajánlott:

  • Azoknak a nőknek, akik éppen szedik a készítményt (hosszú távú intervall terápia keretében vagy műtét előtt), legalább havonta egyszer ellenőriztetniük kell májfunkciójukat kezelőorvosukkal. Ehhez a levett vérmintában a májenzimértékek és a bilirubinkoncentráció laboratóriumban történő meghatározása szükséges. Ha ezekben az értékekben bármilyen eltérés mutatkozik, azonnal hagyja abba a gyógyszer szedését! A májfunkciót még ezt követően is egy ideig rendszeresen ellenőriztetni kell.
  • Ha a hosszú távú intervall terápiában éppen befejezett egy gyógyszerszedési ciklust, ne kezdjen újabb ciklusba! A májfunkciót a gyógyszer szedésének abbahagyása után is egy ideig rendszeresen ellenőriztetni kell!
  • Májkárosodásra utaló jel esetén azonnal forduljon orvosához! Ilyen figyelmeztető tünet például a felhasi fájdalom, az émelygés, a hányinger, a hányás, az étvágytalanság, a fáradtság és a bőr és/vagy a szemek sárgás elszíneződése.
  • Új pácienseknek sem írható már fel ez a gyógyszer mióma kezelésére. Tehát akik korábban nem szedtek ilyen hatóanyagú készítményt, semmiképpen se kezdjék el szedni.

Ez a cikk is érdekelheti Önt! Májbetegségek első tünetei

Információ! Vannak olyan esemény utáni tabletták (sürgősségi fogamzásgátló tabletták), amelyeknek szintén az uliprisztál-acetát a hatóanyaga. Ezeket azonban csak egyszer kell bevenni (szükség esetén). Mindeddig senki nem számolt be olyasmiről, ami arra utalna, hogy ezek májkárosodást okozhatnak. Az EMA figyelmeztetése tehát csak a mióma kezelésére használt uliprisztál-acetát-készítményekre vonatkozik.

Olvasson tovább! A mióma tünetei és kezelése

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; NetDoktor.de
Lektorálta: Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász, meddőségi specialista

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Az otthon veszélyei Az otthon veszélyei

A gombák által termelt spóra váltja ki a penészgomba-allergiát.

Bakteriális hüvelyfertőzés Bakteriális hüvelyfertőzés

Az egyik leggyakrabban előforduló hüvelyfertőzés. Milyenek a tünetek?

Hogyan befolyásolja a termékenységet a mióma?

Amennyiben egy pár gyermeket szeretne, de nem sikerül a teherbeesés vagy a terhesség kihordása, akkor együtt érdemes felkeresni egy meddőségi...

A mióma kezelési lehetőségei

A miómák rendkívül eredményesen kezelhető, általában jóindulatú daganatok, az optimális terápiát minden esetben a beteg panaszainak, a miómák...

Mióma vagy méhpolip?

A mióma a női szervezetben kialakuló leggyakoribb tumorféleség: egyes statisztikák szerint a nők csaknem 25 százaléka érintett. A méhpolip szintén...

A mióma kialakulásának hajlamosító tényezői

A mióma a statisztikák szerint minden negyedik nőt érintő elváltozás. Vajon mi minden állhat a kialakulásának hátterében? Mik hajlamosíthatnak a...

Nőgyógyászati daganatok és fogamzásgátlás

A legtöbb fogamzásgátló, elsősorban a hormonális módszerek a női ivarszerveken fejtik ki hatásukat, ezért ezen szerveket érintő elváltozások...

A mióma tünetei és következményei

A mióma legtöbbször tünetmentesen növekszik, és rutin nőgyógyászati vizsgálat során fedezi fel az orvos. Azonban jelenléte az esetek mintegy 10...

Szövetrészek vándorúton - Rendellenes helyen jól működő hormonok

A fájdalmas alhasi panaszai miatt orvosi segítséget kereső nőnek, ha endometriózisa van, ám nincs szerencséje, a helyes diagnózis felállításáig...

A mióma embolizáció

A mióma embolizáció egy olyan, nem sebészeti kezelési lehetőség a menopauza előtt álló nőknél, mely a mióma okozta zavaró tüneteket kezeli...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.