Több vasat kellene fogyasztaniuk a kisgyermekeknek

Szerző: Független Hírügynökség

Kevés vastartalmú ételt fogyasztanak az 1-3 év közötti gyerekek. Ez pedig szellemi lemaradást, sőt visszamaradottságot okozhat - mondta Zonda Igor, házi gyermekorvos annak az idei felmérésnek az alapján, amelyet a Magyar Gyermekorvosok Társasága készített a gyerekek táplálkozási szokásairól.

A szerdán bemutatott vizsgálat szerint az is probléma, hogy a szülők túl sok sót és cukrot tartalmazó ételt adnak a gyerekeknek. Zonda Igor elmondta: a felmérés szerint a gyerekek több mint 80 százaléka nem kapja meg a napi szükséges 8 mg vas mennyiséget, sőt háromból egynek vashiányos az étkeztetése, hiszen az ajánlott kritikus alsó határértéknél is kevesebb vasat kapnak. Ez azért súlyos probléma, mert a vas hiánya befolyásolja a szellemi fejlődést, viselkedési zavarokat okozhat, és ez állhat későbbi rossz iskolai teljesítmények hátterében is. Ráadásul az 1-3 évben el nem fogyasztott vas, utólag nem pótolható, tehát a vashiány következményei visszafordíthatatlanok lehetnek - tette hozzá.

A gyermekorvos szerint a vashiány ellen legjobb minél több nagy vastartalmú ételt adni a gyerekeknek. Mivel azonban a brokkoliban, spenótban, céklában lévő vas felszívódása bizonytalan, azt ajánlja, hogy tejalapú gyermekitalt adjanak a szülők csemetéiknek, mert ennek összetétele optimális és vastartalma megfelelő.

Zonda Igor elmondta azt is, a felmérés alapján a gyermekek a maximálisan ajánlott sómennyiség négyszeresét eszik meg egy nap, ez pedig felnőtt korban magas vérnyomáshoz, valamint szív- és érrendszeri megbetegedésekhez vezethet. A vizsgálatból az is kiderült, hogy szinte nincs olyan 1-3 éves gyerek, aki ne kapna minden nap édességet, sőt csaknem 70 százalékuk naponta legalább kétszer eszik valamilyen cukrozott ételt. Ez pedig cukorbetegséghez vezethet - tette hozzá.

A felmérésben 200, 1-3 éves kisgyermek szüleit kérték meg, hogy vezessenek 3 napról táplálkozási naplót. Az eredmény reprezentálta a városi 1-3 éves gyerekek étkezési szokásait.

(FH)

Módosítva: 2010.06.18 07:12, Megjelenés: 2010.06.18 07:12
Címkék: Vas
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Hogyan maradjunk egészségesek...

Karácsony van, és szeretnénk jól érezni magunkat - ez csak természetes. Ezt illetően adunk néhány gyors tanácsot, ami lehetővé teszi, hogy...

A vaspótlás lépcsőfokai

Mire a vashiány diagnosztizálásra kerül, gyakran hosszú idő telik el, mivel a tüneteket a beteg legtöbbször másnak tudja be. Pedig, ha nem kezelik...

A vashiány tünetei

A vas elengedhetetlenül fontos a szervezet egészséges működéséhez, ezért lényeges, hogy táplálkozásunk során kellő mennyiséget fogyasszunk...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.