Nagy a hasonlóság a béka és az ember genomja között

Szerző: MTI

Egy kutatás szerint az embereknél a betegségek hátterében lévő gének 80 százaléka az afrikai sarkantyús karmosbékában is előfordul.

Első ízben fejtették meg kutatók egy béka genomját, és mint kiderült a kétéltű örökítőanyagának egy része sok hasonlóságot mutat az emberével.

Az amerikai genetikusok a Science című tudományos folyóirat pénteken megjelenő számában írták meg felfedezéseiket. Ezek szerint az embereknél a betegségek hátterében lévő gének 80 százaléka a vizsgált afrikai sarkantyús karmosbékában (Xenopus tropicalis) is előfordul.

Éppen ezért a tudományos célokra amúgy is sokat használt békafajta modellként szolgálhat az emberi betegségek vizsgálatához. A karmosbéka összességében 20-21 ezer génnel rendelkezik, ez valamivel kevesebb a 23 ezer emberi génnél - írták a Berkeley Egyetem kutatói. Hozzátették: a békánál - mint ahogy a tyúknál is - számos gén az emberéhez hasonló sorrendben van.

Ez azt támasztja alá, hogy számos tartomány alig változott 360 millió éve, vagyis azóta, hogy az állatrendek fejlődési útja különvált. A béka genomjának vizsgálata hozzájárulhat ahhoz, hogy javuljanak a szabadban élő békák és egyéb kétéltűek túlélési esélyei. A kétéltűek ugyanis nagyon érzékenyen reagálnak a környezetszennyezésre.

Orvosi érdekességek

(MTI)

Módosítva: 2010.04.30 13:39, Megjelenés: 2010.04.30 13:39
Címkék: genom, Gén
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Bőrproblémája van? Bőrproblémája van?

Online mobilapplikációs szolgáltatás. Hogy működik a teledermatológia? (x)

Az F-vitamin - avagy a telítetlen...

Az F-vitamin a telítetlen zsírsavak csoportját foglalja magába. Az F-vitamin egy régebbi elnevezés, de mai értelemben már nem soroljuk ezeket a...

Génkészlet-elemzés kedvezményes...

Gyorsan fejlődik a génkutatás: kutatók már nyolc héten belül feltérképezik bárki genomját. Ez most még 250 ezer dollárba kerül, ám a cél az...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.