Két nappal halála után adott életet gyermekének

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Két nappal halála után adott életet gyermekének Jayne Soliman, korábbi brit korcsolyázónő. Az orvosok mesterségesen tartották életben a nő szívét, hogy császármetszéssel világra segíthessék a csak 25 hetes magzatot.

Jayne Soliman, korábbi brit korcsolyázónő gyermekét az orvosok két nappal az anya agyhalála után segítették világra. Az orvosoknak sikerült az édesanya szívét életben tartani addig, míg kislányát, Aya Jayne-t császármetszéssel világra nem hozták.

A 41 éves nő csak 25 hetes terhes volt, mikor bracknelli otthonában erős fejfájásra panaszkodva a hálószobájába ment, majd ott összeesett. Az oxfordi John Radcliffe kórházba szállították, de ott már nem tudtak rajta segíteni és néhány órával később agyvérzés következtében elhunyt.

A család barátja, David Phillips nyilatkozata szerint Jayne halála napján is a műkorcsolyapályán volt, ahol a várandósságtól boldog kismama semmiféle rosszullétnek nem adta jelét. Az orvosok szerint az agyvérzést egy agresszív tumor okozta, mely nyomta az egyik fő agyi eret.

Az anyának nagydózisú szteroidot adtak, hogy elősegítsék a még meg nem született gyermek tüdejének fejlődését, aki két nappal később alig több, mint 1kg-os testsúllyal született. Egy kis időre a kislányt, aki édesanyja muzulmán nevét kapta (Aya=csoda) még odafektették Jayne vállaira, hogy legyen néhány közös pillanatuk. Az újszülöttet jelenleg a readingi Royal Berkshire Kórház intenzív osztályán ápolják, és orvosai szerint állapota kielégítő.

Az elhunyt Jayne Soliman 1989-ben brit műkorcsolya-bajnok és világbajnoki hetedik helyezett volt. Miután felhagyott a profi műkorcsolyával korcsolyatanítással foglalkozott, így ismerte meg Dubaiban férjét, akivel az angliai Bracknellben telepedtek le. Halála napjáig a helyi sportklubban dolgozott.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos; Forrás: Timesonline)

Cikkajánló

A stroke és tünetei

Dr. Zsuga Judit, neurológus
Stroke
A stroke vészhelyzetet jelent: azonnali kezelése az élet és a halál, de legalábbis a kevesebb, illetve a több károsodás kérdését dönti el. Korai kezeléssel csökkenteni lehet az agy károsodását és a kialakuló életminőség-romlás mértékét.
Fájdalom
Fájdalom

Veseprobléma vagy túlerőltetés?

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

WEBBeteg összeállítás - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász és Dr. Tóth Sára Rebeka
WEBBeteg - Dr. Fehér Gergely, neurológus
WEBBeteg - Dr. Fehér Gergely, neurológus
WEBBeteg - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.