Kezelhető a narkolepszia?

MTI
megjelent:

Az immunoglobulinnal történt kezelés - melyet gyakran alkalmaznak az idegrendszer autoimmun betegségeinél - rendkívüli eredményeket mutatott. A közlemény szerint az alvászavar a legtöbb páciensnél eltűnt, akiket az első tünetek megjelenését követően rövid időn belül kezeltek.

Svájci kutatók bejelentésük szerint megtalálták a napközbeni hirtelen elalvással, fáradtsággal járó narkolepszia egyik kiváltó okát. A Journal of Clinical Investigation című szakfolyóiratban ismertetett tanulmányban 120 narkolepsziás ember vérmintáit vizsgálták, majd a pácienseket immunoglobulinnal kezelték.

A narkolepszia - az álom betör az ébrenlétbe
A narkolepszia a központi idegrendszer ismeretlen eredetű krónikus betegsége, amely, mind az alvást, mind az ébrenlétet érintő összetett szabályozási zavar. A betegség elsősorban az alvás-ébrenlét ritmusát érinti.
A narkolepszia - az álom betör az ébrenlétbe

Azt már korábban is tudták, hogy a hipokretin nevű idegi ingerületátvivő vegyület hiányával függ össze a kóros aluszékonyság. Mehdi Tafti kutatásvezető és csapata most arra a megállapításra jutott, hogy a narkolepsziát a szervezet saját immunrendszerének támadása okozza, miután a vizsgált mintákban a Trib2 jelű antitestek magas koncentrációját találták. Ezek az antitestek ugyanis elpusztítják az ébren maradást segítő hipokretint termelő idegsejteket.

Mint a kutatásvezető elmondta, az immunoglobulinnal történt kezelés - melyet gyakran alkalmaznak az idegrendszer autoimmun betegségeinél - rendkívüli eredményeket mutatott.

A közlemény szerint az alvászavar a legtöbb páciensnél eltűnt, akiket az első tünetek megjelenését követően rövid időn belül kezeltek. A narkolepszia átlagosan kétezer emberből egyet érint.

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.