• Genetika - Nem mindegy, kitől örököltük

    Szerző: MTI

    Az ember minden génből két kópiát örököl, egyet az anyától, egyet az apától. A genetikus imprintingnek nevezett folyamat során dől el, hogy melyik génváltozat aktiválódik, lép működésbe.

    Egyes örökölt gének egészségügyi haszna vagy éppen ártalmas volta attól függhet, hogy az anyától vagy az apától kaptuk-e - közölték az izlandi Decode Genetics kutatói a Nature magazin csütörtöki számában.

    Hirdetés

    Tanulmányukban a Decode munkatársai hét gén hatását vizsgálták 38 167 izlandinál, akiknek egyedi a genetikai örökségük abból a szempontból, hogy a vikingek mintegy ezer évvel ezelőtti érkezése óta keveset változott a keveredés hiánya miatt.

    Ötféle, betegséggel összefüggő génről azt állapították meg a szakemberek, hogy csak akkor fejti ki ártó hatását, ha az apától származik, sőt még védőhatása is lehet, ha az anyai ágról érkezik.

    "Azért tehettük meg ezt a felfedezést, mert abban a különleges helyzetben vagyunk, hogy meg tudjuk különböztetni, mi öröklődött az anyától, és mi az apától" - tudatta közleményében Kari Stefansson, a Decode egyik vezető tisztségviselője.

    A kettes típusú, felnőttkori diabétesszel újonnan összefüggésbe hozott génváltozat például 30 százalékkal növelte a betegség kialakulásának kockázatát, ha az apától öröklődött, ám 10 százalékkal csökkentette, ha az anyától. A diabétesz kifejlődéséhez hozzájáruló további géneknél is kimutattak hasonló, bár kisebb mértékű eltérést attól függően, hogy az anyától vagy az apától származott a kópia.

    Találtak egy gént, amely kissé emelte a mellrák kockázatát, ha az apától jött, ám nem volt hatása vagy enyhén védő jellege mutatkozott, ha az anyától öröklődött. Szintén veszélyesebbnek bizonyult a bazálsejtes karcinómával, egy lassan kifejlődő bőrrákkal kapcsolatba hozható gén, ha az apától származott.

    Egy prosztatarákkal, valamint egy koszorúér-betegséggel kapcsolatba hozott génnél nem találtak viszont különbséget a kutatók az anyai és az apai ágas öröklődésben.

    Az ember minden génből két kópiát örököl, egyet az anyától, egyet az apától. A genetikus imprintingnek nevezett folyamat során dől el, hogy melyik génváltozat aktiválódik, lép működésbe. Az imprintingről úgy tudták, hogy alapvetően a kifejlődés és növekedés közben aktiválja a géneket.

     Orvosi érdekességek

    (MTI)

     

    Nem mindegy kitől, melyik gént örököltük!

    Legutóbb frissült: 2009.12.17 11:47
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A tenziós fejfájás

    A tenziós fejfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Számos ok lehet felelős a kialakulásáért, azonban két formáját különíthetjük el.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Az ősz leggyakoribb betegségei

    A forró nyári napok után üdítően hat a nyár végi, ősz eleji hűvösebb idő. Megkezdődött az iskola, és itt van az őszi kirándulások, majd a szüret ideje is.

    A testvérénél volt már trombózis? Legyen óvatos

    A mélyvénás trombózis számtalan embert érint manapság, melyért a nem megfelelő életmódon kívül a genetika felelős. A családi halmozódás sok beteg esetében megfigyelhető, így tanulmányok alapján fokozott óvatosságra intik azokat, kiknek testvére már átesett a problémán. Prof. Blaskó György, véralvadási specialista így a genetikai szűrés fontosságára hívja fel a figyelmet.

    Mekkora esélye van, hogy 5 éven belül meghal? - Becslés vérteszttel

    Jelenleg több száz olyan konkrét betegség létezik, amelynek a diagnosztikai kritériumaihoz, azaz, hogy fennáll-e a betegség vagy sem, elegendő egy egyszerű vérvizsgálat. A vérben előforduló különböző eltérések lehetnek kórjelzőek, előszűrésnek tehát kiváló a vérvétel, nem helyettesítik azonban a pontos diagnosztikát.

    Védőoltással megelőzhető betegségek szövődményei

    Védőoltások beadásával súlyos - esetenként halálos - betegségek kialakulásától és szövődményétől óvhatjuk meg magunkat, gyermekeinket és - nem utolsósorban - környezetünket.

    Az elhízáshoz vezető okok

    Bár a testtömeg kialakulásában genetikai hatások is szerepelnek, a többletsúly oka az, hogy a bevitt kalória nagyobb, mint a felhasznált kalória. Ha Ön több kalóriát vesz fel, mint amennyit lead, akkor a szervezete zsír formájában tárolni fogja a felesleges kalóriamennyiséget.

    Genetikai rendellenességek

    Jelenleg körülbelül 4000 genetikai rendellenesség ismert. A legtöbbjük nagyon ritka, minden több tízezredik vagy több milliomodik ember érintett, ám vannak ettől gyakrabban előforduló betegségek.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.