A fekete csokoládé eddig nem ismert pozitív hatása

Szerző: MTI

A mérések világosan kimutatták, hogy a fekete csokoládé elmajszolása igen gyorsan csökkentette az erősen szorongók szervezetében lévő stresszhormonok mennyiségét.

A magas kakaótartalmú csokoládé mérhetően csökkenti a szorongást és ez főleg a nagyon szorongó emberekben érvényesül. A legnagyobb csokoládégyár által támogatott vizsgálat eredményét a Journal of Proteome Research közölte.

A tudomány állandóan fejlődik: új szakterületek nyílnak meg. Az utolsó évek specialitása a nutrimetabonomika, mely az egyén, egyedi, de a táplálkozástudomány minden ismeretével és vizsgálati módszerével tanulmányozott anyagcsere összefüggések, a genetika és az egész szervezet működését figyelembe vevő kapcsolatok tudománya.

Szorongás teszt
Sokunkkal előfordul, hogy félünk, szorongunk valami miatt. Töltse ki tesztünket, amely az elmúlt két hétben tapasztalt érzései alapján próbál képet alkotni arról, hogy az Ön szorongásai normálisnak, vagy túlfeszítettek. Szorongás teszt>>
Az új tudományág gyakorlása indította el a csokoládé hatásának tanulmányozását egészséges önkénteseken. A témaválasztás nem volt véletlen: a munkacsoport vezetője a Nestlé cég kutatóintézetének munkatársa. Sunil Kochbar és svájci, illetve német szakemberek 30 fiatal személyt vontak be a tanulmányba.

A vizsgálati alanyokat részletesen megvizsgálták, hogy anyagcsere vagy szívbetegségek szempontjából makkegészségesek-e. Ezután meghatározták mennyire szorongó a személyiségük.

Arra is figyeltek, hogy ne vegyék figyelembe, ha valamelyik önkéntesnek csupán valami pillanatnyi gondja akadt, ami miatt feszültnek érezhette magát.

A feketecsokoládé segít a stresszhormonokat kordában tartani

A csoport 19 tagja volt nő és 11 férfi. A szorongást mérő pszichológiai módszer tanúsága szerint 13 tartozott az erősen szorongók csoportjába, 17 pedig a kevéssé szorongók közé. A résztvevők ezután két hétig naponta, két részletben 40 gramm fekete, 74 százalék kakaót tartalmazó csokoládét fogyasztottak. A napi adag tehát kevesebb volt, mint egy átlagos, 100 gramm súlyú csoki tábla fele.

A részletes laboratóriumi vizsgálatok, melyeket a vizsgálat elején, közepén és végén is elvégeztek, egyértelműen bizonyították, hogy az erősen szorongók anyagcseréje, a stresszhormonok szintje jól mérhetően különbözik a nyugodt személyiségű emberekétől.

A mérések azt is világosan kimutatták, hogy a fekete csokoládé elmajszolása igen gyorsan csökkentette az erősen szorongók szervezetében lévő stresszhormonok mennyiségét. A kevéssé szorongók esetében ez a változás nem érte el azt a szintet, amit a tudományos vizsgálatokban jelentősnek értékelnek.

A vizsgálat két hete alatt az önkéntesek napi 220 többletkalóriát is elfogyasztottak. A kutatók mindenkit figyelmeztetnek, hogy hosszú távon a többletkalóriával nagyon kell vigyázni.

(MTI)

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Tilos a napozás Tilos a napozás

Gyógyszerek, melyek mellett ellenjavalt a napozás.

Pozitív HPV-diagnózis Pozitív HPV-diagnózis

A citológiai vizsgálatot rendszeresen ismételni kell. Mit tehetünk még? (x)

A Listeria a hűtőben jobban túlél...

A sajtok tárolásával kapcsolatos élelmiszerbiztonsági kutatás szerint a Listeria baktérium alacsony hőmérsékleten jobban túlél, mint...

Megküzdés a krónikus fáradtsággal...

A krónikus fájdalom és a krónikus fáradtság nagymértékben rombolja az életminőséget, ezért fontos önsegítő tippek által is lehetőséget...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.