Az étcsokoládé-fogyasztás csökkentheti a terhességi magas vérnyomás kockázatát

Szerző: WEBBeteg - E. M. M., fordító

A terhesség alatti napi 30 gramm csokoládé elfogyasztása kedvező hatást gyakorolhat a magzat növekedésére és fejlődésére, a kanadai Laval Egyetem kutatási eredményei szerint.

Terhesség alatt sokféle étel kerülendő, és bár ezek közt nem szerepel a csokoládé, azért nagy mennyiségű fogyasztását zsír, cukor és koffeintartalma miatt a kismamáknak nem ajánlják.

Azonban a csokoládé mértékletes fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár. A csokoládé flavonolt tartalmaz, melyet már kapcsolatba hoztak a szív- és érrendszeri problémák csökkent kockázatával és az alacsonyabb koleszterinszinttel. Minél sötétebb a csokoládé, annál több flavonolt tartalmaz. Korábbi tanulmányok arra is utaltak, hogy a terhesség alatti mértékletes csokoládéfogyasztás csökkentheti a preeclampsia, vagyis a terhességi magas vérnyomás kockázatát.

Bővebben Terhességi magas vérnyomás

Azonban Dr. Emmanuel Bujold szerint a terhesség alatti csokoládéfogyasztás és a preeclamsia kapcsolatát értékelő kutatások ellentmondó eredményeket hoztak, ezért úgy döntött, hogy mélyebben beleássa magát ennek vizsgálatába.

A magzati fejlődés szempontjából az alacsony és magas flavonol tartalmú csokoládé is hasznos lehet

A kutatók 129, 11-14 hetes kismamát vontak be a vizsgálatba egyszeres terhességgel.
A kiinduláskor végzett vizsgálatban, a méh artéria pulzatilitási Doppler indexen minden kismamánál dupla mélypont volt látható. A vizsgálattal a méh, a placenta és a magzat vérkeringését ellenőrzik, és a mélypontok jelzik a magas vérnyomás és egyéb lehetséges terhességi szövődmények kockázatát.

A kismamákat random módon napi 30 gramm alacsony vagy magas flavonol tartalmú csokoládé fogyasztására jelölték ki 12 héten át. A 12. hét végén ismét elvégezték a vizsgálatot, majd az anyákat egészen a szülésig követték.

Megállapították, hogy a két csoport között sem a terhességi magas vérnyomás gyakoriságában, sem a placenta és az újszülöttek súlyában nem volt számottevő különbség.

Viszont a kutatók észrevették, hogy a méh artéria Doppler pulzatilitása mindkét csoportban jelentősen javult, ami arra utal, hogy a magzat növekedése és fejlődése szempontjából az alacsony és a magas flavonol tartalmú csokoládé egyaránt kedvező. A javulás mértéke jóval nagyobb volt annál, amit a népesség körében általában várnánk. – jegyezték meg a szerzők.

A tanulmány azt jelzi, hogy a csokoládé pozitív hatást gyakorolhat a placenta működésére és a magzati fejlődésre, valamint azt, hogy a csokoládé kedvező hatása nem kizárólag és közvetlenül a flavonol tartalomnak köszönhető. – állítja Dr. Bujold.

Szabad-e rendszeresen étcsokit fogyasztani terhesség alatt?

A kérdésre Dr. Bujold a követezőket válaszolta: "Eredményeink alapján nem bocsátkozhatunk találgatásokba a csokoládé preeclampsiára gyakorolt általános hatásáról, mivel nem volt olyan csoportunk, amely nem fogyasztott csokoládét. Azonban korábbi epidemiológiai tanulmányok vizsgálatunkkal egybehangzóan arra utalnak, hogy az étcsokoládé terhesség alatti fogyasztása javíthatja a placenta működését és csökkentheti a preeclamsia veszélyét."

A kutatók a jövőben egy nagy esetszámú, randomizált kontroll vizsgálat levezetését tervezik, hogy még pontosabban meghatározhassák, hogy a terhesség alatti csokoládéfogyasztás csökkenti-e a preeclampsia és a terhességgel kapcsolatos egyéb betegségek kockázatát.

A kismamák számára további megnyugtató hírként egy korábbi vizsgálat arról számolt be, hogy eredményei alapján a mértékletes koffeinfogyasztás nem befolyásolja negatívan a születendő gyermek értelmi képességeit.

(WEBBeteg - Forrás: medicalnewstoday.com, Fordító: Erdélyiné Mikó Marianna)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Vashiányos vérszegénység Vashiányos vérszegénység

Mi okozhatja? Melyek a vashiány tünetei? Mennyi a vasszükségletünk?

Legyen a mozgás kortalan! Legyen a mozgás kortalan!

A Magyar Szabadidősport Szövetség ajánlása a szenior korosztálynak. (x)

HELLP-szindróma - Az anyát és a...

Cikkünkben a HELLP-szindrómáról, tüneteiről és kezelési lehetőségeiről tudhat meg többet.

Laktációs Ambulancia segíti a...

Ingyenes tanácsadással várja a szoptatási nehézséggel küzdő édesanyákat a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának Laktációs...

Hirtelen csecsemőhalál szindróma

Hirtelen csecsemőhalálról (Sudden Infant Death Syndrome (SIDS)) akkor beszélünk, ha az a megelőzően teljesen jó egészségi állapotban lévő...

Terhesség és magas vérnyomás, és a...

A cím nem szójáték, hanem arra hívja fel a figyelmet, hogy a terhes nőnél mért magas vérnyomás hátterében nem csak egyféle betegség állhat....

Magas vérnyomás és terhesség

A terhesség során jelentkező magas vérnyomás – függetlenül attól, hogy korábban is meg volt-e vagy csak a fogantatás után jelentkezett –...

A terhességi alacsony vérnyomás okai...

A terhességi alacsony vérnyomás normális jelenség. A hormonok ingadozása és a keringési változások gyakran csökkentik a vérnyomást, különösen a...

Azonosították a terhességi toxémia...

A világon elsőként azonosították egy, a várandós nők és magzataik életét veszélyeztető betegség korai kórfolyamatait.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.