• Elképesztő mennyiségű sugárdózist kap egy szívrohamon átesett beteg

    Szerző: MTI

    Egy klinikai kivizsgálásra felvett, szívrohamon átesett beteg átlagosan 14,5 millisievert nagyságú sugárdózist kap, amely harmada az atomerőművi dolgozók számára egy évben engedélyezett maximális sugárdózisnak.

    Hétszázhuszonöt mellkas-átvilágításnak felel meg az a sugárdózis, amelyet a szívrohamon átesett amerikai páciensek kapnak klinikai kivizsgálásuk során - jelentették be kutatók az Amerikai Szívtársaság orlandói tanácskozásán.

    Hirdetés

    Egy klinikai kivizsgálásra felvett, szívrohamon átesett beteg átlagosan 14,5 millisievert nagyságú sugárdózist kap, amely harmada az atomerőművi dolgozók számára egy évben engedélyezett maximális sugárdózisnak.

    Egy átlagos amerikai évente 3 millisievert háttérsugárzást szenved el a talajból származó radonkibocsátás vagy repülőgépen való utazás miatt. Az Amerikai Szívtársaság becslése szerint a pácienseket érő, orvosi vizsgálatokból származó éves sugárdózis 1980 és 2006 között hétszáz százalékkal megugrott a diagnosztikai eszközök elterjedésével.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Prashant Kaul, a durhami (Észak-Carolina) Duke Egyetem kutatója 64 074 páciens adatait elemezte, akiket 2006 és 2009 júliusa között a vizsgált 49 egyetemi klinika valamelyikén kezeltek akut szívrohammal.

    A betegeken átlagosan hétféle, ionizáló sugárzással járó tesztet végeztek el. Az ionizáló sugárzás áthatol a szöveteken, károsíthatja a sejteket és a DNS-t.

    A pácienseken elvégzett vizsgálatok közt mellkasröntgen (83 százalékuknál), katéteres eljárások, mint az angiográfia (77 százalékuknál) és CT-vizsgálatok (15 százalékuknál) szerepeltek leggyakrabban.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2009.11.18 10:37
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A tenziós fejfájás

    A tenziós fejfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Számos ok lehet felelős a kialakulásáért, azonban két formáját különíthetjük el.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Az e-cigaretta duplájára növeli a szívroham kockázatát

    Ez az első bizonyíték arra, hogy a nagyjából egy évtizede forgalomban lévő eszközök jelentősen befolyásolják az emberi egészséget, ami arra utal, hogy veszélyesebbek a korábban véltnél.

    Szívproblémák az ünnepek alatt

    A karácsonyi időszakban hirtelen nagyot nő a halálos szívrohamok száma. Különösen Karácsony és Újév napján. De milyen okok állnak a háttérben, és hogyan tartsuk egészségesen a szívünket?

    C- és E-vitamin - nem mindig hasznosak!

    Egy hosszú ideig tartó, nagy betegkör bevonásával végzett vizsgálat bebizonyította, hogy sem a C-, sem pedig az E-vitamin önmagában nem segít a szívrohamok megelőzésében. Számos kedvező tulajdonságuk ellenére tehát ezen a vizsgán megbuktak.

    Sokkal kevesebben halnak meg infarktusban, de lehet még javítani az arányokon

    Drámaian csökkent az elmúlt egy évtizedben a szívinfarktus okozta halálesetek száma, de javítható még a mutató - hangsúlyozta az M1 aktuális csatorna műsorában Becker Dávid, a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatóhelyettese.

    Túlsúlyos? Ezeknek a betegségeknek nagyobb a kockázata

    Még az amúgy egészséges anyagcseréjű elhízottakat is nagyobb eséllyel sújtja szívroham vagy agyvérzés, mint az átlagos testsúlyúakat - derült ki egy nagy létszámú, új kutatásból.

    Zsíros étrend, elhízás és a szívbaj

    A zsírokban bővelkedő étrend és az elhízás olyan veszélyes immunválaszt válthat ki, amely növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát - állapította meg a londoni Queen Mary Egyetem kutatása.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.