Elképesztő mennyiségű sugárdózist kap egy szívrohamon átesett beteg

Szerző: MTI

Egy klinikai kivizsgálásra felvett, szívrohamon átesett beteg átlagosan 14,5 millisievert nagyságú sugárdózist kap, amely harmada az atomerőművi dolgozók számára egy évben engedélyezett maximális sugárdózisnak.

Hétszázhuszonöt mellkas-átvilágításnak felel meg az a sugárdózis, amelyet a szívrohamon átesett amerikai páciensek kapnak klinikai kivizsgálásuk során - jelentették be kutatók az Amerikai Szívtársaság orlandói tanácskozásán.

Egy klinikai kivizsgálásra felvett, szívrohamon átesett beteg átlagosan 14,5 millisievert nagyságú sugárdózist kap, amely harmada az atomerőművi dolgozók számára egy évben engedélyezett maximális sugárdózisnak.

Egy átlagos amerikai évente 3 millisievert háttérsugárzást szenved el a talajból származó radonkibocsátás vagy repülőgépen való utazás miatt. Az Amerikai Szívtársaság becslése szerint a pácienseket érő, orvosi vizsgálatokból származó éves sugárdózis 1980 és 2006 között hétszáz százalékkal megugrott a diagnosztikai eszközök elterjedésével.

Prashant Kaul, a durhami (Észak-Carolina) Duke Egyetem kutatója 64 074 páciens adatait elemezte, akiket 2006 és 2009 júliusa között a vizsgált 49 egyetemi klinika valamelyikén kezeltek akut szívrohammal.

A betegeken átlagosan hétféle, ionizáló sugárzással járó tesztet végeztek el. Az ionizáló sugárzás áthatol a szöveteken, károsíthatja a sejteket és a DNS-t.

A pácienseken elvégzett vizsgálatok közt mellkasröntgen (83 százalékuknál), katéteres eljárások, mint az angiográfia (77 százalékuknál) és CT-vizsgálatok (15 százalékuknál) szerepeltek leggyakrabban.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Bőrdaganatok Bőrdaganatok

A gyanús elváltozások feltétlenül kivizsgálást igényelnek.

A hőháztartás biológiája - A...

Miért fontos a szervezetünk hőháztartása? Aggódjunk, ha kissé alacsonyabb vagy magasabb testhőt mérünk? Egyáltalán mitől változik a...

A koronavírus-pandémia 6 pozitív...

A stressz legnagyobb része a munkánkból fakad, vagy abból, ahogy megpróbáljuk egyensúlyban tartani a kapcsolatainkkal, magánéletünkkel. Erre...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.