Mit mutat a szív-izotópvizsgálat (SPECT)?

Dr. Tóth Sára Rebeka
szerző: Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász - WEBBeteg
megjelent:

A szív-izotópvizsgálat a szívizom perfúziójának (vérátáramlásának) szcintigráfiás vizsgálata, ami a klinikai nukleáris medicina egyik leggyakrabban alkalmazott vizsgáló módszere.

Mi a vizsgálat lényege?

A szcintgiráfiás vizsgálatok során intravénásan kis mennyiségű radioaktív anyagot juttatnak a szervezetbe és speciális „kamerák” segítségével vizsgálják a szervezeten belüli eloszlását. A szívizom izotópos vizsgálata során olyan radioaktív anyaggal dolgoznak, melynek a szívizmon belüli halmozódása a vérellátással arányos. A csökkent vérellátású területekre kevesebb, míg a bőséges vérellátású helyekre több radioaktív anyag jut.

A vizsgálat során történik egy „nyugalmi” és egy „terheléses” felvétel. Az orvosi körülmények között történő terhelés történhet fizikai úton (pl. biciklivel, futópadon) és gyógyszerek (pl. dobutamin) segítségével. Terhelés hatására az egészséges szívizom vérellátása 3-4-szeresére nő és ez látszik a felvételen is olyan formában, hogy fokozódik a beadott radiokatív anyag halmozódása. Ha azonban a szívizom keringése akadályozott, a vérellátás nem tud ilyen mértékben nőni, a várt halmozódásfokozódás elmarad.

A vizsgálat tehát nem az ereket, csupán a szívizom véreloszlását vizualizálja. A vizsgálattal kimutatható, ha egy szívizomterület vérellátása csökkent, így fontos eleme lehet az iszkémiás szívbetegség (ISZB) non-invazív diagnosztikájának. A csökkent vérellátású szívizomterület elhelyezkedése alapján következtetni lehet arra is, hogy melyik koszorúérben lehet áramlási zavar.

Mikor használható a vizsgálat?

  • Mellkasi fájdalom, iszkémiás szívbetegség gyanúja esetén, ha a klinikai tünetek, terheléses EKG, szívultrahang alapján az ISZB nem erősíthető meg és nem zárható ki.
  • Ismert iszkémiás szívbetegségben szenvedő beteg fokozódó panaszai esetén.
  • A szívizom vérellátási zavarának pontosabb lokalizációjának, kiterjedésének és súlyosságának megállapítására.
  • Kiegészítő vizsgálatként lehetséges a csökkent véráramlású szívizomterület életképességének meghatározása is. Ekkor, a szívizom glükózanyagcseréjét vizsgálják és ebből következtetnek, hogy van-e életképes szívizom az adott területen.

Hogyan kell felkészülni a vizsgálatra?

  • A vizsgálatra éhgyomorra kell érkezni, de kérik, hogy a beteg vigyen magával ételt (pl. szendvicset, csokoládét), és a vizsgálat egy adott pontján ezt majd el kell fogyasztania.
  • A beteg mindig egyeztessen kezelőorvosával, hogy a reggeli gyógyszereit beveheti-e a vizsgálat előtt.
  • A vizsgálat hosszú, így a beteg készüljön fel rá, hogy akár fél napot is a kórházban kell töltenie. A felvételek készítése alatt nyugodtan kell feküdni, de ezen kívül, a várakozási idő alatt szabadon lehet mozogni.
  • Alapvetően a beadott radioaktív anyag nagyon gyorsan bomlik, így nem veszélyes sem a vizsgált betegre, sem annak környezetére, de a kisgyermekeket, várandósokat érdemes kerülni a vizsgálat napján.

Dr. Tóth Sára RebekaForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Tóth Sára Rebeka

Frissítve: 2022.11.04. 16:33, Megjelent: 2022.11.04. 16:33
Címkék: Szívizotóp, SPECT
Hozzászólások (4)

Cikkajánló

Nem alkoholos zsírmáj Nem alkoholos zsírmáj

Az egyik leggyakoribb májbetegség. Milyen tünetek jelentkezhetnek?

A máj fontossága A máj fontossága

Szervezetünk legnagyobb és egyik legösszetettebb szerve.

Diagnosztikai módszerek: PET

A PET a pozitronemissziós tomográfia rövidítése, ez az egyik legmodernebb vizsgálóeljárás. Lényege, hogy bizonyos anyagokat radioaktív izotóppal...

Milyen kontrasztanyagokat használnak szívvizsgálaton? - Az orvos válaszol

"Szeretném tudni, milyen kontrasztanyagot használnak szívkatéterezéshez, SPECT és CT vizsgálathoz?" - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának...

Szívizotóp vizsgálat és allergia - Az orvos válaszol

Szeretném megkérdezni, hogy létezik-e, hogy valaki a szívizotóp vizsgálat kontrasztanyagára allergiás? Létezik-e valamilyen vizsgálat arra, hogy ezt...

Diagnosztikai módszerek - SPECT

A SPECT vizsgálat a nukleáris medicina körébe tartozik, mely terület olyan diagnosztikai módszerekkel foglalkozik, ahol a radioaktív izotópokat...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.