A lány, aki naponta 12 ezret tüsszent

Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Ilyenkor ősszel úgy tűnhet, hogy mindenki köhög vagy tüsszög. Ugyanez a helyzet a 12 éves, virginiai lánnyal, aki első ránézésre semmiben nem különbözik kortársaitól. Ám ha valaki pár percre leül mellé, rögtön megtudja, mitől különleges.

Lauren Johnson egy átlagos napon körülbelül 12 000-t tüsszent, mióta két hete megfázott. „Egyszerűen nem tudom abbahagyni, percenként 8-9 alkalommal jön rám a tüsszögés” – mondta a lány, aki azóta nem tud iskolába járni. Már 6 különböző orvosnál járt a problémájával, 11 különböző gyógyszert próbált ki, ám a tünetek nem múlnak.

Halálra nevethetjük magunkat?

Mindenkivel előfordult már, hogy egy hirtelen jött - és szinte ok nélküli - nevetőgörcs következtében egy ideig nem kapott levegőt, vagy az abbahagyhatatlan kacagási roham odáig fajult, hogy a hasa is belefájdult. Okozhat halált a röhögőgörcs?

Az orvosok értetlenül állnak az eset előtt, mely egy neurológus szakember szerint nem más, mint egyfajta nem szűnő, pszichogén zavar, amely igen ritka kórképről világszerte mindössze 40 leírás ismert, s valószínűleg stressz hatására jelentkezik. Sajnos senki nem tudja igazán, hogy a betegség hogyan kezelhető, és még azokban az ismert esetekben is, ahol sikerült a tüsszögési rohamokat egy időre csillapítani, azok bizonyos idő elteltével újra folytatódtak.

Egyetlen olyan alkalom, mikor Lauren nem tüsszög, az a REM alvási szakasz. A legmeglepőbb azonban a dologban az, ahogyan Lauren alkalmazkodni tudott a helyzethez. Elmondása szerint vannak olyan esetek, mikor már észre sem veszi, hogy tüsszög. Ennek ellenére szeretne megint normális 12 éves lenni és újból iskolába járni.

(WEBBeteg - Cs. K., fordító, Forrás: Foxnews; Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A magnézium kismértékben...

Az American Heart Association folyóiratában publikált kutatások szerint a magnézium, amely az emberi test számára nélkülözhetetlen elem...

Fitoterápiás készítmények -...

A nemrég megjelent patikai gyógyszerkészítést szabályozó Szabványos Vénygyűjtemények VIII. kötete több mint 50 fitoterápiás cikkelyt tartalmaz....

Mi okozhat tüsszentést?

Tüsszögés során a szervezet az irritáló anyagokat távolítja el az orrból vagy a torokból. A tüsszentés a levegő erőteljes, önkéntelen...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.