Mi lehet a bajom?

Kozmetikus vagyok. 7 éve foglalkozom szempillanhosszabbitassal, napi 10 órában, amihez ciano akrillat ragasztott használok. Miután elkezdtem vele dolgozni rá egy évre jelentkeztek a tünetek, igy gazálarccal védekeztem. 5 évig ez teljesen jól működött. Neha jelentkeztek tünetek de egy-két nap alatt elmúltak. Tünetek: ébredés utáni folyamatos tüsszögés, orrfolyas 1-2 órán keresztül. 5. év után (2016 január) erősödtek a tünetek, már mindennapossá váltak, sőt már napközben is. Ekkor arra gondoltam hogy a levegőbe kipárologo ragasztó lehet a gond, ami egész nap kering az üzletben. Erre beszereltettem egy elszívo berendezést (2016, február) egy dobozt, amibe beleteszem a ragasztot és a tetejéből egy csövön keresztül egy motor kiszívja a ragasztó gozet, majd kidobja az utcára. Emellett még mindig hasznalom a gazalarcot...... 2016 márciusában és augusztusban 1 hónapot nyaralni voltam tengernek, hegyekben. A tünetek nem múltak el, mindennaposak voltak, ébredés után mindig de napközben is elojottek. Összekötni nem tudtam semmivel. Márciusban meg annyit kezdtem érezni hogy viszket a torkom, fülem, a nyelven hátul, a szám sarkai. Elmentem egy allergiologiara ahol vérteszttel megállapították hogy tej fehérje (alfa laktalbumin 5, 60 IU/ml, kazein 3, 9 IU/ml) , tojás (tojás fehérje 1, 20UI/ml) , mogyoró (0, 55UI/ml) , alllati toll (3, 70 UI/ml) , kutya-, macskaszor (0, 79 UI/ml) allergiás van. Próbáltam betartani a dietat, de 100%-san nem ment. Fura volt elhinnem hogy ez az ok. Néha próbáltam hogy megtettem egy marék mogyorót de semmit nem éreztem. Kidobáltuk a szonyegeket mert akkor pár hónapja ismertem meg a páromat aki előtte kutyával élt együtt, lecseréltuk a ágyneműt, de azóta már el is költöztünk. Orrpolip gyanúja miatt CT készült, eredménye negatív. A tünetek mégsem múltak el. A foglalkozásom miatt meg egy tesztet csináltunk, a hatamra tapasztottak mintákat amiket egy héten keresztül ellenőriztek, de az is negatív lett. 2017.aprilis......elmentem egy magán központba ahol újra megcsináltattam a vértesztet allergiára, mert ahol voltam államilag ott azt mondtak egy tesztet csináltunk, nem lehet többet. A teszt előtt egy héttel újra elkezdtem tehén tejet inni, tejtermekeket, tojást fogyasztani. Több tesztet készíttettem, etel intoleranciara, étel allergiára és inhalativ panelra. Az intolerancianal mutattak ki kukoricára gyengén pozitív eltérést, minden más negatív lett. Azóta mindent eszem, nem válogatok. 2017. Junius...abbahagytam a muszempilla építést és átköltöztek egy új szépségszalonba, ahol már csak heti 3 napot dolgozom pár órában. Eltelt 3 hét és minden tünet fennall, mostanra megint nagyon viszket a torkom, szám sarkai, torkom, fülem. Gyógyszert nem szedtem. Avamys orrspray használtam ami nagyon jó volt, ezért allergiára gyanakszik. Viszont azt nem értem hogy kozvetlen a tengerparton miért jönnek rám a rohamok. Meg annyit észrevettem hogy az esetek 80%-bán ébredés után jon rám a roham, legyen az akar ha elalszom a tengerparton. Ha bárhol elalszom és megébredek akkor utána egybol elkezdődik és tart 1-2oraig a tüsszögés és orrfolyas. Azt meg nem írtam hogy minden esetben garatvaladekkal jár. Az egyik orrlyukam mindig el van dugulva vagy az egyik vagy a másik. Ahova jártam allergiologiara ott pulmonologiai vizsgálatokon is keresztül estem minden alkalommal, ahol mertek a dugulást illetve a légzésem. El vagyok keseredve, nem tudom hova menjek. Allergiagyógyszert addig nem szeretnek szedni amíg nem tudom mi a bajom, mert szedhetnem egész évben. Kérem Doktor No! Szakmai tudása alapján kérem adjon tanácsot hova fordulhatok és mit kellene csinálnom betegségem megszüntetése végett. Előre köszönöm válaszát! Hudacsek Edina

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Hangonyi Csilla válasza tüsszögés témában

Kedves Edina!

Tünetei egyértelműen allergiára utalnak, mégpedig nem étel, hanem inhalatív (belégzett allergén okozta) allergiára. Jómagam gyakran tapasztalom, hogy a vérből végzett allergia tesztek negatívak, de ha ugyanennél a betegnél az alkar bőrére csepegtetett ún. Prick tesztet megcsináljuk, az pozitív eredményt hoz. Ha ilyen vizsgálata még nem volt, érdemes elvégeztetni. Vannak esetek, amikor egyik vizsgálat sem pozitív, de a tünetek, és az allergia ellenes kezelésre mutatott tünetcsökkenés allergiára utal. Azt javaslom, használja az Avamys orrsprayt naponta, és szedjen mellé napi 1 antihisztamin tablettát. Ha ezek szüntetik a tüneteket, biztosan allergiás. Egy későbbi időpontban, amikor a tablettát el tudja hagyni legalább egy hétre, csináltassa meg az említett Prick tesztet.

Üdvözlettel:

Kérdés: 2017. június 23., 23:18; Megválaszolva: 2017. június 24., 10:11
Kérdések és válaszok: Allergia
allergia
Tisztelt doktor! Páromnak több éve tartó széna náthája van.több fajta antihisztamint szedett már, de minden napossá váltak a tüsszögő rohamok...
Éjszakai tüsszögés
Tisztelt Doktor Úr! Éjszaka jelentkező problémámmal keresem Önt. Éjfél utáni ébredéskor erős viszkető érzést érzek az orromban, amit ha...
Alkohol allergia kis mennyiségtől is
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Az utóbbi jó pár hónapban rendszeresen tapasztalom, hogy már kisebb mennyiségű sör, illetve bor fogyasztása után...
Ez is hidegallergia, vagy valami...
Tisztelt Dr úr/Dr nő! Én olyan képpen vagyok érékeny a hidegre, hogyha bizonyos fok alá csökken a hőmérséklet, és beszívom az orromon a hideg...
Csánkiütések, angiödéma...