Gyógyszerek: befolyásolhatják az autóvezetést

Szerző: MTI

Az idősebb autóvezetők zöme nem tudja, hogy naponta szedett gyógyszereik milyen veszélyt jelenthetnek, amikor beülnek a volán mögé. Az autózás biztonságával foglalkozó, amerikai intézet vizsgálatának legújabb eredményeit most hozták nyilvánosságra.

Az Egyesült Államokban a tömegközlekedés jelentősége még mindig szerény és csak a nagyvárosok belső részein utazik az emberek nagyobb része ilyen módon.

Gyógyszerkereső

A Magyarországon forgalomban lévő gyógyszerek aktuális adattára - betegtájékoztatók, árak, adatok.
WEBBeteg Gyógyszerkereső
Az autó az uralkodó közlekedési eszköz, és szinte minden amerikai tud kocsit vezetni.

A közlekedésbiztonsággal foglalkozó kutatóintézet, az AAA Foundation for Traffic Safety munkatársai azt vizsgálták, hogy a mind több, korosodó amerikai által szedett gyógyszerek nem fokozzák-e a baleseti kockázatot.

A megkérdezett, 55 évesnél idősebb nők és férfiak 95 százaléka bajlódott valami olyan betegséggel, panasszal, melynek kezelésére vagy állandóan, vagy meglehetős gyakorisággal szedett gyógyszert. Az idős amerikaiak 78 százaléka rendszeresen kapott olyan kezelést, melynek egy- vagy többféle patikaszer fontos része volt.

Kevesen tudják, hogy a gyógyszerek befolyásolják a vezetési képességeket

Ezzel szemben ezeknek csak 28 százaléka tudott valamit arról, hogy ezek a tabletták, szirupok, tapaszok milyen módon és mértékben befolyásolhatják autóvezetési képességeiket.

Alkohol és gyógyszer: kiszámíthatatlan hatások

A legtöbb gyógyszer fogyasztása alatt szigorúan kerülni kell az alkoholt, mert egészen váratlan hatásokkal kell szembenéznünk. Alkohol és gyógyszer: kiszámíthatatlan hatások>>

Még rosszabb volt a helyzet, amikor azokat kérdezték, akik valamilyen, általában életük végéig folytatandó gyógyszerkezelésben részesültek, például magas vérnyomás, cukorbaj vagy ideges panaszok miatt.

Ezeknek az embereknek csak 18 százalékát tájékoztatta valamelyik kezelőorvos arról, milyen kockázata lehet a gyógyszerek bevételének és mire kell figyelniük azért, hogy a közlekedésben a veszélyt elkerülhessék.

Veszélyes altatók és nyugtatók

Az antibiotikumok és a fogamzásgátlók - jó ha tudja!
A fogamzásgátló gyógyszerek hatásához szükség van a bélbaktériumokra, így antibiotikum szedés után csökkenhet hatékonyságuk, mely az esetleges teherbeesés miatt súlyos következményekkel járhat. Ugyanígy a digoxin hatása is csökkenhet, ami pedig szívritmuszavarokhoz vezethet. Bővebben a fogamzásgátlóról és az antibiotikumról>>
A kutatók főleg a doktorok felelősségét hangsúlyozták, mert például a különböző altatók, nyugtatók rendelésekor ritkán tájékoztatják betegeiket arról, hogy a készítmények miképpen rontják autóvezetés közben a koncentrálóképességet, vagy nyújtják meg a reflexidőt, ami baleseti helyzetekben életveszélyes lehet.

A szakemberek arra is felhívták a figyelmet, hogy a lakosság öregedése miatt egy évtizeden belül az Egyesült Államokban az 55 évesnél idősebb autóvezetők száma megduplázódik.

Mind töb, idős ember szenved többféle betegségben és a különböző gyógyszerek egyidejű bevétele növeli a gyógyszerkölcsönhatások veszélyét is. Erre a kockázatra az orvosoknak minden általuk kezelt beteg figyelmét föl kell hívni.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Téli depresszió Téli depresszió

Mit tehetünk, ha tapasztaljuk a téli depresszió tüneteinek jelentkezését?

Felfázás Felfázás

Mikor, kik és hogyan védjék húgyutaik egészségét?

Hogyan maradjunk egészségesek...

Karácsony van, és szeretnénk jól érezni magunkat - ez csak természetes. Ezt illetően adunk néhány gyors tanácsot, ami lehetővé teszi, hogy...

Ön betartja? A gyógyszerszedés...

Nem véletlen, hogy a gyógyszerek nagy része csak orvosi vényre adható ki. Nem mindegy ugyanis, hogy egy adott hatóanyag milyen formában jut be a...

Vényköteles, mégsem olcsóbb? - Ha...

A vény és az ártámogatás fogalmait gyakran egymáshoz társítjuk, és úgy gondoljuk, azért kell a vény, hogy olcsóbb legyen a gyógyszer. Viszont...

A gyógyszerallergia

Leggyakrabban antibiotikumok és egyes gyulladáscsökkentők okoznak allergiás reakciókat, ugyanakkor a nem kívánt hatásokat csak kis mértékben okozza...

Hogyan befolyásolja a gyógyszerek...

Egyes élelmiszerek a jóllakottság érzésén kívül más hatással is lehetnek szervezetünkre: gátolhatják, vagy akár fel is erősíthetik bizonyos...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.