Beoltották H1N1 ellen az első önkéntest hazánkban

Független Hírügynökség
megjelent:

Beoltották az első önkénteseket az új (H1N1) influenzavírus elleni vakcinával pénteken - mondta a Független Hírügynökségnek Zimonyi Ferenc.

Az Omninvest Kft. ügyvezető igazgatója közölte: ezzel elkezdődött az új vakcina humán vizsgálata, amelynek során körülbelül 400 felnőtt reagálását figyelik meg a 3-4 hetes tesztidőszak alatt.

Az oltóanyaggyártó cég vezetője hangsúlyozta: a pénteki kezdés azt is jelenti, hogy a menetrend szerint haladnak, tehát október elején már élesben adhatják be a védőoltást akár 2 millió embernek.

Megkapta a gyártó cég az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) engedélyét a vakcina felnőtteken történő tesztelésére - mondta Zimonyi Ferenc. Ennek alapján két háziorvosi rendelőben, Veszprémben és Pilisvörösváron körülbelül 400 18 év feletti önként jelentkezőnek adják be az újinfluenza ellen kifejlesztett vakcinát. Hozzátette: a vizsgálatban résztvevők fele 18 és 60 év közötti lesz, a másik fele 60 év fölötti.

Az ügyvezető igazgató azt is elmondta: az önkéntesektől vért is vesznek, amelyet az oltás után 21-28 nappal megismételnek. Ebből a második vérvételből állapítják majd meg, hogy mennyi ellenanyagot termelt a szervezet. Zimonyi Ferenc hangsúlyozta: a vizsgálatban résztvevők állapotát később is nyomon követik.

Új vírus - Már 404 halálos áldozata van Argentínában

Már 404 halálos áldozata van az új típusú influenzának Argentínában, számuk egy hét alatt 47-tel nőtt - közölte az egészségügyi minisztérium.
A dél-amerikai ország továbbra is a második a világon az Egyesült Államok után, amelyben a legtöbb áldozatát szedte a H1N1 jelű vírus. Csaknem 800 ezer ember betegedett meg április óta Argentínában a Mexikóból kiindult influenzában. A járványban az Egyesült Államokban eddig 436 megerősített haláleset történt.

Augusztus végén vizsgálják a vakcinát gyerekeken

Augusztus végén fogják elkezdeni az új vakcina vizsgálatát gyermekeken. A 3 és 18 év közötti résztvevőket a veszprémi kórházban vizsgálják majd.

Az intézmény orvosigazgatója Tóth Árpád a Független Hírügynökségnek pénteken azt mondta: már több szülő érdeklődött, tehát véleménye szerint lesz elég önkéntes, az OGYI engedélyét azonban még nem kapták meg. Zimonyi Ferenc szerint a gyermekklinikai vizsgálatokra is időben megérkezik majd az engedély.

Az ügyvezető igazgató felhívta a figyelmet: a három hónapja elhatározott menetrend szerint haladnak, tehát ha semmilyen váratlan esemény nem történik, október elején élesben is megkezdődhet a lakosság beoltása.

(FH)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.