Mennyit iszik? A túl sok víz is is ártalmas

MTI
megjelent:

Inni, inni és inni, mármint vizet és különösen nyáron - hangzott mostanáig a táplálkozási szakértők tanácsa. De valójában mekkora is az a mennyiség, ami ténylegesen jó és szükséges az emberi szervezet számára?

Erre igyekeztek választ adni német szakértők kedden nyilvánosságra hozott tanulmányukban, amelynek már bevezetőjében elvetették az általános nagy "nemzeti szomjúságot".

Azaz arra mutattak rá, hogy a túl sok víz épp olyan káros, mint a túl kevés. Képletesen szólva a túl sok víz "eláztatja" az egészséget.

Szomjúságérzet

A szomjúság a szervezet fiziológiai válasza a folyadékegyensúly eltolódására. A folyadéktartalom csökkenése súlyos zavarokhoz vezet, ezért az emberi szervezet nagyon pontosan szabályozza a test folyadék- és elektrolitháztartását.
A szervezet vízháztartásáról

A sok víz felborítja a szervezet sóháztartását, és olyan sóhiányt alakíthat ki, ami izomgörcsökhöz, sőt súlyosabb esetben akár eszméletvesztéshez is vezethet.

A bonni székhelyű Német Táplálkozástudományi Társaság épp ezért azt ajánlotta, hogy felnőttek számára napi 1,5 liter víz fogyasztása az ideális.

Az emberi szervezet ugyanis szomjúságának egy részét félig folyékony vagy szilárd tápanyagokból fedezi, például gyümölcsből, zöldségből vagy épp levesből.

Egy másik részét pedig a szervezet saját anyagcseréjéből fedezi.

A túl kevés víz is ártalmas...

A vízmérgezés

Vízmérgezés akkor léphet fel, ha valaki olyan sok vizet iszik, hogy a szervezetében lévő tápanyagok oly mértékben felhígulnak, hogy már nem tudják ellátni a feladatukat a szervezetben.
A vízmérgezésről>>

A túl kevés víz fogyasztása azonban szintén ártalmas, különösen akkor, ha a szervezet már nem "működik" kifogástalanul, elsősorban az idősebbek esetében.

A jelentésből kitűnt, hogy Németországban ma is igen gyakori idősebb emberek életveszélyes kiszáradása. A statisztika szerint éves átlagban megközelíti az 500-at azoknak az idős személyeknek a száma, akik kiszáradás miatt, azaz azért kerülnek kórházba, mert túl keveset isznak.

Mindennek kapcsán a szakértők egy ősrégi bölcseletet ajánlottak megfontolásra, mégpedig az úgynevezett bőrránctesztet.

Ha a bőr sima és bársonyos, akkor minden rendben, azaz az ember eleget ivott. Ellenkező esetben viszont jó azonnal rászokni... a vízre. A korábban ajánlott napi 3-4 liter azonban még a "ráncosoknak" is sok.

(MTI)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.