• Akrilamid, fuzárium, melamin - szigorúbb szabályok?

    Szerző: MTI

    Új, a korábbiaknál szigorúbb nemzetközi élelmiszerellenőrzési szabályokat, kötelező vizsgálati módszereket fogadott el az Egészségügyi Világszervezet (WHO) illetékes szakbizottsága.

    A testület 30 olyan feltételt tett kötelezővé, amelyeket a világ valamennyi országában követnie kell mind az élelmiszeriparnak, mind a helyi hatóságoknak az egészséges ételek biztosítása érdekében.

    Hirdetés

    A világ minden országában előfordulnak ételmérgezések, különböző vegyszerekkel szennyezett ennivalók, készételek azonnali visszavonását kényszerítő hatósági intézkedések.

     Furcsa kifejezések a csomagoláson? Segítünk!

    Mitől bio a bioélelmiszer? Mi az az emulgeálószer? És a térfogatnövelő meg az ízfokozó? Mitől homogénezett a tej? Tartósítószer és társai, avagy segítünk eligazodni a csomagoláson olvasható kifejezésekben.
    Mi van az élelmiszercímkéken?>>
    A közelmúltban itthon is üzletekbe kerültek fuzáriummal szennyezett búzából készült tésztafélék, amelyek jelentős anyagi kárt jelentettek a gyártóknak - és veszélyt a vásárlóknak.

    A WHO élelmiszerekkel foglalkozó csoportja, a Codex Alimentarius Commission (CAC) egy hétig tartó tanácskozásán olyan irányelveket dolgozott ki, amelyek a világ valamennyi országára érvényesek és a fogyasztók egészségének védelmét szolgálják.

    A CAC 1993-ban alakult és a WHO, valamint az Egyesült Nemzetek közös testülete.

    A most szervezett megbeszélésen 125 ország 500 képviselője vett részt. Hangsúlyozták, hogy a bizottság összetételét figyelembe véve olyan biztonsági szabályokat fogadtak el, amelyek lefedik a világ lakosságának 99 százalékát.

      Élelmiszerek és mikotoxinok

    A mikotoxinok egyes penészgombák által termelt erős biológiai hatású anyagok, melyek az élelmiszerekben természetes módon képződő legveszélyesebb méreganyagok közé tartoznak.
    Élelmiszerek és mikotoxinok >>

    Akrilamid, melamin - szigorúbb szabályok?

    A testület olyan lépéseket tett kötelezővé az élelmiszeriparban, amelynek eredményeként az akrilamid mennyisége feltétlenül csökken az ételekben.

    Ennek az anyagnak a megjelenését 2002-ben svéd kutatók fedezték fel az erősen sütött szénhidrátokban, mint a sült krumpli, a kenyér és a péksütemények. Főzött ételekben nem fordul elő.

     Táplálkozási tippek

   • A rákellenes táplálkozás alapszabályai
   • Dohányosok táplálkozása
   • Helyes táplálkozás - de hogyan?
   • Tartós karcsúság - a legjobb tanácsok
   • Táplálkozási tippek vegetáriánusoknak
   • Táplálkozási tippek túlsúlyos gyerekeknek
   • Idősek táplálkozása: több fűszer, sok folyadék
   • A nemzetközi tudományos szakirodalom egyelőre nem egységes abban, hogy az anyag milyen mértékű egészségügyi veszélyt jelent azokra, akik sok, frissen sült ételt esznek, de bizonyos rosszindulatú daganatok előfordulását több országban gyakrabban észlelték, mint ott, ahol a konyhatechnika az ilyen elkészítési módokat ritkábban használja.

    Növelték az élelmiszerek mikrobiológiai vizsgálatának gyakoriságát is.

    Külön kitértek a melamin használatának tiltására. A vegyületet a közelmúltban főleg a kínai élelmiszeripar alkalmazott különböző tápszerek hamisítására. A CAC gondosabb helyi szabályozást szorgalmazott a ginzeng készítmények, a szójatermékek szorosabb ellenőrzésére is.

    (MTI)

    Módosítva: 2009.07.15 14:03, Megjelenés: 2009.07.15 14:03
   • Cikkajánló

    Helyes orrfújás

    Helyes orrfújás

    Dr. Árki Ildikó

    A kicsik még nem tudják kifújni az orrukat. Tanítsuk meg nekik, hogyan kell!

    Hemokromatózis

    Hemokromatózis

    Dr. Tomonkó Magdoln

    Milyen típusai vannak ennek a betegségnek, és mik lehetnek ezek tünetei?

    Az F-vitamin - avagy a telítetlen zsírsavak

    Az F-vitamin a telítetlen zsírsavak csoportját foglalja magába. Az F-vitamin egy régebbi elnevezés, de mai értelemben már nem soroljuk ezeket a vegyületeket a vitaminok csoportjába, ugyanis a szervezetünk egészséges működéséhez nagyobb mennyiség szükséges belőlük, mint a többi vitaminból.

    Mi a testhőmérséklet normál tartománya?

    A normális testhőmérséklet számos tényezőtől függ, ideértve az adott személy korát, nemét és aktivitási szintjét.

    Élelmiszerek és mikotoxinok - Mennyire veszélyesek a láthatatlan gombák?

    Egy sajnálatos szegedi eset kapcsán immár napok óta téma hazánkban a fuzáriumgomba toxinjai által okozott egészségkárosodás. Mint ismeretes a beteg kislány ötévesen menstruál és csomókat találtak a mellében. De mi az a fuzáriumgomba és mennyire veszélyes? Minden a penészgombák mérgeiről.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA