Aki nem tiszteli az időseket, nem él sokáig?

MTI
megjelent: 2009.03.15.

Nagyobb valószínűséggel kap szívinfarktust vagy agyvérzést saját öregsége idején az, aki az időskort, az idős embereket fiatalként rossznak látja, mint az, akinek fiatalemberként minderről pozitívabb volt a véleménye. Amerikai kutatók három évtizedes vizsgálatának eredményeit a Psychological Science szaklap márciusi száma közölte.

Becca Levy és munkacsoportja már hosszú ideje foglalkozik annak tanulmányozásával, hogy az emberek egészségét, életének alakulását milyen módon alakítja az a lélektani hatás, ahogyan fölfogják és megélik az öregedés megállíthatatlan folyamatát.

Most azokat az eredményeket ismertették, melyek évtizedekkel korábban, gondosan megtervezett vizsgálatra önként jelentkező személyek adatainak földolgozásából származtak.

A múlt század hatvanas éveinek vége felé kezdték a vizsgálati személyek összegyűjtését, akik akkor 18-49 évesek voltak. A csoportba 81 nő került, a férfiak száma 305 volt.

A kutatók igen részletes lélektani vizsgálatokat végeztek, melyekkel azt igyekeztek tisztázni, hogy a résztvevők milyennek látják az öregkort, mi a véleményük az idős emberekről.

A kérdések között például olyanok szerepeltek, hogy mennyire tudnak egyetérteni azzal az állítással: "az öregek tehetetlenek", vagy "az idősek már fölöslegesek a családban".

Harminc év - kinek, milyen betegséggel kellett küzdenie?

Az értékelés során figyelembe vették a gondos orvosi ellenőrzések eredményeit is: miképpen alakult a vizsgálati alanyok vérnyomása, koleszterin szintje, tapasztaltak-e depressziót, milyen betegségek fordultak elő a családban.

Becca Levy és munkatársai valamennyi vizsgálati résztvevő eddigi élettörténetét átnézték, és kiderítették, hogy harminc esztendő alatt kinek lett szív- és érbetegsége, ki kapott infarktust vagy kinél fordult elő agyi katasztrófa.

Végül az eddigi életutat összehasonlították azokkal a véleményekkel, melyeket a vizsgálat elején a résztvevők az idős korral kapcsolatban vallottak.

A különböző szervi betegségeket és egyéb szempontokat figyelembe véve, az adatok azt bizonyították, hogy a szívinfarktus vagy a szélütés kétszer olyan gyakori volt abban a csoportban, melynek tagjai az idősekhez és általában az idős korhoz negatív módon viszonyultak, mint azok körében, akik szeretettel néztek az idős emberekre és elfogadták az előttük álló korosodás várható következményeit.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A cink szerepe A cink szerepe

Miért van rá szükség? Melyek a kedvező élettani hatásai?

Dohányzás Dohányzás

Milyen szív-érrendszeri betegségek kialakulásában játszik szerepet?

Mi a presbycusis és miért fontos mielőbb kezeltetni?

A korral járó halláscsökkenés természetes jelenség, az életkor előrehaladtával jellemzően bekövetkezik valamilyen mértékben.

A kettes típusú cukorbetegség öregítheti az agyat

Az elmúlt három évtizedben a 2-es típusú cukorbetegség előfordulása világszerte drámaian megnőtt. A Centers for Disease Control and Prevention (CDC)...

Hogyan kapcsolódik a demencia az alvás hosszához?

A demencia legalább 55 millió embert érint világszerte, és ez a szám évente körülbelül 10 millióval nő. Ennek részben az az oka, hogy tovább...

Így öregszünk - Orvosszemmel az öregedésről

Akkor tartod fiatalon és óvod az agyad épségét, ha használod! Dr. Nagy Zoltán professzor emeritus „Öregedés - öregedő szív, agy, szervek...

Segítsünk! - Az időskori elesés megelőzése

Az időskor számos rizikóállapotot hordoz magában. Mivel a biológiai öregedés nem előzhető meg, legfeljebb lassítható vagy leplezhető, az...

Lassítható-e az öregedés növekedési hormonokkal?

A borsónyi nagyságú agyalapi mirigyben termelődő növekedési hormonok a születés pillanatától kezdve a szövetek és a szervek növekedését...

A szem természetes öregedése (presbiópia)

Korábban normális látású személyek 40-45 éves koruk körül veszik észre, hogy olvasáskor, közeli munka végzésekor szemük nem tud a megfelelő...

8 tipp, hogy könnyebben megőrizhesse fiatalosságát

A hangsúly nem a külsőn van, az csupán az egészséges életmód kedvező mellékhatása. Adunk néhány tanácsot, amivel lassíthatók az öregedési...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.