Aki nem tiszteli az időseket, nem él sokáig?

Szerző: MTI

Nagyobb valószínűséggel kap szívinfarktust vagy agyvérzést saját öregsége idején az, aki az időskort, az idős embereket fiatalként rossznak látja, mint az, akinek fiatalemberként minderről pozitívabb volt a véleménye. Amerikai kutatók három évtizedes vizsgálatának eredményeit a Psychological Science szaklap márciusi száma közölte.

Becca Levy és munkacsoportja már hosszú ideje foglalkozik annak tanulmányozásával, hogy az emberek egészségét, életének alakulását milyen módon alakítja az a lélektani hatás, ahogyan fölfogják és megélik az öregedés megállíthatatlan folyamatát.

Most azokat az eredményeket ismertették, melyek évtizedekkel korábban, gondosan megtervezett vizsgálatra önként jelentkező személyek adatainak földolgozásából származtak.

A múlt század hatvanas éveinek vége felé kezdték a vizsgálati személyek összegyűjtését, akik akkor 18-49 évesek voltak. A csoportba 81 nő került, a férfiak száma 305 volt.

A kutatók igen részletes lélektani vizsgálatokat végeztek, melyekkel azt igyekeztek tisztázni, hogy a résztvevők milyennek látják az öregkort, mi a véleményük az idős emberekről.

A kérdések között például olyanok szerepeltek, hogy mennyire tudnak egyetérteni azzal az állítással: "az öregek tehetetlenek", vagy "az idősek már fölöslegesek a családban".

Harminc év - kinek, milyen betegséggel kellett küzdenie?

Az értékelés során figyelembe vették a gondos orvosi ellenőrzések eredményeit is: miképpen alakult a vizsgálati alanyok vérnyomása, koleszterin szintje, tapasztaltak-e depressziót, milyen betegségek fordultak elő a családban.

Becca Levy és munkatársai valamennyi vizsgálati résztvevő eddigi élettörténetét átnézték, és kiderítették, hogy harminc esztendő alatt kinek lett szív- és érbetegsége, ki kapott infarktust vagy kinél fordult elő agyi katasztrófa.

Végül az eddigi életutat összehasonlították azokkal a véleményekkel, melyeket a vizsgálat elején a résztvevők az idős korral kapcsolatban vallottak.

A különböző szervi betegségeket és egyéb szempontokat figyelembe véve, az adatok azt bizonyították, hogy a szívinfarktus vagy a szélütés kétszer olyan gyakori volt abban a csoportban, melynek tagjai az idősekhez és általában az idős korhoz negatív módon viszonyultak, mint azok körében, akik szeretettel néztek az idős emberekre és elfogadták az előttük álló korosodás várható következményeit.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Keringési zavarok Keringési zavarok

Hogyan kezelhetőek? Mit tehet a megelőzésük érdekében?

Várandósság és ajakherpesz Várandósság és ajakherpesz

Védje meg ajkait a herpesztől a terhesség alatt is! (x)

Mit tehetünk a szívbetegségek...

A szívbetegség az egyik vezető haláloknak számít hazánkban, hozzájárulva akár rokkantsági és egyéb megváltozott munkaképességgel együtt járó...

Hatás mellékhatás nélkül? A...

A betegek a recept nélkül vásárolható termékek közül sokszor a növényi készítményeket választják, abban a meggyőződésben, hogy az nem...

Minden, amit az idő előtti...

Az öregedés egy természetes folyamat, de mindenki számára másként alakul. Idő előtti öregedésről akkor beszélhetünk, ha az már 35 éves kor...

Lassítsuk a szív- és érrendszer...

Bár maga az öregedés elkerülhetetlen, nem mindegy, milyen ütemben zajlik a folyamat. Kutatások eredményei szerint korábban „öregszik” az szív...

Öregedjünk korszerűen!

A meglepő felszólítás az Egészség Világnapjának mottója is lehetett volna április 7-én, mivel épp ez az esemény fő témája. Világunk...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.