Fizethet a Philip Morris - 8 millió dollár büntetés egy tüdőrákért

Független Hírügynökség
megjelent:

Nyolc millió dollár kártérítést ítélt meg Floridában a bíróság egy tüdőrákban elhunyt dohányos férfi özvegyének és fiának a Philip Morris cigarettagyárral szemben. Az ítélet precedens lehet 8 ezer hasonló kártérítési kereset számára.

Stuart Hess özvegye, Elian Hess eredetileg 130 millió dollár kártérítést követelt, amiért dohányos férje 55 évesen tüdőrákban meghalt. A bíróság kimondta, hogy nem csak a dohánygyár, hanem a férj is felelős, mivel évtizedeken át naponta három doboz cigarettát szívott.

Az ítélet azt is leszögezte, hogy a dohánygyár tudatosan árult egészségre káros árut, és eltitkolta a fogyasztó elől, hogy a cigarettától függőség alakulhat ki.

A Philip Morris azzal próbált védekezni, hogy az áldozatnak művelt emberként már tizenéves korában is tudnia kellett a dohányzás veszélyeiről, amikor rászokott a cigarettára.

A cigarettagyár ügyvédje úgy érvelt, hogy az áldozat nem volt függőségben a cigarettától, és le tudott volna szokni, ha akart volna. Az özvegy bizonyította, hogy Hess számtalan módon próbált leszokni, a nikotinos rágógumitól kezdve a hipnózison keresztül, de nem járt sikerrel.

A Philip Morris bejelentette, hogy megfellebbezi az ítéletet.

A Philip Morris anyacége, az Altria ellen néhány éve 145 milliárd dolláros kollektív kártérítési pert indított egy orvos. A bíróság 2006-ban elvetette a keresetet, úgy döntve, hogy a kártérítést egyénenként lehet követelni.

Ez alapján mintegy 8 ezren indítottak egyéni kártérítési pert a Philip Morris ellen. Hess pere az első, amely eljutott az első fokú ítéletig.

(Független Hírügynökség)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Sánta Zsuzsanna, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.