Kártérítés téma

Tévhit, hogy a COVID-oltásért ne vállalná senki a felelősséget

WEBBeteg - Dr. Barcsai Tímea jogász, Sztankó Péter főszerkesztő - 2021-01-07 17:03
A koronavírus elleni védőoltás iránt bizalmatlanok gyakran teszik fel a kérdést, hogy vajon ki viseli a felelősséget az oltás esetleges szövődményeiért. A kérdés - kérdésként - teljesen jogos, azonban állításként (miszerint senki sem vállalja) nem helytálló. Ahogy minden egyéb termék esetében, itt is rendezett a kártérítési felelősség kérdése.
Ingyenes jogi tanácsadást indít a munkavállalóknak a Munkástanácsok Országos Szövetsége, munkahelyi baleset és foglalkoztatással összefüggő betegség témában személyesen hetente egyszer, illetve elektronikusan folyamatosan lehet a szövetséghez fordulni - jelentette be Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ) elnöke hétfőn sajtótájékoztatón, Budapesten.
A napokban bejárta a hír a magyar sajtót, miszerint egy beteg életébe került, hogy nem tudta értelmezni a leletén lévő orvosi rövidítést. Négyévi pereskedés után jogerős az ítélet: a kórház köteles kártérítést fizetni az időközben elhunyt beteg családjának.

Műhibaper: Epeműtét közben halt meg a fiatal nő

WEBBeteg - Dr. Erdős György, ügyvéd - 2011-03-01 17:12
Hosszantartó jobboldali hasi fájdalmak miatt egy 32 éves nőbeteg kivizsgálásra jelentkezett egy vidéki kórházban. A vizsgálatok megállapították, hogy a fájdalmakat, és görcsös rosszulléteket epekövesség okozza. Az orvosok műtét mellett döntöttek, és azt is közölték, hogy a műtétet laparoszkópos technikával fogják végezni.
Pert nyert, s húszmillió forintos kárigényt nyújtott be a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház ellen egy férfi, mert feleségének tüdejében nem vettek észre időben egy daganatot az orvosok - írta csütörtöki számában a Kelet-Magyarország.
A kórházba kerülő betegek két ezrelékét érinti valamilyen műhiba. Az esetek fele a műtőkben fordul elő. Ez az arány az utóbbi időben nem mutat növekedést, csak a nyilvánosságra került esetek száma emelkedett.

Milliók egy hibáért? - Az orvos-perek kulisszatitkai

WEBBeteg - Dr. Magyar Zsuzsanna - 2009-11-09 21:46
A 2009. november 5-6. között az Egészség Joga Alapítvány és a Jogorvoslap közös szervezésében Felértékelődött felelősség II. konferencia témáját az orvosi műhibaperek adták. Orvosok, ügyvédek, bírók, egészségügyi intézményvezetők vitatták meg a kártérítési perek kapcsán kialakult hazai tendenciákat.

Per a light cigaretták miatt Amerikában

Független Hírügynökség - 2008-10-07 08:32
Az amerikai legfelső bíróságon megkezdődött a per arról, hogy a "light" megjelölés kevésbé veszélyesnek tünteti-e fel a cigarettákat. Ha a bírák igent mondanak, akkor a nagy dohánygyárak csillagászati összegű kártérítéseket lesznek kénytelenek fizetni.

Téves sugár-túladagolás egy francia kórházban

Független Hírügynökség - 2008-04-22 09:20
Több mint 5500 beteg kapott túlzott sugáradagot a kezelésénél egy franciaországi kórházban. Epinal kórházának rákbeteg osztályán 1999 és 2006 között a páciensek a gyógyításhoz szükségesnél nagyobb adag sugárzást kaptak.

Fogyatékkal élők: csak a szülőket kártéríthetik

WEBBeteg - Dr. Simon Tamás - 2008-04-09 09:47
A genetikai ártalom következtében fogyatékossággal született (végtaghiányos, Down-kóros, stb.) gyermekek saját jogon nem igényelhetnek kártérítést - következik a Legfelsőbb Bíróság 1/2008-as számú jogegységi határozatából, amely szerint csak a szülők indíthatnak ilyen esetben kártérítési eljárást.

A szolgáltatónak kell magát kimentenie

WEBBeteg - Dr. Simon Tamás - 2008-03-28 16:31
A bírói gyakorlat egy gyógyintézet kártérítési felelősségének elbírálása során igen széleskörűen értelmezi a kórháztól elvárható magatartás követelményeit. Az intézmény felelősségét eredményezheti, ha nem alkalmaznak egy gyógymódot, ami sikerrel járhatott volna egy károsodás elkerülésére.

Folyamatos felügyelet szükséges

WEBBeteg - Dr. Simon Tamás - 2008-03-28 00:00
Az egészségügyi szolgáltatókkal szemben indított kártérítési perek egyik típusügye az olyan öngyilkossági eset, ami a beteg pszichiátrián történő nem megfelelő felügyeletével hozható összefüggésbe. Az ilyen betegeknél a bírói gyakorlat szigorú, folyamatos, állandó felügyeletet vár el.

Elrontott fogszabályozás, kártérítés

Orvos valaszol - Dr. Árki Ildikó - 2015-08-05 20:26
Tisztelt Doktornő! Elrontották a fogszabályozásomat, amely magánorvosnál történt egy vagyonért. Probléma röviden: nem zárt fogsor - megmaradt rések az alsó és felső fogsor között, nyitott és keresztharapás, fáradó állkapocs, feszült izomzat, eld

Kártérítés

Orvos valaszol - Dr. Barcsai Tímea - 2011-01-24 13:17
Jó napot kívánok! Györfi Lászlóné Hódmezővásárhely Révész utca 76a szám alatti lakos vagyok. 4 gyermekem van, az első gyermekem 1986 -ban született császármetszéssel és fertőzött vért kaptam. Amikor ez meg történt 1986 11 15.én kaptam a vért és j

3 féle nemi betegség

Orvos valaszol - Dr. Barcsai Tímea - 2010-12-08 14:25
Tisztelt jogásznő! ma megkaptam a válaszát, amit köszönök, és még egy kérdésem lenne az ügyemmel kapcsolatosan: és a rendőrség biztos átadja a bíróságra, mert be szeretném perelni mivel ezek a betegségek marandóak, hiszen vírusok nem tűnek el, ott