Létezik-e anyagcsere-gyorsítás? Az anyagcsere serkentésének lehetőségei

Mázi-Fülöp Nóra
szerző: Mázi-Fülöp Nóra, dietetikus - WEBBeteg
megjelent:

Az anyagcsere gyorsaságát elsősorban nem befolyásolható tényezők alapozzák meg, mint a genetika, nem, magasság, ám van néhány tényező, amivel mi magunk is tudjuk fokozni.

Mi az anyagcsere?

Az anyagcsere - más szóval metabolizmus - nagyon leegyszerűsítve az a folyamat, mely során a szervezetünk a bevitt ételt, italt energiává alakítja át. A metabolizmus során a környezetből a szervezetbe, sejtbe kerülő tápanyagok lebomlanak, átalakulnak a sejt saját anyagaivá. Ez tehát egy sejtszinten történő folyamat, a közhiedelemmel ellentétben nem függ össze a székletürítés gyakoriságával.

Mivel növelhetjük az anyagcserénk gyorsaságát?

Az anyagcsere gyorsaságában döntő szerepet a genetikai adottságok, a nem, a magasság határozza meg. Ezek mellett van néhány olyan tényező is, amivel valóban tudjuk fokozni az anyagcserénket.

Izomtömeg, mozgás - Az izomtömeg építésével megnő az alapanyagcsere, mivel az izomsejteknek több energiára van szükségük, mint a zsírsejteknek. Maga a testmozgás (főleg a magas intenzitású változatok) is anyagcsere fokozó hatásúak. Az izomtömeg növeléséhez természetesen megfelelő mennyiségű fehérjebevitel is szükséges.

Pajzsmirigyműködés - A pajzsmirigy működése, a pajzsmirigyhormonok mennyisége befolyásolja az anyagcserét. Az alulműködő pajzsmirigy lassítja, a túlműködő pedig gyorsítja az anyagcserét (nem kevés mellékhatás árán), tehát nagyon fontos, hogy gyanú esetén vizsgáltassuk ki és kezeltessük a pajzsmirigybetegséget.

Koffein - A koffein növeli az anyagcserét, ám érdemes a napi 400 mg-on belül maradni egészséges felnőttek esetében, elkerülendő a nemkívánatos mellékhatásokat. A kávé mellett gondolhatunk a zöld teára vagy oolong teára is, mely a koffeinen kívül katekin tartalmával is képes rövid időre növelni az anyagcserét. Ebből körülbelül 3 csészére lesz szükség, hogy kifejtse hatását.

Alvás - Az alváshiány bizonyítottan csökkenti az anyagcserét, ezért érdemes megfelelő hangsúlyt fektetni a megfelelő mennyiségű és minőségű alvásra.

Az ideális testsúly és az anyagcsere

Milyen módszereket kerüljünk?

Az étrend-kiegészítőként szedhető anyagcsere-fokozókat inkább kerüljük!

Sok esetben nincs biztos lábakon álló bizonyíték az anyagcseregyorsítást ígérő étrendkiegészítők hatásosságára, ellenben a mellékhatástól - főleg nagyobb dózisban - tartani lehet. Fontos tudni, hogy Magyarországon az étrendkiegészítők tartalmát csak szúrópróba szerűen vizsgálják be, azaz lényegében bármi kerülhet a polcra, csak a címke megy át ellenőrzésen. Ha valaki mégis ilyen szer mellett döntene, érdemes ismert, megbízható márka termékeit választani.

Kerüljük a nagyon alacsony kalóriatartalmú diétákat!

Az 1000-1200 kalóriatartalmú diéták következtében természetesen fogyni fogunk, hiszen biztosan kevesebb kalóriát fogyasztunk, mint amit elégetünk. Ám a tartósan nagyon alacsony energiabevitel következményeként a szervezetünk takarékra kapcsol és csökkenteni fogja az alapanyagcserét, azaz alacsonyabb lesz az a kalóriamennyiség, ami szükséges az alap funkciók fenntartásához. Ebből szokott következni, hogy 1-2 hónap 1200 kalóriás diéta után, már akár 1500-1600 kalóriabevitelnél is hízást figyelhetünk meg.

Természetesen megijedni nem kell, ez nem egy tartósan fennmaradó állapot, az alapanyagcsere egy idő után rendeződik, ám érdemes ezt elkerülni, és csak éppen annyira lecsökkenteni a kalóriabevitelt, amennyire szükséges. Ennek meghatározásában érdemes lehet szakember segítségét kérni.

Bővebben A gyors fogyókúrák kövérebbé tesznek

Dietetikusként mindenképpen szeretném hangsúlyozni, hogy az egészséges testtömeg elérése érdekében elkerülhetetlen az étkezést átfogóan tekinteni, hiszen nincs az az "anyagcserepörgető", ami által hosszútávon egészséges testtömeget és életet érhetünk el anélkül, hogy helyes szokásokat építenénk be a mindennapjainkba.

Mázi-Fülöp Nóra, dietetikusForrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Mázi-Fülöp Nóra, dietetikus

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.