• Nem csak a valódi életkor számít

    Szerző: Független Hírügynökség

    Amerikában az idősek átlagosan 13 évvel érzik fiatalabbnak magukat a tényleges koruknál, derül ki egy pénteken közzétett felmérésből. A Michigani Egyetem felmérésben 516, hetven év feletti férfit és nőt vizsgáltak 6 éven át.

    Az idős emberek a vizsgált időszak elején még lényegesen fiatalabbnak érezték magukat, aztán az évek múlásával az érzékelt kor közelített a ténylegeshez. A felmérésből az is kiderült, hogy a nők realistábban ítélték meg magukat: ők kevésbé érezték magukat fiatalabbnak a tényleges koruknál.

    Hirdetés

    A nők és a férfiak közötti eltérésnek a kutatók szerint az az oka, hogy a nők jobban tudatában vannak a kinézetüknek, és az öreg testtel kapcsolatos negatív társadalmi előítéleteknek. A másik különbség a nemek között az volt, hogy a vizsgálati időszak elején a férfiak elégedettebbek voltak a nőknél, de a hat év alatt a férfiak elégedettsége gyorsabban csökkent, mint a nőké.

    Az egészségi állapot a döntő

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Ugyanezeknek a kutatóknak egy másik, még publikálatlan vizsgálatából kiderül, hogy a fiatalosság érzése összefügg az egészségi állapottal. Aki jó egészségnek örvend, az az idő múlásával még nagyobb arányban érzi magát fiatalabbnak a koránál. Aki viszont betegeskedik, az egyre inkább annyinak érzi magát, mint amennyi ténylegesen.

    A kutatási eredményekről a Journals of Gerontology következő számában fog megjelenni beszámoló.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2008.12.05 10:05
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fogzás és fogápolás

    Fogzás és fogápolás

    Dr. Szendrey Gábor

    A fogzás megviseli a csecsemőket. Mit tehet a szülő és mit ne tegyen?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Ismerje fel az időskori vérszegénységet!

    Az idő sajnos nyomot hagy az emberen: nemcsak a ráncok jelennek meg, hanem a szervezet minden része elhasználódik, elkopik. Nincs ez másként a vérképzőszervvel sem, így a csontvelő sem kerülheti el az idő vasfogát.

    Hogyan öregszik szervezetünk? - Az időskor

    Az öregedés az élethez hozzátartozó biológiai folyamatok összessége, melyre a mai kor embere hajlamos betegségként gondolni, pedig ugyanolyan fiziológiai folyamat, mint az alvás vagy emésztés. Az öregedés elkerülhetetlenül bekövetkezik, annak legfeljebb ütemét és az esztétikai megjelenését lehet megváltoztatni.

    Szarkopénia - Izomerő- és izomtömegvesztés a kor előrehaladtával

    Az USA-ban 2004-ben a társadalombiztosító 16,3 milliárd dollárt költött a csontritkulásos betegek kezelésére, gondozására, de ennél jóval többet költöttek (18,5 milliárd dollár) egy ugyancsak mozgásrendszeri problémára, a szarkopéniára.

    Időskori izomvesztés és csontritkulás - Segíthet a súlyzós edzés

    Eddig csak kardioedzést ajánlottak, a Debreceni Egyetem új kutatása szerint azonban a szakszerűen végzett súlyzós gyakorlatok is rendkívül előnyösek 60 felett. Az öregkori izomvesztés mellett a leggyakoribb időskori betegségek és a csontritkulás megelőzésében is fontos szerepet játszik a sport.

    Időskori táplálkozás

    Ahogy idősödik az ember, úgy nemcsak életmódbeli, hanem élettani változások is bekövetkeznek, ami hatással van a táplálkozásra is.

    Segítsünk! - Az időskori elesés megelőzése

    Az időskor számos rizikóállapotot hordoz magában. Mivel a biológiai öregedés nem előzhető meg, legfeljebb lassítható vagy leplezhető, ezért az öregedéssel járó új veszélyforrások megjelenését mind az időseknek, mind családtagjaiknak el kell fogadniuk.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.