• Időskori gyengeség

        Legfrissebb cikkek a témában
        Nincs találat!
         

        Tisztelt Doktornő! Nagymamám 2020.01.19-én bekerüld a kórházba, mert nem tudott bemenni az udvarról, nem bírt lépni egy lépést sem, egy helyben állt. Mivel egymás mellett lakunk, észrevettük és bevittük, majd kihívtuk az ügyeletes orvost, aki beküldte a kórház sürgősségi osztályára, mivel a régen elhanyagolt infúziós kezelésre gondoltunk, hogy amiatt lehet ennyire gyenge. Aznap a krónikus osztályra került, ott eltöltött egy hetet, aztán egy hirtelen rosszullét után meg kellett műteni bélelzáródás miatt 2020.01.27-én. Az orvos azt mondta nekünk, hogy készüljünk fel mindenre, mert az is lehet, hogy nem éli túl a műtétet, mert nagyon gyenge és még annál is idősebbnek néz ki, mint amilyen idős (a napokban lesz 78 éves). A műtét előtti napokban félre is beszélt, olyankor nem mindig ismert fel minket. A műtét sikerült végül, utána belázasodott és egy kissé még akkor is félrebeszélt. Azóta ilyen téren sokkal jobban van, csak időnként többször el kell neki mondani valamit. A kórházból már egy hónapja hazaengedték, de azóta sem bír lábra állni, maximum 1-2 lépést tud lépni, a térdeit fájlalja. A lábfájás előtt 10-et is tudott lépni. Kenjük különböző kenőcsökkel (mentolos, Apranax Dolo), tettünk a térdére vizes borogatást, az jól esett neki. Az ágyon megfordul egyedül, felültetjük, segít magát feltolni az ágyon, kiültetjük az ágy szélére, felállítjuk, viszont nem bír lépni. Az étvágya és a kedve is nagyon jó, nem fogyott, külsőleg nem látszik rajta semmi, csak a lábai gyengék. Béres Csepp Extrát is adunk neki C-vitaminnal, most fogyott el az első üvegcse, a táplálkozásába beiktatjuk a zöldségeket és a gyümölcsöket is. Az lenne a kérdésem, hogy hogyan tudnánk rajta segíteni, milyen módszerrel, esetleg milyen vitaminokkal, gyógyszerekkel (tornáztatjuk a lábát). Azzal tisztában vagyunk, hogy idős emberről van szó, és a műtét még jobban legyengítette, viszont szeretnénk tudni, hogy van-e esély a felépülésre, csak időbe kerül? Válaszát előre is köszönöm Kedves Doktornő! Tisztelettel: Gajdics Mónika A mellékletben találja Doktornő

        Dr. Szanyi Andrea válasza a gyengeség témában

        Kedves Kérdező! Először is a beteg vizsgálata, leletek ismerete nélkül egyértelmű véleményt nem tudok mondani. A kérdésénél semmilyen mellékletet nem találtam. Nem ismert, hogy van-e ízületi kopás, izomsorvadás, érszűkület, vérszegénység. Ezek mind hozzájárulhatnak a mozgásszervi panaszokhoz. Mivel a térdízületi panaszok állnak előtérben, így javasolnám ennek vizsgálatát. Amennyiben ténylegesen csak kopás van, akkor fokozatos gyógytorna segíthet állapotán.


        Kérdés: 2020. március 04., 10:00; Megválaszolva: 2020. március 05., 18:38

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Dr.Nő, Dr.Úr! A jobb lábam, főleg a combom, kisebb mértékben a vádli és az ágyéki rész duzzadásával kapcsolatban kérnék tanácsot. A jobb vádlim 1, a combom 4 cm-el nagyobb mint a bal. A duzzadás enyhébb formában már év eleje...