Időskori látászavar

Tisztelt Doktor Úr! Idős édesanyámnak makula degenerációja van, látása az évek során annyira leromlott, hogy csak foltokat lát. Szellemileg friss, zavartság nem jelentkezik nála, de az utóbbi időben időszakosan olyan képeket érzékel, ami nem valós. Pl hogy víz van a szoba padlóján, idegenek vannak körülötte, nem a saját lakásában van, időnkét lelát az alatta levő lakásba, szakadék van előtte, stb. A lakásban ilyenkor nagyon nehezen közlekedik. A háziorvosa tiapridal 100 mg gyógyszert írt fel, de a jelenség időnként visszatér. Tudna-e javasolni valamilyen gyógyszeres vagy terápiás segítséget, amivel a tünetek csökkenthetők vagy megszüntethetők.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Cserháti Zoltán válasza a makula degeneráció témában

Kedves Hölgyem! Nem írta, hogy kap-e valamilyen kezelést a makula degeneráció miatt az édesanyja. Ebben az életkorban egyébként "majdhogynem természetes", hogy valakinek valamilyen mértékű szemfenéki meszesedése van. Amennyiben száraz típusú akkor lutein tartalmú, AREDS2 vitamint kell szednie. Amennyiben nedves típusú akkor a szembe adott, ún. intravitrealis aVEGF kezelésre is szorulhat. Ezek eldöntése szemész kolléga feladata. Tudomásom szerint az Ön által említett "tünetek" nem jellemzőek erre a betegségre. Továbbítottam kollégáim felé a kérdését. Üdvözlettel,

Kérdés: 2020. június 28., 15:34; Megválaszolva: 2020. június 29., 09:58
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Begyulladt szem
Könnytő lévő pötty
Lüktető villogas a szemben
Elocom kenőcs és zöldhályog
Mennyire lehet komoly baj?