Figyelem a fogyatékkal élőknek

Szerző: Debreceni Egyetem

December harmadika a fogyatékos emberek világnapja, ezen a napon az ő problémáikra hívják fel a figyelmet. A Kenézy Kórház Rehabilitációs Osztályán a testi gondozás mellett a lelki segítségnyújtásra is nagy gondot fordítanak.

A Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Rehabilitációs Osztályán főként stroke, csonttörések és egyéb mozgásszervi műtéteket követően, valamint végtag-amputáció után évente 1400 beteget fogadnak. A sérült emberek kondícióját elsősorban gyógytornával javítják, de emellett számos fizikoterápiás eszközt is alkalmaznak.

Ez a cikk is érdekelheti! Stroke - Gyógyulás és rehabilitáció

- A kórházban a legmodernebb technika áll a rendelkezésünkre, és a tavalyi felújítás után a környezet is megfelelő a rehabilitációhoz. Egy nagy tornatermet alakítottak ki, amit a legkorszerűbb eszközökkel szereltek fel. Emellett több kisebb tornaterem is van, ahol a mindennapos fejlesztő tevékenység és egyéni foglalkozás zajlik – sorolta Kánya Judit megbízott osztályvezető főorvos.

A Rehabilitációs Osztályon tavaly április óta egy nappali kórház is működik, ahol naponta 25 beteget tudnak ellátni. A speciális részlegen reggel 8 órától délután 4 óráig vannak foglalkozások, kezelések, és a betegek le is pihenhetnek, majd délután hazatérnek a családjukhoz.

A rehabilitációt a szakorvosokkal együttműködve többek között gyógytornászok, terapeuták, pszichológusok segítik. Az egyik legfontosabb cél, hogy a beteg képes legyen az önálló életre, ne érezze azt, hogy kiszolgáltatott, hogy egy másik ember segítségére szorul.

A fizikai erősítés mellett a lelki támogatásra is szüksége van a mozgássérült embereknek. Kánya Judit azt mondja, hogy munkatársaival erre is nagy hangsúlyt fektetnek az osztályon.

- Nehéz feldolgozni azt, ha valaki például fiatalon elveszíti az egyik végtagját, de amikor a beteg átkerül a rehabilitációra, egyrészt látja, hogy mindenki küzd azért, hogy jobb legyen, másrészt a kezelésnek köszönhetően javul is az állapota, és ez pszichésen pozitívan hat rá. Rászokatjuk a tornára, a mozgásra, az önmagára figyelésre. Látja, hogy a másik beteg műlábbal, bot nélkül megy, és ez nagyon nagy erőt ad. A betegek azt mondják, segít nekik, ha látják, hogy a betegtársak sem adják fel, és boldogan élhetik az életüket akár kerekesszékben is – hangsúlyozta a főorvos.

Ez a cikk is érdekelheti Önt! Hogyan birkózhat meg az amputációval?

December harmadika 1992 óta a fogyatékos emberek nemzetközi napja. Az ENSZ által életre hívott világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a betegség, baleset vagy katasztrófa következtében fogyatékossá váltak problémáira. Magyarországon több mint 600 ezerre becsülik a tartósan egészségkárosodott és fogyatékossággal élő emberek számát.

Olvasson tovább! Miért fontos az alsó végtagi érszűkület szűrése?

Tegyen a cukorbetegség okozta amputáció ellen!

(Debreceni Egyetem)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Miként változtatja meg az eltérő...

Nem egyszerű meghatározni és megmagyarázni a csökkenő nemi vágy jelentését a párok közt, mivel el kell fogadni, hogy annak ereje, intenzitása egy...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.